Η πορεία που θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών στην νομισματική πολιτική, το 2025, αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο, τις επιδόσεις των οικονομιών της Ευρωζώνης και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την πορεία του εμπορίου και της πολιτικής.
Του Δημήτρη Γ. Απόκη*
Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τη FED, έχουν υποχωρήσει λόγω της στασιμότητας του αποπληθωρισμού στην Αμερική, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί στις αυριανές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα επιτόκια. Την ίδια στιγμή, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία, στηρίζουν την πολιτική διαρκούς χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του 2016-20, βρίσκονταν σε σχεδόν μόνιμη κόντρα με τον επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, αναφορικά με το χάσμα που επικρατούσε μεταξύ των επιτοκίων της Αμερικής και της Ευρωζώνης, θεωρώντας ότι η πολιτική της FED, υπονόμευε το αμερικανικό εμπόριο.
Η πιθανότητα μιας επανάληψης του ίδιο έργου στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του προέδρου Τράμπ, μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα κόντρα ανάμεσα στον κ. Πάουελ και τον Αμερικανό πρόεδρο.
Το επιτόκιο της Fed, βρίσκεται μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το κύριο σημείο αναφοράς δανεισμού της ΕΚΤ, και το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 5% έναντι του ευρώ μέσα στο 2024. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αγορών, το χάσμα των επιτοκίων είναι έτοιμο να διευρυνθεί σε περισσότερες από 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2025, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το δολάριο, κάτι το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική του προέδρου Τραμπ.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες του οικονομικού επιτελείου του Προέδρου Τραμπ, αλλά και τις προθέσεις του, η κυβέρνηση του, αυτή τη φορά, θα είναι πολύ οργανωμένη στην προσέγγιση της, στους δασμούς και τις διμερείς διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια πιο σταθερή άνοδο του δολαρίου, οπότε η νομισματική πολιτική θα πρέπει να είναι μέρος αυτού του σχεδιασμού.
* Ο Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος, με ειδίκευση στην Αμερικανική Εξωτερική Πολιτική, Γεωπολιτική και Διεθνή Οικονομία. Απόφοιτος των πανεπιστημίων The American University, School of International Service, και The Johns Hopkins University, The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies της Ουάσιγκτον. Είναι μέλος του The International Institute for Strategic Studies, του Λονδίνου. Ως Δημοσιογράφος, υπήρξε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, στο Στέητ Ντιπάρτμεντ και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο.