today-is-a-good-day
9 C
Athens

Επιτέλους, μια νίκη της διπλωματίας

Του David Ignatius*

Υστερα από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, η κυβέρνηση Μπάιντεν πέτυχε τελικά μια κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο που θα δώσει σε αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα την πρώτη της ευκαιρία να ανακτήσει πραγματική κυριαρχία επί του εδάφους της – και μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ευρύτερα διπλωματικά κέρδη στην περιοχή.

Η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι μια νίκη του Ισραήλ επί της Χεζμπολάχ, της οργάνωσης που είναι πιο κοντά στο Ιράν. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κόμπασε χθες ότι η χώρα του σκότωσε χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ και εξουδετέρωσε «τον άξονα των αξόνων». Η συμφωνία είναι όμως και μια πολύτιμη επιτυχία της αμερικανικής διπλωματίας, που πιστώνεται στον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου Έιμος Χόχσταϊν. O τελευταίος ταξιδεύει εδώ και μήνες μεταξύ Βηρυτού και Ιερουσαλήμ.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, η κυβέρνησή του εξακολουθεί να εργάζεται για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, με μεσολαβητές την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Κατάρ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσέθεσε πως το επιτελείο του επιδιώκει και μια συμφωνία για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, που θα άνοιγε τον δρόμο για ένα παλαιστινιακό κράτος.

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι η χώρα του θα ολοκληρώσει το έργο τής εξόντωσης της Χαμάς, στερείται όμως ενός καθαρού σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Η Γάζα έχει βυθιστεί στο χάος και η αποκατάσταση της τάξης θα χρειαστεί μήνες και υπομονετικές προσπάθειες από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και μετριοπαθείς αραβικές χώρες.

Με βάση τη συμφωνία που υπεγράφη για τον Λίβανο, ο λιβανικός στρατός θα πάρει τις επόμενες 60 ημέρες τη θέση των ισραηλινών δυνάμεων στον Νότιο Λίβανο. Οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις απαρτίζονται από Σιίτες, Σουνίτες, Χριστιανούς και Δρούζους και αποτελούν έναν από τους λίγους θεσμούς της χώρας που λειτουργούν. Αν ο στρατός κατορθώσει να διαφυλάξει την ενότητα, θα αρχίσει να ανοικοδομείται αυτή η κατεστραμμένη χώρα ύστερα από δεκαετίες πολέμου. Το μεγάλο αγκάθι είναι βέβαια η Συρία και το κατά πόσον θα συμβάλει στη διακοπή της παροχής όπλων προς τη Χεζμπολάχ.

Το Ιράν δεν έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις, ανώτατος αξιωματούχος του Κόλπου είπε, όμως, ότι αν η Τεχεράνη ήταν αντίθετη στη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο θα την τίναζε στον αέρα. Το κλειδί της συμφωνίας είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αν οι όροι της παραβιαστούν. Ο Λίβανος είχε απορρίψει προηγούμενο σχέδιο συμφωνίας επειδή παρείχε αυτό το δικαίωμα μόνο στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ έχει συμφέρον στο να πετύχουν οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις στην αποστολή τους, έστω κι αν ο Νετανιάχου δεν το αναγνωρίζει. Ο Λίβανος θυσίασε την εθνική του κυριαρχία πριν από δεκαετίες όταν επέτρεψε σε διάφορες οργανώσεις -πρώτα την ΟΑΠ και στη συνέχεια τη Χεζμπολάχ- να χρησιμοποιούν το έδαφός του για να επιτίθενται στο Ισραήλ. Οι οργανώσεις αυτές μετατράπηκαν σε κράτος εν κράτει, υπονομεύοντας την κεντρική κυβέρνηση.

(*) Ο David Ignatius είναι αρθρογράφος της Washington Post

(Πηγή: Washington Post)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ