«Η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση σειράς μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων αποδεικνύοντας με πράξεις την πρόθεση της να ενισχύσει ουσιαστικά τα εισοδήματα τόσο των χαμηλοσυνταξιούχων όσων και των κοινωνικά ευάλωτων συμπολιτών μας».
Αυτό επεσήμανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, σε συνέχεια των μέτρων που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας Βουλής, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για τα Σώματα Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα όσα ανέπτυξε ο κ. Χατζηδάκης, η πρώτη τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
-δίνεται παράταση δύο μηνών – μέχρι τέλη Φεβρουαρίου του 2025- για την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την απόκτηση «γκόλντεν βίζας», προκειμένου να μην ακυρωθούν επενδύσεις που είχαν ήδη προχωρήσει.
– Επεκτείνεται και για το έτος 2025 η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πολιτών πυρόπληκτων περιοχών.
-Δίνεται νέα προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025 για την ολοκλήρωση των υποθέσεων εξώδικης επίλυσης φορολογιών διαφορών που έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να μην παραπεμφθούν στο νέο όργανο και να κριθούν από την ίδια Επιτροπή που ξεκίνησε την διαδικασία.
Στη συνέχεια ο . Χατζηδάκης έδωσε έμφαση στην δεύτερη τροπολογία, στην οποία περιλαμβάνονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, και αφορούν τις μειώσεις προμηθειών των τραπεζών, τους δυνητικά δικαιούχους του ΕΚΑΣ και το ειδικό ανθυγιεινό επίδομα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Σώματα Ασφαλείας.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στα έξι άρθρα της τροπολογίας προβλέπονται:
-διατάξεις για τον μηδενισμό ή την μείωση των πιο συνηθισμένων προμηθειών κατ έτος και συνεχώς, κατά 150 εκ ευρώ το χρόνο.
«Τα μέτρα ορίζεται ότι θα ισχύσουν ένα μήνα περίπου -από 20 με 21 Ιανουαρίου- από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ για να υπάρξει προσαρμογή των πληροφοριακών συστημάτων των τραπεζών’, διευκρίνισε.
Πρόσθεσε δε, ότι «εκτός των προμηθειών ενισχύεται ο ανταγωνισμός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με την κατάργηση όλων των περιορισμών που υπήρχαν για τη δυνατότητα των εταιριών παροχής πιστώσεων, ώστε υπό τον έλεγχο της ΤτΕ, να δίνουν και αυτές δάνεια κάθε μορφής και επιχειρηματικά».
«Αυτό είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση διότι ενισχύεται ο ανταγωνισμός, και σε κάθε περίπτωση είναι μια απάντηση σε μια στάση των τραπεζών, που όπως λέει ο λαός μας έβγαζαν από τη μύγα ξίγκι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Επίσης,
– από 1/1/2026 τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους σέρβισερς αυξάνεται κατά 100% ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν για οικιστικά ακίνητα τα οποία κατέχουν προκειμένου να ωθηθούν να τρέξουν γρηγορότερα την διάθεση των ακινήτων που έχουν, στην αγορά.
Πολύ σημαντικές ρυθμίσεις χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης δύο ακόμα ρυθμίσεις.
Η πρώτη αφορά, την χορήγηση δωρεάν φαρμάκων σε 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους που πήραν σύνταξη από το 2020-2021 και μετά -που δυνητικά θα ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όπως είναι όσοι ήταν δικαιούχοι πριν το 2020, την οποία χαρακτήρισε «ρύθμιση κοινής λογικής και κοινωνικής δικαιοσύνης».
Η δεύτερη ρύθμιση αφορά το επίδομα ύψους 100 ευρώ για τον καθένα σε 155.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και «ικανοποιείται έτσι ένα αίτημα των τελευταίων 10ετίων για την καταβολή επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας».
«Είναι μια κίνηση απέναντι σε αυτούς που προστατεύουν τον πολίτη νύχτα και μέρα», συμπλήρωσε ο . Χατζηδάκης.
Αντιδράσεις Ελληνικής Λύσης και Πλεύσης Ελευθερίας, απάντηση Κ. Χατζηδάκη
«Εμείς δεν είμαστε υπέρ του να δώσουν οι τράπεζες ακίνητα για να αυξηθεί η προσφορά και να πέσουν οι τιμές αλλά να μην παίρνουν οι τράπεζες τα ακίνητα και να φροντίσετε τουλάχιστον, να ενοικιάζονται καταρχήν στους ιδιοκτήτες από τους οποίους τα παίρνουν», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΕΛ.ΛΥ Στυλιανός Φωτόπουλος, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για τις τράπεζες.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, αντέτεινε ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τις τράπεζες ισοδυναμούν με μόλις στο 3% των κερδών τους.
«Κάποια στιγμή υπάρχουν και κάποια όρια στη τυφλή αντιπολίτευση. Οι περιορισμοί αφορούν το ένα τρίτο όσων εισπράττουν οι τράπεζες», αντέδρασε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:
«Είναι μια ολιστική παρέμβαση της κυβέρνησης που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων, όπως η πρωτοβουλία «ΙΡΙΣ», η οποία χρησιμοποιείται ήδη από 3,5 εκ συμπολίτες μας ιδιαίτερα νέους, με μηδενικές ή πολύ χαμηλές προμήθειες όπως και η μείωση προμηθειών που πληρώνουν οι επαγγελματίες για τις μικρές συναλλαγές στις τράπεζες και τώρα διευρύνουμε το όριο από τα 10 ευρώ στα 20 ευρώ οι οποίες είναι και οι μισές συναλλαγές που γίνονται αριθμητικά με κάρτες.
Επομένως, η παρέμβαση η οποία κάνουμε είναι πολύ ουσιαστική, και ανεξάρτητα από την μικρόψυχη κριτική που γίνεται οι έλληνες πολίτες την εκτιμούν, όπως βλέπουν θετικά τόσο την παρέμβαση που κάνουμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους με τα δωρεάν φάρμακα όσο και την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με το επίδομα επικινδυνότητας.
Τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα για να τα θολώσει η όποια μικρόψυχη αντιπολιτευτική κριτική», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.