today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Μητσοτάκης – Στάρμερ: Στρατηγική Συνεργασία για Ασφάλεια, Οικονομία και Γλυπτά του Παρθενώνα

Ένα  σημαντικό σταθμό για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βρετανίας, αποτελεί η σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ.

Του Κώστα Πασίση

Το «ραντεβού» τους επί Βρετανικού εδάφους σηματοδοτεί τη δεύτερη προσωπική επαφή των δύο ηγετών, μετά την πρώτη τους συνάντηση κατά την περσινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο, όταν ο κ. Στάρμερ ήταν ακόμα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο σχεδόν βέβαιος νικητής των Αγγλικών εκλογών, όπερ και εγένετο…

Η κατ ιδίαν συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για συζήτηση σχετικά με ζητήματα ασφάλειας και άμυνας καθώς η Ελλάδα και η Βρετανία είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και μοιράζονται κοινά συμφέροντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με δεδομένη την αυξημένη ένταση στην περιοχή.

Στη συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να περιλαμβάνονται οι γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις, με αιχμή του δόρατος την κατάσταση στην Ουκρανία, με έμφαση στη στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στις διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Όπως επισημαίνεται η συνομιλία με τον κ. Στάρμερ θα εστιάσει στις κοινές στρατηγικές για τη διατήρηση της ενότητας της Δύσης απέναντι στις προκλήσεις της Ρωσίας, καθώς και στις μελλοντικές δράσεις για την αναχαίτιση της κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Επίσης – πιθανότατα – θα συζητηθεί η συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα τεθεί επί τάπητος είναι και η ενίσχυση των οικονομικών δεσμών των δυο χωρών.

Η Βρετανία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας και η συνάντηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, με συζητήσεις για επενδύσεις, τουρισμό και ενεργειακή συνεργασία.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να τεθεί και το ενεργειακό σκέλος της κρίσης, δεδομένου ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Από το Μαξίμου ειδική μνεία γίνεται στην ελληνική διαχείριση του μεταναστευτικού, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα στην προστασία των συνόρων.

Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς στις συνομιλίες, τόσο ως προς την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όσο και ως βάση για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Γλυπτά του Παρθενώνα

Βαρύτητα δίνεται, φυσικά, στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το ζήτημα αυτό, παραμένει στο επίκεντρο της πολιτιστικής διπλωματίας, με τη συζήτηση να εντάσσεται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός θετικού κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας. Και οι συνομιλίες γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο, χωρίς προς το παρόν να  αναμένονται θεαματικές εξελίξεις.

Χθες μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης διέψευσε πληροφορίες που ανέφεραν για μυστική συνάντηση Μητσοτάκη με τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.

Επισημαίνεται ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο ο ίδιος δε θα προβάλλει αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνο που συζητείται είναι  να υπάρξει μια συνεργασία με πολιτικές ανταλλαγές. Ωστόσο η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω όσον αφορά την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η κυβέρνηση επίσης υπογραμμίζει τη σημασία του στενού συντονισμού Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου ενόψει της θητείας της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι δυο χώρες μοιράζονται κοινές απόψεις σε πολλά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ