today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Μήνυμα Ιων.Κεφαλογιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Η ποιότητα ζωής των Ατόμων με Αναπηρία και η ανεμπόδιστη πρόσβασή τους σε όλους τους τομείς του καθημερινού βίου αποτελούν έναν από τους βασικότερους δείκτες πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Αυτό τόνισε σε μήνυμά του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την ημέρα της 3ης Δεκεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ)»:

«Η 3η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία ως αέναη υπενθύμιση έμπρακτης ενίσχυσης του βαθμού ένταξης των συμπολιτών μας σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής», επισήμανε.

«Σε καθημερινή βάση», συμπλήρωσε, «είναι έκδηλος ο αγώνας που δίνουν συχνά με τη στήριξη των οικείων τους, σε ένα περιβάλλον που εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπόδια και ανισότητες, επιχειρώντας να υπερβούν εμπόδια που δυσχεραίνουν την προσπάθειά τους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και την εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας».

«Πρωτεύον στόχο της οργανωμένης πολιτείας», εξήγησε, «αποτελεί η πλήρης και ισότιμη ενσωμάτωση σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων με θεσμική θωράκιση και κοινωνική ευαισθησία».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «εναρμονισμένο με το ευρύτερο κυβερνητικό πλαίσιο για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ, έχει ορίσει ως σημείο αναφοράς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εστιάζοντας σε στοχευμένες παρεμβάσεις και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις», συνέχισε.

«Εν προκειμένω, έχουν ολοκληρωθεί αλλά και υλοποιούνται δράσεις εξασφάλισης ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης και καλλιέργειας κουλτούρας σεβασμού μέσω εκπαιδεύσεων και επιμορφωτικών προγραμμάτων που απευθύνονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας υποδοχής των γνωματεύσεων αναπηρίας των Ανωτάτων Στρατιωτικών Υγειονομικών Επιτροπών», υπογράμμισε.

«Παράλληλα, στο πλαίσιο βελτίωσης της προσβασιμότητας στις υποδομές του υπουργείου, πραγματοποιούνται έργα στις υφιστάμενες κτηριακές δομές, όπως σε εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, στρατολογικές υπηρεσίες και μουσειακούς χώρους», πρόσθεσε.

«Επιπρόσθετα», ανέφερε, «κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επιδιώκει εποικοδομητικές συνεργασίες με οικείους συλλόγους και φορείς που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΑμεΑ, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την προσπάθεια για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες».

«Η πλήρης και ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο συνιστά αδιαπραγμάτευτο θεμελιώδη άξονα για μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Η διαρκής προσπάθεια, με συντονισμένες ενέργειες και τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων, καθιστά την ένταξή τους πραγματικότητα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο τους ως πυλώνα κοινωνικής συνοχής», κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ