Εν αναμονή των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, μετά τις εορτές, ενδεχομένως και σε κάποιο αγαπημένο …βουνό της Ελλάδας, η σεναριολογία περί της Ηρώδου Αττικού, καλά κρατεί, καθώς στην πολιτική σκηνή ήδη κυκλοφορούν ονόματα υποψηφίων προέδρων και παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια, με …πρωταγωνιστές – προσώρας – την Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα.
Του Κώστα Πασίση
Όσο και αν το Μαξίμου στην παρούσα φάση «ξορκίζει» τη σχετική συζήτηση, η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλεί «πονοκέφαλο» καθώς η υπόθεση έχει μετατραπεί σε δύσκολη πολιτική εξίσωση.
Η πρόκληση για το Μαξίμου είναι διπλή.
Αφενός πρέπει να επιλέξει ένα πρόσωπο που θα διασφαλίζει την ενότητα της ΝΔ και αφετέρου να αποτυπώνει τα υπερκομματικά χαρακτηριστικά του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και να τηρείται η …παράδοση που επιτάσσει να προέρχεται από την αντίπαλη παράταξη από αυτή που κυβερνά για λόγους ισορροπίας…
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη επιλογή του Πρωθυπουργού αναμένεται να «σφραγίσει» την πολιτική ατζέντα στις αρχές του 2025.
Να σημειώσουμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής πρόσφατα δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται ενώ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στα σχέδια του η Ηρώδου Αττικού.
«Κάηκε» εν τη γενέσει ο Ράμμος
Στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη δεν ετέθη επί τάπητος θέμα προέδρου της Δημοκρατίας, όπως διαρρέεται τουλάχιστον, αλλά το ζήτημα διακινείται από τη Νέα Αριστερά και τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.
Ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε τον Χρήστο Ράμμο, επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιακών, για υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μια πρόταση που βρίσκει ευήκοα ώτα και στο ΣΥΡΙΖΑ, απ ότι φάνηκε από την τελευταία ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου.
Όπως αναμενόταν η κυβέρνηση απέρριψε την υποψηφιότητα και μάλιστα άνευ …επαίνων.
«Η αλήθεια είναι ότι δεν το λες και πολύ κανονικό, για έναν επικεφαλής μιας ανεξάρτητης Αρχής, μια ελεγκτικής Αρχής, όπως είναι ο κ. Ράμμος, έστω και δια της σιωπής του, που θεωρώ ότι είναι μια έμμεση αποδοχή αυτής της πρότασης, να προτείνεται για το κορυφαίο Πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
Μικροκομματικά παιχνίδια
Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση της Νέας Αριστεράς κρύβει πολιτικές σκοπιμότητες, τόσο απέναντι στην κυβέρνηση, όσο και για τα εν εξελίξει παιχνίδια στην κεντροαριστερά όπου αυτή την περίοδο φαίνεται να έχει πάρει κεφάλι ο Νίκος Ανδρουλάκης ο οποίος δε δείχνει να είναι συνεργάσιμος μαζί τους…
Αντίθετα προτιμά την αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Εξού και η επίθεση της Κουμουνδούρου στην Χαριλάου Τρικούπη για το συναινετικό κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη.
Όπως επισημαίνεται η πρόταση αυτή λειτουργεί ως κάλεσμα για ενότητα μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.
Επιπλέον επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να αποκαλύψει τις προθέσεις του για ένα ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει εσωτερικές τριβές στη Νέα Δημοκρατία.
Στον ίδιο «χορό» μπήκε και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επίσης εξαπέλυσε επίθεση στον Πρωθυπουργό, καλώντας τον να απαντήσει γιατί αναζητά άλλο πρόσωπό, ενώ υπάρχει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Επί της ουσίας ο πρώην Πρωθυπουργός επιχείρησε να θυμίσει εκ νέου την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό.
Με την επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν έχει «παραιτηθεί» από τον ρόλο του ως …ηγέτη της αντιπολίτευσης. Ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξαναχτίσει το προφίλ του ως αξιόπιστου εναλλακτικού πόλου.