Παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, το Μαξίμου προετοιμάζει την πολιτική ατζέντα της επόμενης ημέρας αλλά και μια σειρά πολιτικών «μαχών», οι οποίες θα κορυφωθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους, το οποίο μπορεί να αποτελέσει «βαρόμετρο» για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Του Κώστα Πασίση
Στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαντήσει δυναμικά στις προκλήσεις του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για τα αγροτικά θέματα, αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών της Βουλής.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα, την εγκατάλειψη της ελληνικής υπαίθρου και των αγροτών, την αύξηση του κόστους παραγωγής, τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Και ζητά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάκαμψη του αγροτικού τομέα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων.
Η κίνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει αυτοπροσώπως στην πρωτοβουλία του κ. Ανδρουλάκη είναι ενδεικτική των προθέσεων του να μην επιτρέψει στην Αντιπολίτευση και δη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει το δικό του πολιτικό παιχνίδι αναθαρρημένος από τη δημοσκοπική άνοδο του κόμματος του.
Αντιθέτως, η κυβέρνηση στοχεύει στην προβολή του κυβερνητικού έργου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, διαμορφώνοντας ένα ρεαλιστικό πολιτικό αφήγημα προκειμένου να διατηρήσει το πλεονέκτημα στην πολιτική σκηνή.
Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα για την πορεία της οικονομίας και τους στόχους του 2025, δεσμεύθηκε να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενισχύοντας τις υποδομές και μειώνοντας τη γραφειοκρατία.
Ο στόχος της αυτοδυναμίας
Παράλληλα, το Μαξίμου παραμένει σταθερά στο στόχο της αυτοδυναμίας. Παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη ΝΔ στο 30% και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 20%, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι με την πάροδο του χρόνου η δυναμική του ΠΑΣΟΚ θα φθίνει…. Και ο λόγος είναι – σύμφωνα με τις αναλύσεις – η έλλειψη μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας από την Χαριλάου Τρικούπη η οποία είναι η αχίλλειος πτέρνα της…
Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα η τάση στην Ευρώπη είναι υπέρ της κεντροδεξιάς που προτείνει ρεαλιστικές λύσεις, προσφέροντας ένα πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας.
Και όπως λέγεται η τάση αυτή ενισχύει την κυβερνητική αισιοδοξία για τη συνέχιση της κυριαρχίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.
Παρότι πρόσφατα η Πειραιώς ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας, με αφορμή την ανακοίνωση ότι οι κ.κ Παύλος Μαρινάκης, Ειρήνη Αγαπηδάκη και Νίκος Ρωμανός θα συμπεριληφθούν στα γαλάζια, ψηφοδέλτια, το Μαξίμου έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη ρητορική της πολιτικής σταθερότητας.
Όπως εξηγείται αυτό γίνεται επειδή η σταθερότητα αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή.
Η σταθερότητα προσδίδει αίσθηση εμπιστοσύνης τόσο στις αγορές όσο και στους πολίτες, μειώνοντας την αβεβαιότητα και ενισχύοντας την κυβερνητική εικόνα ως δύναμης αξιοπιστίας σε ένα ρευστό πολιτικό περιβάλλον.
Και οι μνήμες από τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων είναι ακόμη νωπές…
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα εμφανίζεται αισιόδοξος ότι αν ο κυβερνητικός σχεδιασμός υλοποιηθεί με θρησκευτική ευλάβεια μέχρι το τέλος της 4ετιας, η ΝΔ θα ανανεώσει τη λαϊκή εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Στην τελική ευθεία
Τέλος, όσον αφορά το μόνιμο θέμα των ημερών, η προεδρολογία, τα τελευταία νέα είναι ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που προσδιορίζεται χρονικά για την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Επιπλέον ο «εκλεκτός» φέρεται να είναι υποψήφιος/α που ικανοποιεί τόσο την Κεντροδεξιά όσο και την Κεντροαριστερά.
Δεδομένο είναι επίσης ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε φαίνονται διατεθειμένα να υποστηρίξουν την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου