today-is-a-good-day
9.5 C
Athens

Με ποιες θέσεις πηγαίνει ο Κ.Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Στον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στα «καυτά» μέτωπα, Ουκρανίας, Συρίας, αλλά και Λιβάνου, υποστηρίζοντας λύσεις που προάγουν τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια, αναμένεται να εστιάσει ο Πρωθυπουργός με την παρέμβαση του στη συνεδρίαση  της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται στη «σκιά» της πολιτικής κρίσης σε Γερμανία και Γαλλία.

Του Κώστα Πασίση

Οι προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνονται στη διαφύλαξη της διεθνούς ασφάλειας, και τη διαχείριση κρίσιμων ανθρωπιστικών ζητημάτων, που είναι ορατά στην αιματοχυσία της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο, τονίζοντας παράλληλα τον ρόλο της ΕΕ στις διεθνείς εξελίξεις.

Όπως επισημαίνεται ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της διατήρησης της στήριξης στην Ουκρανία.

Στόχος είναι, όποτε προκύψουν ειρηνευτικές συνομιλίες, η Ουκρανία να μη βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.

Η Αθήνα παροτρύνει τις Βρυξέλλες στον πόλεμο της Ουκρανίας να διατηρήσει την αποφασιστική στάση της, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας δεν απειλεί μόνο το συγκεκριμένο κράτος, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα της Ευρώπης.

Σχετικά με τη Συρία, ο Πρωθυπουργός έχει ήδη εκφράσει καθαρή θέση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της χώρας, ενώ παράλληλα ζητά την πλήρη προστασία των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων.

Επιπλέον έχει επισημάνει τους κινδύνους που κυοφορούνται για την ασφάλεια και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί η συνάντηση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με το Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε και τη διάθεση επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Και αυτό ήταν ένα καλό δώρο στη γειτονική μας χώρα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι …θεατής των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να μην έχει κομβικό ρόλο στη διαχείριση της επόμενης μέρας στη Συρία.

Οι θέσεις αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν ταυτόχρονα και ηχηρά μηνύματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λίβανο, ως πρώτου Ευρωπαίου ηγέτη μετά την εκεχειρία Λιβάνου-Ισραήλ της 27ης Νοεμβρίου, θα αποτελέσει κεντρικό σημείο της ενημέρωσης των ηγετών της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη για ενίσχυση των θεσμών του Λιβάνου και την πλήρη εφαρμογή της εκεχειρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σταθερότητα στον Λίβανο θεωρείται κλειδί για την αποφυγή περιφερειακών συγκρούσεων και περαιτέρω διάχυσης της κρίσης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της επιστροφής στην πατρίδα τους των Σύρων προσφύγων, καθώς έχει καταρρεύσει το αυταρχικό καθεστώς του Άσαντ.

Στην Αθήνα πάντως υπάρχει και προβληματισμός για την πολιτική κρίση στη Γερμανία και τη Γαλλία, που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη σημερινή συνεδρίαση καθώς πρόκειται για δύο από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ που παραδοσιακά καθορίζουν τη στρατηγική κατεύθυνση της Ένωσης.

Σύνοδος Ε.Ε – Δυτικών Βαλκανίων

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός  μιλώντας στο Καλπάκι για το νέο οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, αφού χαρακτήρισε το έργο «γέφυρα φιλίας, μεταξύ της Ελλάδος και της Αλβανίας», προειδοποίησε τον Εντι Ράμα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελληνικής εθνικής μειονότητας, λέγοντας ότι «γνωρίζει πάρα πολύ καλά και η φίλη Αλβανία ότι υπάρχει μια διαρκής πορεία με αιρεσιμότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες.

«θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ο θεματοφύλακας της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας και ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η κατοχύρωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων, το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, δεν είναι διμερή ζητήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στην ίδια συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα Σερβίας, τονίζοντας την ανάγκη να σταλεί ένα θετικό σήμα για την ευρωπαϊκή της πορεία, που έχει «παγώσει» από το 2021, επισημαίνοντας  ότι η ένταξη της στην ΕΕ δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της χώρας, αλλά αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα που ενισχύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ