Στα 100 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται ο «λογαριασμός» για τις τράπεζες από τη μείωση των προμηθειών που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ενώ οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων.
Της Γωγώς Κατσέλη
Τα μέτρα που θα ελαφρύνουν τα νοικοκυριά από τις προμήθειες είναι τα εξής:
1. Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, εταιρίες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω ψηφιακών δικτύων, από 0,6 ευρώ που κοστίζει σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις.
2. Πλαφόν 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). «Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση του κόστους για τις εν λόγω προμήθειες από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος, από 1 έως 2,5 ευρώ που κοστίζει σήμερα», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
3. Μηδενική χρέωση για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από αυτή που τηρείται ο λογαριασμός σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει ATM μόνο μίας τράπεζας. Επιπλέον μηδενίζεται σε όλη τη χώρα η χρέωση για ερώτηση υπολοίπου λογαριασμού ή καρτών σε ATM άλλων τραπεζών (από περίπου 0,2 ευρώ που ισχύει σήμερα).
4. Μειωμένο κόστος συναλλαγών κατά 50% με κάρτες για αγορές μικρής λιανικής έως 20 ευρώ από 10 ευρώ που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα).
5. Μηδενική χρέωση για φόρτιση προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ από περίπου 1 ευρώ που είναι σήμερα.
6. Διευρύνεται το όριο καθημερινών συναλλαγών στο IRIS στα 1.000 ευρώ. Από αυτά τα 500 ευρώ θα αφορούν μεταφορές σε φυσικά πρόσωπα και τα υπόλοιπα 500 ευρώ σε επιχειρήσεις.
7. Διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ από το 2026 για κενά οικιστικά ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι τράπεζες και οι servicers, με στόχο να απελευθερωθούν περίπου 25.000 κατοικίες και να διοχετευθούν στην αγορά, αυξάνοντας το «στοκ» ακινήτων και περιορίζοντας το ύψος των ενοικίων.
8. Παύση των παλαιότερων περιορισμών στη λειτουργία των Εταιρειών Παροχής Πιστώσεων ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων και να δοθούν περισσότερα δάνεια.
9. Καλύτερη και διαφανής ενημέρωση των πολιτών για επιτόκια καταθέσεων και πιστώσεων, καθώς και χρεώσεις που συνδέονται με τους λογαριασμούς πληρωμών, καθώς θα δίνεται η δυνατότητα σύγκρισης μέσα από την ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
10. Εθελοντική Συνεισφορά ύψους 100 εκατ. ευρώ των συστημικών τραπεζών, πόροι οι οποίοι θα διατεθούν είτε για την ανακαίνιση υφισταμένων, είτε για το χτίσιμο νέων σχολικών κτιρίων, βάσει του Προγράμματος “Μαριέττα Γιαννάκου”.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε:
– Την παροχή φαρμάκων χωρίς συμμετοχή σε όλους τους δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι από το νέο έτος περίπου 310.000 συνταξιούχοι με χαμηλές αποδοχές θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν.
– Την παροχή επιδόματος επικινδυνότητας για 150.000 ένστολους, άνδρες και γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.