Στο επίκεντρο μια έντονης διπλωματικής δραστηριότητας τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται η Ελλάδα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβαίνει σε σειρά συναντήσεων, επισκέψεων και κινήσεων, ενισχύοντας τις σχέσεις της με χώρες του Βορρά και του Νότου και πιέζοντας την Ευρώπη στην κατεύθυνση ανάληψης πρωτοβουλιών και λήψης κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της…
Του Κώστα Πασίση
Στις Βρυξέλλες πάντως αναζητείται ακόμη ο κοινός βηματισμός των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό, στην Ουκρανία μετά την επικράτηση Τραμπ αλλά και στην πολυκερματισμένη Συρία με το αβέβαιο μέλλον, μετά την ανάληψη της εξουσίας από πρώην μέλη του ISIS…
Προηγουμένως στο περιθώριο της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια άτυπη αλλά ουσιαστική συνάντηση για το μεταναστευτικό πρόβλημα με τους ηγέτες της Ιταλίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ουγγαρίας.
Η συμμετοχή τόσων χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής ροής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά και κρατών που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την κατανομή των προσφύγων, αποκαλύπτει τουλάχιστον μια κοινή ανησυχία για την κλιμάκωση του προβλήματος.
Η στόχευση φαίνεται να είναι η επαναδιαπραγμάτευση των υφιστάμενων μηχανισμών διανομής προσφύγων, ή η επιβολή πιο αυστηρών μέτρων στις εξωτερικές συνοριακές διαδικασίες.
Όπως επισημαίνεται αρμοδίως η άτυπη φύση της συνάντησης δίνει τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης ευελιξίας στις συζητήσεις και πιθανώς βοηθά στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, πέρα από τα γραφειοκρατικά πρωτόκολλα της ΕΕ.
Το παράνομο Τουρκολιβικό μνημόνιο και τα σενάρια για το Τουρκοσυριακό
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις χώρες του αραβικού κόσμου και ήδη κατατέθηκε από την Ελλάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού με την Κύπρο και την Αυστρία, επιστολή με την οποία καλείται η ΕΕ να ορίσει επιτόπιο ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, η οποία έχει κοινά θαλάσσια σύνορα, με τη Συρία.
Στην προκειμένη περίπτωση η προαναφερθείσα κοινή επιστολή Ελλάδας, καταδεικνύει την προσπάθεια για συλλογική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η κίνηση αυτή έγινε σε μια διόλου τυχαία περίοδο. Ήδη στην Άγκυρα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και τούρκοι αναλυτές, που μεταφέρουν στα κανάλια τα non paper του Παλατιού, μιλούν για σενάρια υπογραφής συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της.
Κάτι που επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
«Όχι μόνο κατά την άποψή της Ελλάδας αλλά και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο. Προφανώς και εγώ και ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημερώσαμε με τους ομολόγους μας για αυτές τις συζητήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι θα μπορούσε να καθοριστεί κάποιο είδους αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας η οποία να παραγνωρίζει τα αναμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Άρα υπήρξε μία ενημέρωση κάτι για το οποίο αυτή τη στιγμή σε αυτό το επίπεδο απλά μέχρι σήμερα κινείται στον κύκλο των δημοσιογραφικών πληροφοριών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στη Συρία και τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή διπλωματία και ένα πάρα πολύ, επίσης ισχυρό, διεθνές αποτύπωμα…
Διπλωματική «γέφυρα» Βορρά-Νότου
Επίσης στις 21 και 22 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν πρόσκλησης του Φινλανδού Πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο, θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου στη Φινλανδία.
Σε αυτή τη συνάντηση υψηλού επιπέδου, θα συμμετάσχουν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας (αν η κ. Μελόνι ξεπεράσει εγκαίρως την αδιαθεσία της) και της Σουηδίας, καθώς και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Κάγια Κάλας.
Η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας, με έμφαση στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και τη διαχείριση των τελευταίων γεωπολιτικών προκλήσεων που επηρεάζουν όλη την Ευρώπη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη…
Η ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ.
Επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα, λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης. Και ανακοίνωσε τη διοργάνωση έκτακτης συνόδου κορυφής στις 3 Φεβρουαρίου, με θέμα την ευρωπαϊκή άμυνα, μετά από δική του πρόταση.