Μια προσπάθεια, ένα πρώτο βήμα, για την αποκατάσταση του διαλόγου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, βάσει των τελευταίων μετρήσεων, αποτελεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη, που «κλείδωσε» για την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, ύστερα από μεγάλη καθυστέρηση και εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης…
Του Κώστα Πασίση
Κατ αρχάς το τετ-α-τετ των δυο αρχηγών θα πραγματοποιηθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και όχι στο Μαξίμου και αυτό έχει τη δική του πολιτική σημειολογία σε επίπεδο εικόνας προς τα έξω…
Η Βουλή είναι χώρος του δημοκρατικού διαλόγου αλλά και της αντιπαράθεσης των κομμάτων, με δεδομένο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται «απέναντι» πολιτικά.
Η επιλογή της επίσης υπογραμμίζει το θεσμικό χαρακτήρα της συνάντησης σε μια περίοδο έντασης και δύσκολων πολιτικών και διαπροσωπικών σχέσεων, που δεν έχουν ξεπεραστεί ακόμη, απ ότι φαίνεται τουλάχιστον δημοσίως.
Άλλωστε, το Μαξίμου είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με την εκτελεστική εξουσία. Αντιθέτως, το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή ενδείκνυται για τέτοιου τύπου συναντήσεις, καθώς η Βουλή είναι κοινός χώρος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Έτσι για την κυβέρνηση συμβολίζει τη θεσμικότητα και το σεβασμό στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Ενώ στο ΠΑΣΟΚ δίνεται η ευκαιρία να μιλήσει για έναν ισότιμο διάλογο.
Και αυτές είναι …κρίσιμες λεπτομέρειες για μια επικοινωνιακή συνάντηση των δυο αρχηγών καθώς κανείς δεν αναμένει να υπάρξουν εντυπωσιακές αλλαγές στην πολιτική στρατηγική τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς σχετικά ανέφερε: «είναι μία σημαντική εξέλιξη, μία συνάντηση θεσμική, μεταξύ του πρωθυπουργού και του νέου μετά τις τελευταίες εξελίξεις αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν γνωρίζω για κάποια συγκεκριμένη ατζέντα. Δεν ετέθησαν όροι…»
Το ραντεβού κανονίστηκε ύστερα από συνεννόηση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Στέλιου Κουτνατζή με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο. Και συν αντίληψη για συνάντηση πριν την συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Γεγονός που μπορεί να κρύβει πολιτική αξία…
Ο κ. Μαρινάκης απέφυγε να προσδιορίσει την ατζέντα, αλλά κοινή εκτίμηση είναι ότι η συζήτησή θα είναι εφ’ όλης της ύλης, όπερ σημαίνει ότι πιθανώς να συζητηθεί η καυτή ατζέντα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η επιστολική ψήφος, τα ελληνοτουρκικά και οι αμυντικές δαπάνες, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συνάντηση των δυο ηγετών πραγματοποιείται σε μια στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέλαβε το ρόλο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όπερ σημαίνει ότι η ΝΔ βλέπει πλέον το ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλο δέος…
Κρυφή προσδοκία είναι, εκτός από βασικός αντίπαλος, να γίνει και συνομιλητής της κυβέρνησης, σε περίπτωση εκλογικής ανάγκης, αν και στο Μαξίμου εμφανίζονται βέβαιοι για την αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές του 2027.
Ωστόσο κανείς δεν παραγνωρίζει, ούτε στο Μαξίμου, ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη, ότι η σχέση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη παραμένει βαθιά προβληματική, κυρίως λόγω του ζητήματος των υποκλοπών.
Αυτή η υπόθεση έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον έντονης δυσπιστίας, γεγονός που δυσχεραίνει το διάλογο μεταξύ τους…
Επίσης πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση θέλει να κάνει μια επικοινωνιακή επιχείρηση, που εξυπηρετεί τα σχέδια της, ενώ στο πλάνο της είναι να παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ ως μια ανεύθυνη πολιτική δύναμη.
Εξού και η ρητορική της περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ», που ενισχύει – όπως λένε – αυτήν την αίσθηση, δημιουργώντας ένα ακόμα εμπόδιο στις μεταξύ τους σχέσεις…