today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

ΣΕΒ: Ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις από την αξιοποίηση δεδομένων

Οι δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από την αξιοποίηση των δεδομένων, η αξία των ανοικτών δημόσιων δεδομένων, καθώς και οι εξελίξεις στο εθνικό πλαίσιο διαχείρισης και διακυβέρνησής τους συζητήθηκαν σε εκδήλωση του ΣΕΒ που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πανεπιστημιακός ο Δρ. Thomas Hardjono.

Ενδεικτικά, το 86% των επιχειρήσεων που αξιοποιούν συστηματικά τα δεδομένα τους προσαρμόζονται καλύτερα στις αλλαγές της αγοράς. Επιπλέον, εξασφαλίζεται 20% μείωση του κόστους συντήρησης εξοπλισμού παραγωγής, 30% αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, 73% βελτίωση της απόδοσης και παραγωγικότητας των εργαζομένων, 5%-10% χαμηλότερο κόστος αποθήκευσης, και 50% συντομότερος χρόνος αναμονής εξυπηρέτησης αιτημάτων πελατών.

Παράλληλα, το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων ενισχύει 20%-30% την καινοτομία προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνει 10%-30% το κόστος και τα διοικητικά βάρη και συντομεύει 15%-40% τους χρόνους αντιμετώπισης προβλημάτων που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια, την περίθαλψη, την εκπαίδευση, και η διαχείριση κρίσεων.

Στις πρωτοβουλίες της Πολιτείας για το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων με ασφάλεια και σε αρμονία με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για μια οικονομία των δεδομένων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι «αν δεν μπορούμε να μετράμε πράγματα, δεν μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Δεν νομίζω πως υπάρχει κομμάτι της ζωής μας, από τη ρύθμιση κυκλοφορίας, την πολιτική προστασία, την υγεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, στο οποίο σήμερα δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε από διαχείριση δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη. Το θέμα είναι να προτεραιοποιήσουμε τα πεδία αυτά, και να μετασχηματίσουμε τα δεδομένα σε λύσεις και ευκαιρίες για τους πολίτες και την οικονομία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό επιδιώκουμε με το AI Factory, ξεκινώντας από την ομογενοποίηση των δεδομένων στην υγεία, τα γλωσσικά μοντέλα, και την κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία. Σήμερα κλείνουμε ακριβώς ένα χρόνο από την εισαγωγή της πρώτης εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης στο ελληνικό δημόσιο, τον ψηφιακό βοηθό του mΑΙgov. Ένας χρόνος, 1,6 εκ. ερωτήσεις, 1,6 εκ. λιγότερα τηλεφωνήματα και επισκέψεις για τους πολίτες. Έχουμε το δίδυμο αδελφάκι του για τον τουρισμό, το mΑΙGreece, και μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή για το κτηματολόγιο: ο νομικός έλεγχος μέσω ΑI. Καθημερινά ενεργοποιούνται νέες διαλειτουργικότητες και σπάνε στεγανά που κρατούσαν τα δημόσια δεδομένα σε σιλό. Ξεδιπλώνουμε συνεχώς νέες και διαφορετικές υπηρεσίες που αξιοποιούν τα δημόσια δεδομένα, όπως το Price Map που βασίζεται στο κτηματολόγιο, ή το digital wallet, το οποίο χώρες όπως η Γερμανία δεν διαθέτουν ακόμη. Η πρόκληση για τις επιχειρήσεις εδώ είναι να αναπτύξουν κι εκείνες το βηματισμό τους, ώστε να αξιοποιήσουν τα ανοικτά δημόσια δεδομένα».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επικείμενη ενσωμάτωση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση των Δεδομένων και τις οριζόντιες διαδικασίες που εισάγει ως προς τη διαχείριση και την προστασία των δεδομένων, την ψηφιοποίηση 1,2 δισεκ. σελίδων εγγράφων της δικαιοσύνης και της πολεοδομίας, όπως και σε μια σειρά έργων για εκπαίδευση σε τεχνητή νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια, για την προετοιμασία των δημόσιων δεδομένων ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από λύσεις ΤΝ, αλλά και για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, με συνολικό προϋπολογισμό Euro117εκ.

Από τη μεριά του, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Δρ. Thomas Hardjono, CTO of Connecting Science & Engineering του ΜΙΤ, εστίασε στην ανάγκη των πολιτών να ελέγχουν τα δεδομένα τους και να εμπιστεύονται παράλληλα τα αποτελέσματα των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Στο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρος του ΔΣ ΣΕΒ, κα Ράνια Αικατερινάρη, υπογράμμισε τα οικονομικά και επιχειρηματικά οφέλη της λήψης αποφάσεων με γνώμονα τα δεδομένα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τα δεδομένα, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη, ανεξαρτήτως μεγέθους. Σημαντική προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία μπορεί να προκύψει και από την αξιοποίηση των ανοικτών δημόσιων δεδομένων. Σε συνδυασμό με τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση έως και 4% του ΑΕΠ συνεισφέροντας στην ενίσχυση κατά 20%-30% της επιχειρηματικής καινοτομίας σε πεδία όπως η αγροτεχνολογία και οι τεχνολογίες υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ