today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Το FinTech στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση έντονης ανάπτυξης

Η προοπτική ανάπτυξης για τον τομέα του FinTech είναι ιδιαίτερα θετική, ειδικά στην Ευρώπη, καθώς και στη χώρα μας, όπου το ταλέντο και η καινοτομία οδηγούν σε σημαντικές εξελίξεις. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το πάνελ με θέμα «Τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών & FinTech – Ένα εξελισσόμενο τοπίο», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φόρουμ FinTech Athens 3.0 στην Αθήνα.

Όπως ανέφερε ο Ερνέστος Παναγιώτου, γενικός διευθυντης Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας (συντονιστής του πάνελ), παρουσιάζοντας συνοπτικά τα συμπεράσματα της συζήτησης, η χρηματοοικονομική τεχνολογία (FinTech) είναι ένας ευρύς τομέας που περιλαμβάνει B2B, B2C, startups, scale-ups και μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας, συνδυάζοντας την τεχνολογία με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή της είναι:

1.Η συμπεριφορά και οι προτιμήσεις των πελατών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν πιο εξατομικευμένες και άμεσες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

2.Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τεχνητή νοημοσύνη (AI), που επιταχύνουν την καινοτομία στον τομέα.

3. Το ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς οι κανονισμοί επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών FinTech, καθιστώντας απαραίτητη την προσαρμογή τους σε νέες νομοθεσίες.

Όλοι οι ομιλητές του πάνελ έδωσαν έμφαση στις στρατηγικές συνεργασίες, τονίζοντας ότι οι επιτυχημένες συνεργασίες ενισχύουν την ανάπτυξη και την καινοτομία. Στο πάνελ συμμετείχαν ο Christian Sarafidis, Microsoft EMEA Financial Services, ο Ανδρέας Spengel, επικεφαλής FinTech, Mastercard και ο Maciej Szelag, επικεφαλής FinTech, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Γενικότερα, από το διήμερο συνέδριο προέκυψε ότι το FinTech στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση έντονης ανάπτυξης, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με έναν τομέα που συνδυάζει την τεχνολογία με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Όπως επισήμανε στη διάρκεια του Συνεδρίου ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας, η συνεργασία ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων, σε συνδυασμό με τη στήριξη της έρευνας, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα ισχυρό κέντρο FinTech στην περιοχή.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Σάμιτας, το ελληνικό οικοσύστημα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) συνδυάζει την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με την ευρύτερη ψηφιακή μεταμόρφωση. Σε μια εποχή όπου η αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και τα big data, ενισχύει τη θέση της χώρας ως κέντρου ανάπτυξης FinTech στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του FinTech στην Ελλάδα διαδραματίζουν τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με στόχο τη δικτύωση, την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε από το Greek FinTech Hub (https://www.fintechhub.gr/), το οποίο είναι μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με την Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την πρωτοβουλία στηρίζει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Crowd Dialog.

Κατά τη διάρκεια των δέκα πάνελ του συνεδρίου, συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία αποτελεσματικής ενσωμάτωσης του FinTech στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα συστήματα πληρωμών, στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση, τον τουρισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες, με αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα και πρωτοβουλίες.

Το συνέδριο πέτυχε τον στόχο του να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς με πρωτοβουλίες στον χώρο του FinTech, διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τον διάλογο, την αλληλεπίδραση και τη δικτύωση. Μέσω αυτών των εκδηλώσεων, δημιουργείται μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και των επενδυτών. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας, με τους συμμετέχοντες να αποκτούν πρόσβαση σε πόρους, συνεργασίες και νέες αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ