Η Ρωσία αντιτίθεται σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκού αποσπάσματος στην Ουκρανία σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη με τη Μόσχα, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της, την ώρα που οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σκέπτονται το μετά τον πόλεμο.
“Οπωσδήποτε δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εξ ονόματος των εκπροσώπων της ομάδας του νεοεκλεγέντος (Αμερικανού) προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ) με σκοπό να μετατεθεί κατά 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για ένα απόσπασμα διατήρησης της ειρήνης που θα αποτελείται από ‘βρετανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις’ στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Εδώ και πολλές εβδομάδες διατυπώνονται διάφορες εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου που έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Μεταξύ των ιδεών που διερευνώνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από την Ουάσινγκτον είναι και εκείνη της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος στην Ουκρανία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που εκτείνεται περίπου σε 1.000 χιλιόμετρα.
Η υπόθεση αυτή, που αναφέρθηκε μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στα μέσα Δεκεμβρίου, μπορεί να εμπλέξει χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ή ακόμη χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα όπως η Γαλλία και η Βρετανία.
“Είναι προφανώς πρόωρο να μιλήσουμε (…) για στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης” είχε πει από την πλευρά του στις 16 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται μια αποδέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν όχι πιέσεις της Ουάσινγκτον για μια συμφωνία που δεν θα είναι ευνοϊκή για το Κίεβο, με την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει καλέσει σε “άμεση κατάπαυση του πυρός” λέγοντας ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει συμφωνία ειρήνης “μέσα σε 24 ώρες” χωρίς ποτέ να δίνει λεπτομέρειες για το σχέδιό του.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει από την πλευρά του ότι θέλει την παράδοση περισσότερων όπλων και εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των δυτικών συμμάχων πριν από κάθε διαπραγμάτευση με τη Μόσχα.
Όσο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εξακολουθεί να απαιτεί την παράδοση της Ουκρανίας, την αποκήρυξη εκ μέρους της της ένταξης στο ΝΑΤΟ και αξιώνει η Ρωσία να διατηρήσει τα ουκρανικά εδάφη που έχει προσαρτήσει.