today-is-a-good-day
10.6 C
Athens

Διεθνές Συνέδριο της Ο.Κ.Ε. Ελλάδος με θέμα: «Δημογραφικό – Μετανάστευση – Αγορές Εργασίας»

Οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής, «Δημογραφικό – Μετανάστευση – Αγορές Εργασίας», είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.) σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Την έναρξη των εργασιών θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Γιάννης Πάιδας και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης , ενώ το διήμερο συνέδριο πλαισιώσουν εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών φορέων απ ‘ όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν πρόεδροι και μέλη Οικονομικών και Κοινωνικών Συμβουλίων (ΟΚΣ) και συναφών θεσμών από χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών (AICESIS, ILO, IOE, ITUC), καθώς και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνική Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΚΕ, στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα συζητηθούν:

– Η ένταξη στην αγορά εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, η ψηφιακή μετάβαση, οι εσωτερικές και εξωτερικές ανισότητες και ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, θέματα που πυροδοτούν δραστικές αλλαγές στις επιλογές των εργαζομένων προκειμένου να βρουν τόπο εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των αναγκών των τοπικών οικονομιών και της διαθεσιμότητας ανθρώπινου δυναμικού, συνθήκη που οδηγεί σε αυξανόμενο χάσμα παραγωγικότητας, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, ενώ σε άλλες μεταβιβάζει μεγαλύτερο πλεόνασμα ευημερίας.

– Η κινητικότητα πληθυσμών ανά την υφήλιο, καθώς η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση οδήγησε τη διεθνή κοινότητα στη συνειδητοποίηση ότι είναι απαραίτητος ο διεθνής συντονισμός και απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις, ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες, για να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στις κοινωνίες υποδοχής τους.

Επιπλέον, είναι γενικά παραδεκτό ότι απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης σε διεθνές επίπεδο μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν νέα εργαλεία για την καταγραφή και την κατεύθυνση των ανθρώπινων ροών και την αναθεώρηση των πολιτικών ένταξης στις τοπικές αγορές εργασίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης στις κοινότητες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου σε αυτή τη διαδικασία είναι καίριας σημασίας.

– Οι τάσεις της δημογραφικής μετάβασης, οι οποίες αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις. Η δημογραφική εξέλιξη επηρεάζει τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σήμερα και επιδρά καθοριστικά στις αγορές εργασίας και στις γεωπολιτικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της Ευρώπης αναμένεται ότι θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 7% μέχρι το 2100, ενώ ο πληθυσμός της αφρικανικής ηπείρου θα προσεγγίσει τον ασιατικό πληθυσμό. Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες πληθυσμού στην Αφρική και στην Ασία αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρή πλειοψηφία, ενώ στην Ευρώπη η αναλογία μισθωτών/συνταξιούχων θα μειωθεί περαιτέρω. Στην περίπτωση της Ευρώπης, η συνθήκη αυτή θέτει προκλήσεις για τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας τις μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, ενώ για τις χώρες υπό ανάπτυξη απαιτούνται σχέδια διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης για την υποστήριξή τους.

Το Συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του με την υιοθέτηση Κοινής Δήλωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ