Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε έκανε δεκτό στην Αγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρόντες στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Χακάν Φιντάν και Γιασάρ Γκιουλέρ, ενώ ακολούθησαν και ξεχωριστές συναντήσεις του γενικού γραμματέα με τους δύο υπουργούς.
Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εν όψει και της ανάληψης τη προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλντ Τραμπ, με την τουρκική ηγεσία να διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.
Χτες, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Προ ημερών ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «η επίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας με βαλλιστικούς πυραύλους ενέχει μεγάλο κίνδυνο».
Από την πλευρά του, «ο κ. Ρούτε επαίνεσε την Τουρκία για τη σταθερή υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας της Ουκρανίας με τα πυρομαχικά, το πυροβολικό και τη βοήθεια που χρειάζεται, παίζοντας επίσης βασικό ρόλο σε πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και άλλες διπλωματικές προσπάθειες», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Κατά τις συναντήσεις του Ρούτε στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά έθεσε και θέμα των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και τους οποίους η Τουρκία ταυτίζει με την οργάνωση ΡΚΚ και την τρομοκρατία.
Συζητήθηκε επίσης ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Η Άγκυρα ζήτησε, για άλλη μία φορά, την άρση των περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού από ορισμένες σύμμαχες χώρες.
Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση αναφέρεται:
«Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο προεδρικό μέγαρο.
»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα, όπως ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας και τι μπορεί να γίνει για τον τερματισμό της σφαγής που βιώνεται στην Παλαιστίνη, τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία το 2026, η αλληλεγγύη των συμμάχων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στην προμήθεια υλικών της αμυντικής βιομηχανίας και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχος.
»Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Ρούτε για τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI)».
Παράλληλα, ο Μαρκ Ρούτε συνεχάρη την Τουρκία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διοίκησης της ειρηνευτικής αποστολής KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ στις συναντήσεις του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο γενικός γραμματέας -πέραν της συμμαχικής υποστήριξης προς την Ουκρανία- αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής της Τουρκίας στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ, της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας και της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας στην Άγκυρα στις 23 Οκτωβρίου.