today-is-a-good-day
10 C
Athens

Οι περιορισμένες προσδοκίες για τον Ελληνοτουρκικό διάλογο και η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ 

Πολλαπλά μηνύματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη διεύρυνση της ΝΔ, την προεδρολογία, τον εκλογικό νόμο αλλά και την πορεία της χώρας, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας με τον εκδότη του «Βήματος» Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική» και στη «σκιά» της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ για τη Συρία.

Του Κώστα Πασίση 

Η συνολική του τοποθέτηση αποσκοπούσε στη διαμόρφωση ενός κλίματος αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί με συνέπεια τις διεθνείς προκλήσεις.

Ενώ πολλές από τις απαντήσεις του ήταν και «καρφιά» για τον Αντώνη Σαμαρά, που χρησιμοποίησε το ίδιο βήμα για να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αν και δεν τον κατονόμασε σε κανένα σημείο της συνέντευξης του.

Ο κ. Μητσοτάκης, ίσως για πρώτη φορά, μίλησε ευθέως για τις περιορισμένες προσδοκίες που υπάρχουν πλέον στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Τόνισε ότι δεν βλέπει προοπτική ουσιαστικής συζήτησης με την Τουρκία για τα ζητήματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, παρά τη διερευνητική προσέγγιση που έγινε…

Παρ’ όλα αυτά, υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ενός πολιτισμένου διαλόγου και συνεργασίας σε επιμέρους θέματα, όπως το μεταναστευτικό.

«Διαφωνούμε πολιτισμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά  δίνοντας το στίγμα των συνομιλιών των δυο χωρών.

Διαβεβαίωσε επίσης  ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της, είναι θωρακισμένη γεωπολιτικά και οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια, ακόμα και αν απαιτηθεί να ληφθούν δυναμικά μέτρα για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε ευθέως και στις επικρίσεις περί αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της ΝΔ μέσω της διεύρυνσης της, προτάσσοντας δυο ισχυρά επιχειρήματα:

Το πρώτο αφορά την εξέλιξη και την προσαρμογή των κομμάτων στις ανάγκες και τις εξελίξεις της εποχής, χωρίς να απομακρύνονται από τις ιδρυτικές τους αρχές, όπως έκανε ο ίδιος με την Παράταξη του.

Και το δεύτερο την τριπλή εκλογική επιτυχία της ΝΔ η οποία απέδειξε ότι η στρατηγική του κόμματος (διεύρυνσης) αποδείχθηκε αποτελεσματική στο πεδίο.

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη προεδρολογία αλλά και τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρηθεί το υπάρχον εκλογικό σύστημα στις εκλογές του 2027 και προανήγγειλε ανακοινώσεις για την Προεδρία της Δημοκρατίας εντός συνταγματικών προθεσμιών, ήτοι στα τέλη Ιανουαρίου.

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του για την πορεία της οικονομίας, κάνοντας την πρόβλεψη ότι  τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Βλέπουμε ότι οι τιμές έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν με το ρυθμό που ανέβαιναν», πρόσθεσε με νόημα.

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

Λίγες ώρες νωρίτερα συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ με βασική ατζέντα το θέμα των Σύρων, που αιτούνται άσυλο στη χώρα μας, τις  εξελίξεις στη Συρία, και τα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων και  την κυβέρνηση να επαναξιολογεί τη στάση της, εν αναμονή μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στο πρόβλημα.

Η βασική κατεύθυνση του ΚΥΣΕΑ είναι η προσωρινή αναστολή των αποφάσεων ασύλου για περίπου 9.500 Σύρους, καθώς η κατάσταση στη Συρία έχει διαφοροποιηθεί και πλέον δεν αναγνωρίζεται το ίδιο καθεστώς κινδύνου για αυτούς. Όπερ σημαίνει ότι οι αιτήσεις των Σύρων θα γίνονται δεκτές, αλλά θα είναι στην αναμονή…

Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο ζήτημα με τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις ανθρωπιστικές πτυχές όσο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ διαφαίνεται μια προσπάθεια προσαρμογής της πολιτικής ασύλου στις νέες συνθήκες.

Επισημαίνεται ότι το ΚΥΣΕΑ οδηγήθηκε στην προαναφερθείσα απόφαση, μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε, με τον αρμόδιο επίτροπο να δηλώνει ότι δεν είναι εφικτή η απέλαση Σύρων σε αυτό το στάδιο. Αλλά να ζητά να ενθαρρυνθούν «οι οικειοθελείς επιστροφές», κάτι βέβαια που πρέπει να αποδειχθεί στο πεδίο.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η κυβέρνηση ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες.

Εκτός του προαναφερθέντος ζητήματος συζητήθηκε η νέα κατάσταση στη Συρία που  παραμένει ρευστή, χωρίς να υπάρχει σαφής διάδοχη κατάσταση.

Όπως τονίστηκε η έλλειψη αξιόπιστου συνομιλητή στη χώρα, η πιθανότητα περαιτέρω διχοτόμησης ή εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων, και η αβεβαιότητα που υπάρχει, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, που προσμετρήθηκαν στη συνολική αξιολόγηση του προβλήματος.

Παρότι η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τα τεκταινόμενα στη Συρία, φαίνεται ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι μπορεί να προκύψει κάποιο μη αναμενόμενο συμβάν το οποίο μπορεί να προκαλέσει νέο κύμα μεταναστευτικών ροών, ειδικά αν οι συνθήκες στη Συρία επιδεινωθούν…

Επίσης στο τραπέζι της συζήτησης ετέθηκαν και ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως το πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής πυραυλικής άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ