today-is-a-good-day
11 C
Athens

Βραβευμένη εφαρμογή υπολογίζει με αξιοπιστία τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με ή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο

Μια εφαρμογή, η οποία υπολογίζει με ταχύτητα και αξιοπιστία τον 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με ή χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, αναπτύχθηκε από ομάδα Ελλήνων επιστημόνων και παρουσιάστηκε στο 29ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Η εφαρμογή διατίθεται online μέσω της διεύθυνσης https://ldl-goal.netlify.app/ σε 5 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Γερμανικά) και μπορεί να εγκατασταθεί και τοπικά σε σταθερούς/φορητούς υπολογιστές tablet και κινητά (με τη χρήση τεχνολογίας progressive web app).

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η εφαρμογή απέσπασε το βραβείο της καλύτερης κλινικής εργασίας εις μνήμην του ήρωα εφέδρου αξιωματικού, ιατρού Φωκά Φωκά, από τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Αθηνών.

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε υπό μορφή αναρτημένης ανακοίνωσης, με τίτλο «Διαχείριση δυσλιπιδιαιμίας: Δημιουργία καινοτόμου εφαρμογής για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ηλικιωμένους ασθενείς» των Ευαγγελίας Μεϊμέτη, Μαρίας Νικολάου, Δημήτρη Αναγνώστου, Αλέκου Ντόρντα, Παύλου Στουγιάννου, Κωνσταντίνου Καρόζη.

«Η δυσλιπιδαιμία είναι μια διαταραχή των λιπιδίων στο αίμα, που περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, καθώς και χαμηλά επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL). Αυτή η κατάσταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας είναι κρίσιμη για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Σκοπός της πιλοτικής ερευνητικής μελέτης ήταν η ανάπτυξη μιας εφαρμογής (app) που να ενσωματώνει παραμέτρους εκτίμησης καρδιαγγειακού κινδύνου, τόσο για πρωτογενή, όσο και για δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακών συμβαμάτων, με βάση καθιερωμένους αλγόριθμους πρόγνωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της μελέτης, διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια με μετεκπαίδευση στο «Beth Israel Deaconess Medical Center and Harvard MedicalSchool» (Boston USA), συντονίστρια Εκπαίδευσης της Νοσηλευτικής Ειδικότητας Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής στην 3η ΥΠΕ, Ευαγγελία Μεϊμέτη.

Για την πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής, συλλέχθηκαν ανώνυμα δεδομένα από 20 ασθενείς του Πολυδύναμου, Διεπιστημονικού Ιατρείου 65+ για ασθενείς Τρίτης Ηλικίας, Γ.Ν.Α Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμιγκ (ΝΜ Αμαλία Φλέμιγκ). Οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν στηρίχθηκαν στην εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου για πρωτογενή πρόληψη σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε διαβητικούς καθώς και στην εκτίμηση παραμέτρων σε ασθενείς με γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος (δευτερογενής πρόληψη), με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ