today-is-a-good-day
11.1 C
Athens

Βιβλίο vs Υπερχρήση διαδικτύου

H ώρα της φιλαναγνωσίας με παιδιά σε ένα summer camp άλλαξε τη ζωή της. Η Φανή Ευσταθίου αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στο μάθημα της μουσικής, με οδηγό την αγάπη της για το βιβλίο, έχει ιδρύσει και συντονίζει τη λέσχη ανάγνωσης «Book Club 44» και επιχειρεί, με το ρόλο της δασκάλας, να εμπνέει και να μαθαίνει στα παιδιά, πώς να αγαπήσουν τα βιβλία, στη δύσκολη εποχή που μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι οθόνες και το διαδίκτυο.

«Μέσα σε αυτό το τοπίο της ιλιγγιώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι γονείς αλλά και οι δάσκαλοι χρειάζεται να κρατήσουμε δυνατά και σταθερά το τιμόνι και να χτίζουμε το πλαίσιο», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Ευσταθίου και τονίζει πως, «χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, να διαμορφώσουμε ωφέλιμες ρουτίνες για την καθημερινότητά μας, που να περιέχουν off line χρόνο και για εμάς και για το παιδί. Όσο το παιδί μεγαλώνει, γνωρίζουμε όλοι ότι χρειάζεται ο διάλογος και να ικανοποιείται πάντα το πώς και το γιατί, πίσω από κάθε κίνηση (σε κανέναν δεν του αρέσει να του επιβάλλουν πράγματα). Σκεφθείτε ότι, όπως δεν μπορείς να τραβήξεις από τα μαλλιά το νερό για να το κατευθύνεις κάπου, αλλά χρειάζεται να διαμορφώσεις το ανάγλυφο γύρω-γύρω για να κυλήσει φυσικά, έτσι συμβαίνει και με τα παιδιά».

«Όσοι γονείς επιθυμούν, τα παιδιά τους από μικρή ηλικία, να αποκτήσουν την ωφέλιμη συνήθεια της ανάγνωσης που είναι σίγουρο ότι θα τα διαμορφώσει σε ανθρώπους με κριτικά εργαλεία και θα τους προσδώσει το απαραίτητο εκείνο βάρος για τις περιόδους που οι άνεμοι φυσούν πολύ δυνατά, χρειάζεται να θέτουν μαζί εφικτούς στόχους όπως το να διαβάζουν το ίδιο βιβλίο μία φορά τον μήνα και να συζητούν ύστερα πάνω σε αυτό ή να προγραμματίζουν να επισκεφθούν κάποιον αγαπημένο συγγραφέα σε βιβλιοπαρουσίαση, έχοντας πρώτα διαβάσει το βιβλίο. Βοηθάει πολύ μέσα στο σπίτι να υπάρχει μία ρουτίνα ανάγνωσης», σημειώνει η εκπαιδευτικός.

Όπως η ίδια προτείνει, «θα ήταν ωραίο να δημιουργηθεί ένα φανταστικό silent book club, που να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Ο καθένας μπορεί να διαβάζει το δικό του, μας αρέσουν και τα κόμικς και οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο πρώτα ο γονιός να δείχνει ειλικρινές ενδιαφέρον, πάνω σ΄ αυτό που προτρέπει το παιδί του, να κάνει. Χρειάζεται να προστατεύσουμε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών (όπως και τον δικό μας) από την υπερχρήση του διαδικτύου και να προσπαθήσουμε να τους εμφυσήσουμε καλές συνήθειες όπως η ανάγνωση μέσα από τον δικό μας τρόπο ζωής».

Αναφερόμενη στη λέσχη ανάγνωσης που ίδρυσε και αποτελεί έναν ζωηρό πυρήνα νέων (και ηλικιακά αλλά κυρίως στη σκέψη) ανθρώπων, εξήγησε πως το ενδιαφέρον και η αγάπη που έδειξαν τα παιδιά στο summer camp ήταν βασική πηγή έμπνευσης. «Με δική μου αρχική προτροπή, αποκτήσαμε το σύστημα με τα παιδιά να μετακινούμε τις καρέκλες από τη γνωστή τους διάταξη και να φτιάχνουμε έναν κύκλο. Στην αρχή έβλεπα πώς τα παιδιά κοιτούσαν το ένα το άλλο αμήχανα, γιατί είχαν συνηθίσει μέσα στην αίθουσα να υπάρχει ο μπροστινός, ο τελευταίος. Αργότερα πρόσεξα πόσο γρήγορα λύθηκαν και πώς έπαιρναν αυτόματα την καρέκλα τους από τη γνωστή της θέση, για να φτιάξουν τον κύκλο όταν ξεκινούσε η ώρα της φιλαναγνωσίας. Τα παιδιά (Ε΄δημοτικού) με αφορμή την ανάγνωση ενός αποσπάσματος, ζωγράφιζαν ύστερα ή έκαναν κάποιο αυτοσχέδιο σκετς πάντα με τη δική μου καθοδήγηση. Θυμάμαι οτι καμάρωνα κρυφά για τα παιδιά που έπαιρναν το θάρρος να σηκωθούν όρθια και να διαβάσουν στην υπόλοιπη ομήγυρη. Αυτές οι μαγικές ώρες ξεγνοιασιάς και αυτογνωσίας μέσα στον κύκλο είχαν για μένα καταλυτική επίδραση».

«Κάθε μήνα μαζευόμαστε 15-20 άτομα σε κάποιον φιλόξενο χώρο για τη συνθήκη της λέσχης. Διαβάζουμε ένα βιβλίο κάθε μήνα, το οποίο έχει επιλεγεί με το σύστημα της ψηφοφορίας μέσα από τριάδα προτάσεων που διαμορφώνει κάποιο μέλος για την ομάδα. Όταν ερχόμαστε έχουμε διαβάσει το βιβλίο, βάζουμε τα κινητά μας στο αθόρυβο και ριχνόμαστε στη συζήτηση. Τα θέματα που αρχικά τίθενται είναι τα συναισθήματα που μας γέννησε το ταξίδι της ανάγνωσης του συγκεκριμένου βιβλίου, η άποψη μας για τους χαρακτήρες της ιστορίας και από εκεί και πέρα πάντα η συζήτηση ανοίγει και γίνεται πολύ ενδιαφέρουσα», εξηγεί.

«Πιστεύω πολύ στους ανθρώπους που αφιερώνουν χρόνο για να διαβάσουν. Είναι ο διαλογισμός της εποχής μας. Την ηρεμία τους και την νηφαλιότητά τους, που προκύπτει από την τριβή τους με διαφορετικούς κόσμους μέσα από τα βιβλία, την χρειαζόμαστε σαν κοινωνία. Και οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκίνησαν να συμβαίνουν μέσα από μικρότερους κύκλους », σημειώνει χαρακτηριστικά η Φανή Ευσταθίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ