today-is-a-good-day
10.4 C
Athens

Ο ΟΗΕ ζητεί το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες Πέμπτη απόφαση που ζητεί από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να γνωμοδοτήσει όσον αφορά τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων σε ανθρωπιστικό επίπεδο, την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορείται πως εμποδίζει την πρόσβαση στη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα, το οποίο καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από τη Νορβηγία, υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία: 137 χώρες τάχθηκαν υπέρ, 12 κατά και 22 απείχαν.

Ζητεί από το ΔΔ να διευκρινίσει τι υποχρεούται να κάνει το Ισραήλ για «να εγγυηθεί και να διευκολύνει την ανεμπόδιστη παράδοση βοήθειας που είναι απόλυτα απαραίτητη για την επιβίωση του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού».

Αν και οι αποφάσεις του ΔΔ, του κορυφαίου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Χάγη, είναι νομικά δεσμευτικές, ο θεσμός δεν έχει κανένα μέσο για την επιβολή της τήρησής τους.

Ωστόσο, εντείνουν τη διπλωματική πίεση στο Ισραήλ.

Τον Ιούλιο, το ΔΔ εξέδωσε, σε διακριτή υπόθεση, συμβουλευτική γνωμοδότηση σύμφωνα με την οποία η ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακών εδαφών είναι «παράνομη» και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο.

Το Ισραήλ ελέγχει αυστηρά όλα τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τον θύλακο και χρειάζονται απελπιστικά οι 2,4 εκατ. Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, που επιβάλλει απόλυτη πολιορκία στη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, προσάπτει συχνά στις ανθρωπιστικές οργανώσεις και στους διεθνείς οργανισμούς πως αποδεικνύονται ανίκανες να διανείμουν μεγάλες ποσότητες βοήθειας.

Πρόκειται για «μια καταστροφή στην οποία η διεθνής κοινότητα δεν έχει μπορέσει να αντιδράσει με επαρκή τρόπο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέας Κράβικ, υφυπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας.

«Δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της διεθνούς κοινότητας να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια», το πρόβλημα είναι πως «δεν έχουμε πρόσβαση (στη Γάζα) και δεν εξασφαλίζουμε τη συνεργασία που χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Η πρωτοβουλία της Νορβηγίας ακολούθησε την υιοθέτηση τον Οκτώβριο από το ισραηλινό κοινοβούλιο νόμου που απαγορεύει, από τα τέλη του Ιανουαρίου, στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) οποιαδήποτε δραστηριότητα στην ισραηλινή επικράτεια και θέτει εκτός νόμου οποιονδήποτε συντονισμό της με τις ισραηλινές αρχές.

Οι ισραηλινές αρχές κατηγόρησαν τον Ιανουάριο μέλη της UNRWA πως συμμετείχαν στη σφαγή που διαπράχθηκε στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 από μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

«Δεν ξέρω τι θα γίνει όταν ο νόμος αυτός τεθεί σε ισχύ», παραδέχθηκε χθες Πέμπτη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

«Ας είμαστε σαφείς: η UNICEF δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους περίπου 2.000 εκπαιδευτικούς που εργάζονται για την UNRWA στα σχολεία της Δυτικής Όχθης. Ο ΠΟΥ (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους εκατοντάδες, αν όχι περισσότερους, παλαιστίνιους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που εργάζονται στις κλινικές της UNRWA. Είναι απλούστατα αδύνατον», πρόσθεσε.

Ο Ντάνι Ντάνον, ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, κατηγόρησε από την πλευρά του τη Γενική Συνέλευση πως αρνείται να προχωρήσει μπροστά και υποστήριξε πως «το ΔΔ είναι πλέον εργαλειοποιημένο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ