today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Προστασία ανηλίκων στο διαδίκτυο: Ευρωπαϊκά πρότυπα, διαβουλεύσεις και στο βάθος …κίνδυνοι

Στην πρόληψη μέσω διαλόγου και εκπαίδευσης, αποφεύγοντας ακραίες λύσεις, και στην προώθηση της υπεύθυνης χρήσης της τεχνολογίας, επικεντρώνεται η στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social media.

Του Κώστα Πασίση 

Αυτό προέκυψε ως βασικό συμπέρασμα από την ειδική εκδήλωση, με βασικό ομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στο τέλος της χρονιάς για την υπερβολική εξάρτηση της νεολαίας από τα social media, που έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στη ζωή όλων μας.

Εν ολίγοις ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του αναγνώρισε το σοβαρό πρόβλημα του εθισμού των παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο και τις αρνητικές συνέπειες όπως είναι η  απομόνωση τους, η διάσπαση προσοχής, ψυχολογικά προβλήματα κλπ.

Απέρριψε την καθολική απαγόρευση των social media ως μη αποτελεσματική λύση.

Τόνισε την ανάγκη για διάλογο και συζήτηση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των γονέων στον περιορισμό του προβλήματος.

Υποστήριξε μια πιο προσαρμοσμένη στρατηγική που περιλαμβάνει:

Ενημέρωση των οικογενειών για τους διαθέσιμους γονικούς ελέγχους,

Χρήση εργαλείων όπως το Kids Wallet για έλεγχο χρόνου και περιεχομένου,

Πίεση στις πλατφόρμες για τις παιδικές-εφηβικές ηλικίες.

Και ανακοίνωσε την εφαρμογή parco.gov.gr ως εργαλείο συμβουλών προς τους γονείς για έλεγχο της χρήσης από τα παιδιά.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το όριο στα 15 έτη για την πρόσβαση των ανηλίκων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, επειδή – όπως αναφέρει συνεργάτης του – αυτή η ηλικία θεωρείται ένα σημείο μετάβασης από την παιδική στην εφηβική ωριμότητα.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η κυβέρνηση ακολούθησε τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα που έχουν ως όριο τα 13 έως 16 έτη για εγγραφή σε πλατφόρμες χωρίς τη συγκατάθεση γονέα.

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει η ίδια πηγή «η καθολική απαγόρευση είναι δύσκολο να εφαρμοστεί πλήρως. Ένα όριο ηλικίας δημιουργεί ένα ρεαλιστικό πλαίσιο που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς και οι πλατφόρμες, με μηχανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης ηλικίας».

«Η πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πως θα πιέσουμε τις πλατφόρμες για τις παιδικές και εφηβικές ηλικίες», είπε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, βάζοντας και το πολιτικό στοίχημα, που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση.

Οι ξένοι κολοσσοί παίζουν με τους δικούς τους κανόνες και αυτό το γνωρίζει το Μαξίμου.

Τα συναρμόδια υπουργεία πάντως, έχουν καταλήξει στη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Έτσι εξετάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις που θα υποχρεώσουν  τις πλατφόρμες σε αυστηρότερους ελέγχους ηλικίας και προστασίας ανηλίκων.

Προηγουμένως πάντως θα γίνει διάλογος με τις πλατφόρμες σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει αυτορρύθμιση, που στην παρούσα φάση είναι η καλύτερη λύση.

Επίσης στην επικοινωνιακή ατζέντα προβλέπεται και ενημερωτικές εκστρατείες για ευαισθητοποίηση γονέων και χρηστών σχετικά με τους κινδύνους.

Το δεύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η εφαρμογή των μέτρων στο …πεδίο καθώς η επιβολή περιορισμών δεν είναι και το πιο εύκολο  πράγμα, όπως έχει φανεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Υπό την έννοια αυτή  οι ανακοινώσεις για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο αν και αρχικά φαίνονται «χαμηλού ρίσκου», ενέχουν πολιτικούς κινδύνους με δεδομένο ότι, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ