today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Τα αυστηρά μηνύματα Μητσοτάκη στην Τουρκία. Που αποβλέπει ο Γκιουλέρ

Τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας, με στόχο την προστασία των εθνικών συμφερόντων των δυο χωρών, σε ένα πλαίσιο διαλόγου, αλλά και αποφασιστικότητας, έναντι του εν ισχύ αναθεωρητικού δόγματος της Τουρκίας, σηματοδοτεί η συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου.

Του Κώστα Πασίση

Εκτός όμως της σύμπλευσης Ελλάδας και Κύπρου ο Πρωθυπουργός έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, ως απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ ο οποίος «γκρίζαρε» εκ νέου το Αιγαίο, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, ακόμη και στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της στρατιωτικής αμερικάνικης παρουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος δέχονται τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων. Και ότι η χώρα μας παραμένει αμετακίνητη στη θέση ότι όλες οι δραστηριότητές της είναι σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης η αναφορά ότι χώρα μας παραμένει «ακλόνητη σε θέματα εθνικής κυριαρχίας» είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και εθνικής αυτοπεποίθησης που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις ή απειλές, είτε αυτές αφορούν έρευνες στην υφαλοκρηπίδα είτε τη θωράκιση των ελληνικών νησιών που απειλούνται από την τουρκική  «Στρατιά του Αιγαίου».

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη υπογραμμίζει ακόμη την ελληνική στρατηγική, η οποία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο αλλά χωρίς υποχωρήσεις σε  ζητήματα κυριαρχίας.

«Γνωρίζουμε ασφαλώς και δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η βελτίωση του κλίματος δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη μεταβολή των θέσεων της Τουρκίας», ανάφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισημαίνοντας επί της ουσίας τη ρεαλιστική προσέγγιση της χώρας μας, στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ταυτόχρονα όμως είναι και μια απάντηση που καλύπτει τις ανησυχίες των λεγόμενων εγχώριων υπερπατριωτών που κατηγορούν την κυβέρνηση για υποχωρήσεις στα εθνικά ζητήματα.

Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό

Στις κοινές δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά από μακρά περίοδο στασιμότητας.

Επανέλαβε τη δέσμευση για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι παρά τις δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, διατηρούνται ανοικτοί οι  δίαυλοι επικοινωνίας, προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την  επίλυση του Κυπριακού.

Οι κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και το άτυπο δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ έχουν δημιουργήσει μια θετική δυναμική και πιθανώς να υπάρξουν εξελίξεις από τις αρχές του νέου έτους, με την πρόβλεψη μιας νέας συνάντησης στην οποία θα συμμετάσχουν Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος και εκπρόσωπος του ψευδοκράτους.

Ο απόηχος των δηλώσεων Γκιουλέρ

Στο πλαίσιο  των κινήσεων που γίνονται στη διπλωματική σκακιέρα και στον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο εντάσσονται και οι δηλώσεις Γκιουλέρ οι οποίες λίγο-πολύ ήταν αναμενόμενες τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο   Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας επιχειρούν να συντηρήσουν ένα κλίμα ανασφάλειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρόκειται για μια στρατηγική που ακολουθείται από την Τουρκία για να εκμεταλλευτεί γεωπολιτικές ανακατατάξεις και να επιβάλλει τα δικά της θέλω στην περιοχή.

Η Τουρκία επιμένει στις διεκδικήσεις της και δε δείχνει διάθεση να κάνει την παραμικρή παραχώρηση, τονίζεται χαρακτηριστικά

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θέσεις οι οποίες αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων» τόνισαν πηγές από το Υπουργείο Άμυνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ