Θετικά βλέπει η κυβέρνηση τη νέα Αμερικανίδα πρέσβη στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, αν και το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο και στον Τομ Μπάρακ που ορίστηκε πρέσβης στην Άγκυρα, με δεδομένο και οι δυο επιλογές αποτελούν στενοί συνεργάτες του προέδρου Τραμπ, δεν είναι διπλωμάτες καριέρας και ταυτόχρονα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι…
Του Κώστα Πασίση
Ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για την Κίμπερλι Γκίλφοιλ, ξεκίνησε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι «Η νέα πρέσβης θα έρθει στην Ελλάδα του 2025 και όχι στην Ελλάδα του 2015. Το 2025 η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναπτύσσεται και αποτελεί θετικό παράδειγμα».
Και αυτό προφανώς επειδή η κυρία Γκίλφοιλ η οποία ετοιμάζει τις βαλίτσες να έλθει στην Αθήνα, το 2015 είχε αποκαλέσει τους Έλληνες «τσαμπατζήδες» και «τεμπέληδες», λόγω της χρεοκοπίας της χώρας.
Ωστόσο όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και για τις δυο πλευρές.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια καλή συνεργασία και εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ισχυρών στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με την κ. Γκιλφόιλ, όπως και με τους προκατόχους της, τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας πίσω τις παλαιές διαφορές…
Στο ίδιο μήκος και ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης ο οποίος επεσήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεργαστεί και προσδοκά την αναβάθμιση των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων, αν και χαρακτήρισε «ανορθόδοξη» την επιλογή Τραμπ, λόγω του ότι η νέα πρέσβης δεν προέρχεται από το διπλωματικό σώμα…
Επισημαίνεται πάντως ότι και ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης δεν ανήκει στην αμερικανική γραφειοκρατία, αλλά αφήνει πίσω του θετικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η επιλογή της κυρίας Κίμπερλι Γκίλφοιλ που συνδέεται άμεσα με τον ίδιο τον Τραμπ, μπορεί να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη σχέση της με την Ελλάδα.
Η χώρα πλέον θεωρείται κρίσιμος εταίρος σε ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η στρατιωτική συνεργασία (π.χ. η βάση της Σούδας) και η γεωπολιτική σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ίδια πηγή προσθέτει ακόμη ότι «η αποστολή προσώπων εκτός του διπλωματικού σώματος, αποτελεί συχνή τακτική για Προέδρους που θέλουν να ενισχύσουν την προσωπική τους σφραγίδα στις διεθνείς σχέσεις.
Στην περίπτωση της Γκιλφόιλ, η επιλογή ενδεχομένως να υποδηλώνει την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η πρέσβης ως εργαλείο άμεσης επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον και να επιτευχθεί ταχύτερη προώθηση των προτεραιοτήτων του Τραμπ».
Άλλωστε είναι βέβαιο ότι η Γκίλφοιλ διαθέτει το κινητό τηλέφωνο του Ντόναντ Τραμπ και ανά πάσα στιγμή, αν παραστεί ανάγκη μπορεί απευθείας και άμεσα να επικοινωνήσει μαζί του για τη διαχείριση πχ μιας ξαφνικής ελληνοτουρκικής κρίσης, χωρίς να περάσει πρώτα από τα πολυδαίδαλα αμερικανικά κανάλια…
Ο Τομ Μπαράκ στην Άγκυρα
Το Μαξίμου αλλά και το ΥΠΕΞ θεωρούν ότι η Κίμπερλι Γκιλφόιλ στην Αθήνα και του Τομ Μπαράκ στην Άγκυρα, ως νέο πρέσβη των ΗΠΑ πάνε «πακέτο» και έχουν κοινό υπόβαθρο για τον πλανητάρχη.
Οι δύο τοποθετήσεις φαίνεται να εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης των αμερικανικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση σε δύο βασικούς πυλώνες της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία και εσχάτως η Κύπρος που φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Όπως επισημαίνεται η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στρατηγικοί εταίροι των ΗΠΑ αλλά με διαφορετικά προφίλ.
Η χώρα μας είναι σταθερός σύμμαχος, ενώ η Τουρκία συχνά λειτουργεί με όρους ανεξάρτητους από τη δυτική πολιτική.
Έτσι, η ταυτόχρονη τοποθέτηση δύο ανθρώπων του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ δείχνει προσπάθεια διαχείρισης της ισορροπίας ανάμεσα στις δύο χώρες.