today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Χρ.Δήμας: Ο στόχος μας είναι τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται από λιγότερους φόρους

«Η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών, εξορθολογίζει τις φορολογικές διαδικασίες, ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Ο στόχος μας τα φορολογικά έσοδα να προκύπτουν από λιγότερους φόρους και να επιστρέφουν στην κοινωνία με τη μορφή καλύτερων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και το σύνολο του κοινωνικού κράτους». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας κατά την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η βελτίωση της ευημερίας τους μέσω των σημαντικών μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και η ανάπτυξη της οικονομίας, ειδικότερα μέσω της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας.

Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν την έρευνα και τον ανταγωνισμό, ο κ. Δήμας ανέφερε ότι με την θέσπισή τους «η Ελλάδα θα δίνει πλέον τα πιο ανταγωνιστικά φορολογικά κίνητρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και εκτίμησε ότι «θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στο κομμάτι της καινοτομίας, κρατώντας έτσι στην χώρα μας το επιστημονικό μας δυναμικό και τους ταλαντούχους επιχειρηματίες» εδώ πέρα, προσπαθώντας να τους κρατήσουμε εδώ αλλά και να επαναπατρίσουμε κάποιους που έφυγαν ειδικότερα τα χρόνια της κρίσης.

Ο υφυπουργός αναλύοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου ανέφερε ότι «ο αναδιανεμητικός ρόλος της φορολογικής μας πολιτικής είναι ο βασικότερος με την έννοια ότι είναι αυτός, ο οποίος συνδέεται πιο άμεσα με την ευημερία των πολιτών. Η κυβέρνηση μας έχει να επιδείξει χειροπιαστά αποτελέσματα έχοντας στο ενεργητικό της σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μείωση και σταδιακά η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ο περιορισμός προκαταβολής φόρου» και υπενθύμισε ότι «πάνω από 60 μειώσεις φόρων έχουν γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 μέχρι σήμερα» και πρόσθεσε ότι «στόχος της ΝΔ είναι με την ψήφιση του σημερινού νομοσχεδίου να γίνουν και άλλες μειώσεις. Όχι γιατί επιθυμούμε να γίνουμε ευχάριστοι, αλλά γιατί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε. μας το επιτρέπει αυτό, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, που ναι είναι προτεραιότητα και θα έπρεπε να ήταν προτεραιότητα όλων μας».

Ο κ. Δήμας επισήμανε ότι «η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής είναι στον πυρήνα των πρωτοβουλιών μας γιατί όχι μόνο είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά μας επιτρέπει να επιστρέψουμε στους πολίτες περισσότερα» και ανέδειξε ότι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS τα είναι το πιο χειροπιαστό έργο, όσον αφορά τη μείωση της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Δήμας αναλύοντας τις διατάξεις του με τις μειώσεις φόρων είπε ότι «η ΝΔ συνεχίζει στη μείωση της φορολογίας των Ελλήνων πολιτών» και επισήμανε ότι μόνο «από τις έκτακτες ενισχύσεις που ανέρχονται στο ποσό των 243 εκατομμυρίων ευρώ, ωφελούνται 1,9 εκατομμύρια πολίτες» και αυτό δεν μπορεί η αντιπολίτευση να το χαρακτηρίζει «σταγόνα στον ωκεανό». Επίσης αντέκρουσε με στοιχεία τον ισχυρισμός του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ ότι η χώρα σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης είναι σε χειρότερο επίπεδο ακόμα και από τη Βουλγαρία αντιτείνοντας ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι στην 11η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Σε επίπεδο πραγματικής ατομικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν η Ελλάδα είναι στην 21η θέση, πάνω, δηλαδή, εκτός από τη Βουλγαρία και από έξι συνολικά χώρες της Ευρώπης. Στον δείκτη ευημερίας η χώρα μας είναι στο 79% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και παράλληλα η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις του ρυθμού αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ο κ. Δήμας, κλείνοντας είπε ότι «η φορολογική μας πολιτική στοχεύει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών, στον εξορθολογισμό των φορολογικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, στη φορολογική δικαιοσύνη και στη βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. Ο στόχος μας είναι τα παραπάνω φορολογικά έσοδα τα οποία θα προκύψουν με λιγότερους φόρους να επιστρέψουν στην ίδια την κοινωνία με τη μορφή καλύτερων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και το σύνολο του κοινωνικού κράτους».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε ότι «πέντε χρόνια άδικων φορολογικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ δεν διορθώνονται με μπαλώματα». Εστίασε στις επιπτώσεις «της άδικης τεκμαρτής φορολόγησης» λέγοντας ότι «αναρίθμητοι συμπολίτες μας έχασαν το επίδομα θέρμανσης γιατί τους αποκλείει το τεκμήριο που αυθαίρετα και οριζόντια νομοθετήσατε πριν ένα χρόνο. Οι αντιδράσεις είναι εκτεταμένες ειδικά σε εμάς στη Βόρεια Ελλάδα και εν γένει στις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας, όπου οι θερμοκρασίες είναι ήδη χαμηλές και οι ανάγκες θέρμανσης εντονότερες». Υποστήριξε ότι όταν πριν ένα χρόνο το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος σας λέγαμε «να αυξηθεί από 500 κατοίκους σε 1.500 κατοίκους το πληθυσμιακό όριο των Κοινοτήτων, για τις οποίες αναγνωρίζεται μείωση του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας» η κυβέρνηση το απέρριψε, τώρα όμως «προσχωρείτε στη θέση μας. Κατά τα άλλα εμείς ήμασταν “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” που “λαϊκίζει”, όπως επικοινωνιακά μας κατηγορείτε, εσείς τώρα είστε αντίστοιχα “γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ” που προσχωρεί στο “λαϊκισμό” μας; Αυτές οι παιδαριώδεις επικοινωνιακές κατασκευές, λοιπόν, δεν επιτρέπουν μια σοβαρή συζήτηση για το καίριο ζήτημα της φορολογικής πολιτικής, του κλασσικότερου εργαλείου αναδιανομής πλούτου και εισοδημάτων». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ διαφώνησε με τις φορολογικές επιλογές της κυβέρνησης, καθώς δημιουργούν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ άμεσων – έμμεσων φόρων, πλήττοντας ευθέως τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση του φόρου εισοδήματος. Επιφέρει υπέρογκες χρεώσεις στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, που με έμμεσο, αλλά σαφή, τρόπο ευνοούν το λαθρεμπόριο. Υπάρχουν φορολογικές παρεμβάσεις – “δώρα” της ΝΔ στους ισχυρούς, όπως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, οι προκλητικές φοροαπαλλαγές στις υψηλές γονικές παροχές και στα μερίσματα κλπ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται με ένα τεκμαρτό οριζόντιο σύστημα. Διέπετε από έλλειψη επιβράβευσης για τους συνεπείς φορολογούμενους».

Η ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίνα Κοντοτόλη ανέφερε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως ένα ακόμα βήμα προς την οικονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Ωστόσο στην πραγματικότητα πρόκειται για μία δέσμη αποσπασματικών μέτρων με έντονο επικοινωνιακό χαρακτήρα που αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας». Χαρακτήρισε τα μέτρα αποσπασματικά και ανεπαρκή, λέγοντας ότι «δεν απαντούν στις συστημικές προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και δεν προσφέρουν ουσιαστική ανακούφιση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες». Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Τόνισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα μένουν εκτός ουσιαστικής στήριξης», «οι φορολογικές ελαφρύνσεις οι οποίες διαφημίζονται ως ανάσα για την κοινωνία, στην πραγματικότητα δεν εξισορροπούν το βάρος των έμμεσων φόρων που εξακολουθούν να πλήττουν δυσανάλογα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι ανεπαρκείς και υπολείπονται του πληθωρισμού, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ουσιαστικά αβοήθητες». Η Ελλάδα είπε «χρειάζεται μια άλλη πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και αυτή την πολιτική δεσμευόμαστε να την υπηρετήσουμε».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης ανέφερε ότι «ο τίτλος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι μέτρα φοροαφαίμαξης του ελληνικού λαού, κλοπής του λαϊκού εισοδήματος και φοροελάφρυνσης των επιχειρηματικών ομίλων σε κατεύθυνση των δημοσιονομικών στόχων που επιβάλλουν οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το νομοσχέδιο είπε «κινείται στις ράγες της φορομπηχτικής πολιτικής, της εξαπάτησης και του αποπροσανατολισμού για την παραπέρα θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό, μέσα από μια πολιτική που δίνει επιδόματα-ψίχουλα, ενώ δεν κάνει κουβέντα για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα που πρέπει να ικανοποιηθούν». Υπογράμμισε ότι πίσω από τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών οι κερδισμένοι στην πραγματικότητα είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις,σε αντίθεση με τις μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα ελλοχεύει και ο κίνδυνος για κενό στα ασφαλιστικά ταμείο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχετικά με τοις φορολογικές διατάξεις τις χαρακτήρισε «λαβύρινθος». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «διατηρεί την πολιτική τόσο της προστιμολαγνείας, με αύξηση των προστίμων και της συγκεντροποίησης υπηρεσιών».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο απέχει μακράν από τους επιδιωκόμενους στόχους του καταδεικνύοντας την προχειρότητα και τη βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση χειρίζεται ζητήματα και τομείς κομβικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων».

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο, λοιπόν, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως ακριβώς αυτή αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό. Και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κρίνουμε και τις επιμέρους ρυθμίσεις». Υποστήριξε ότι «η πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση, είναι μια πολιτική διατήρησης της λιτότητας, συμπίεσης των μισθών, ενίσχυσης της κερδοφορίας, επίτασης της φορολογικής μεροληψίας υπέρ των επιχειρήσεων μικρών, μεσαίων και μεγάλων, των μεγάλων και μεσαίων ιδιοκτητών, εκτόξευσης του κόστους ζωής και χειροτέρευσης, τελικά, της θέσης της κοινωνικής πλειοψηφίας». Επισήμανε ότι δεν αλλάζει και με το νομοσχέδιο η ανισορροπία έμμεσων και άμεσων φόρων. Ακόμα και τα πιο θετικά μέτρα που παίρνετε εντάσσονται στη συνολική μεροληπτική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική, την οποία ασκείτε».

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Ανδρέας Βορύλλας είπε ότι για μια ακόμα χρονιά έχουν την κατάθεση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου με διατάξεις αντικρουόμενες μεταξύ τους, χωρίς χρονικό ορίζοντα. Για τη Νίκη ανέφερε ότι οι μειώσεις ορισμένων φόρων είναι καλοδεχούμενες, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έδειξε την απαιτούμενη γενναιότητα να μειώσει έστω και κατά 1% τους συντελεστές ΦΠΑ. Παράλληλα διαφώνησε με μια σειρά από άλλες διατάξεις και τόνισε πως «είναι καιρός η κυβέρνηση να το πάρει απόφαση και να φορολογήσει εισοδήματα των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων και όχι να ψάχνει για φορολογικά έσοδα από μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που λαμβάνουν φιλοδωρήματα».

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Αθανάσιος Χαλκιάς αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο στο σύνολό του σχεδόν αφορά την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και υπάρχουν αρκετά μέτρα, τουλάχιστον, στα πρώτα μέρη του νομοσχεδίου που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Βλέπουμε είπε ότι «διορθώνονται επιτέλους κάποιες από τις ισχύουσες παθογένειες σε διάφορα ζητήματα. Το γεγονός όμως ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν θετικό πρόσημο δεν σημαίνει ότι είναι οι βέλτιστες που θα μπορούσαν να έχουν υιοθετηθεί, ενώ είναι συχνές και οι αντιφάσεις». Υποστήριξε ότι «η όλη κατεύθυνση των μέτρων δείχνει για ακόμα μία φορά ότι η κυβέρνηση προτιμά την άσκηση μιας πολύ συντηρητικής οικονομικής πολιτικής που παράγει οριακά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία και δεν επιλύει ουσιαστικά και βιώσιμα τα προβλήματα και τις παθογένειες της καθημερινότητας».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι «η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που έχουμε μπροστά μας, στο βαθμό που υπάρχει κάποια φιλοσοφία, είναι η εξής: έρχεται να μας πει ότι συνολικά η Κυβέρνηση μειώνει τη φορολόγηση, ενώ στην πραγματικότητα την αυξάνει». Η κυβέρνηση είπε «παριστάνει πως μοιράζει απλόχερα φοροαπαλλαγές, ενώ στην πραγματικότητα δεν το κάνει» θεωρούμε, ανέφερε ο κ. Καζαμίας ότι το νομοσχέδιο αυτό, δεν αντιμετωπίζει το κεντρικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ότι συνεχίζει ο μέσος πολίτης να φορολογείται αδρά, είναι μια κληρονομιά που έχουμε από την εποχή των μνημονίων» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι κάπως υποκριτικό εκ μέρους της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι μειώνει τους φόρους τη στιγμή που στην πραγματικότητα τους αυξάνει και τη στιγμή που εισάγει άλλες ρυθμίσεις, που επιβαρύνουν το εισόδημα των μεσαίων και ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων».

Αύριο το πρωί, στην Επιτροπή θα διεξαχθεί η ακρόαση φορέων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ