Στην παραδοχή ότι οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ τριετίας επίπεδα προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), Αριστοτελής Παντελιάδης, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, τονίζοντας ότι μόνη λύση για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης είναι οι αυξήσεις μισθών.
«Οι τιμές στα τρόφιμα έχουν σταματήσει να ανεβαίνουν. Ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ είναι μηδενικός και μερικές φορές γίνεται και αρνητικός. Όμως τα τελευταία τρία χρόνια οι τιμές ανέβηκαν πολύ και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Δεν μπορούν, στο σύνολό τους, να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν τρία χρίνια. Η μόνη λύση είναι οι αυξήσεις των μισθών. Οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμούς πιο γρήγορους από τον πληθωρισμό, τουλάχιστον από τον πληθωρισμό τροφίμων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης.
Της Γωγώς Κατσέλη
Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να συνοδεύεται και από αύξηση της παραγωγικότητας. «Είναι κάτι το οποίο προσπαθούμε. Αυτό απαιτεί και επενδύσεις από την πλευρά μας. Αλλά είναι απαραίτητο έτσι ώστε να συνεχίσουν οι επιχειρήσεις να μπορούν με υγιή τρόπο να δίνουν σημαντικές αυξήσεις μισθών», εξήγησε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλή, κάτι που οδηγεί σε πολύ μικρά περιθώρια κέρδους, τα οποία, παρά τη βελτίωση που καταγράφηκε πέρυσι, παραμένουν πάρα πολύ χαμηλά, ενώ για κάποιες επιχειρήσεις είναι ακόμα και αρνητικά.
Κλιματική κρίση
Ο πρόεδρος της ΕΣΕ αν και δήλωσε ότι δεν «βλέπει» κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κύμα ανατιμήσεων, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η κλιματική κρίση, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή, φέρνοντας ως παράδειγμα το ελαιόλαδο και το κακάο, και οδηγεί σε απρόβλεπτες αυξήσεις κόστους για τις επιχειρήσεις. «Δεν ξέρουμε τι θα ξεφυτρώσει μεθαύριο. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να αντιμετωπίζουμε διαφορά προβλήματα που θα χτυπάνε στην επάρκεια και κατ’ επέκταση στις τιμές των προϊόντων», επισήμανε ο κ. Παντελιάδης. Άλλη μια συνέπεια της κλιματικής κρίσης, όπως είπε, είναι οι καταστροφές δημόσιων και ιδιωτιών περιουσιών και υποδομών που επηρεάζουν το κόστος, τους φόρους αλλά και τη σωστή λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπως για παράδειγμα οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.
Άλλη μια πρόκληση, που σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, πλήττει την επιχειρηματικότητα είναι η γραφειοκρατικά των Βρυξελλών. «Τα μέτρα των Βρυξελλών διώχνουν βιομηχανίες από την Ευρώπη, και πολλές φορές η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι απλώς δεν ενοχλείται, αλλά το θεωρεί και θετικό, γιατί έτσι νομίζει ότι θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα».
Μέτρα για ακρίβεια
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ τόνισε την ανάγκη να αρθούν έστω και σταδιακά κάποια από τα μέτα, όπως το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, το καλάθι του νοικοκυριού, αλλά και η τρίμηνη απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών σε περίπτωση ανατιμήσεων, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων. «Πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και η κοινωνία, που είναι συντηρητική, να πιστέψει στον ανταγωνισμό», ανέφερε.
Και πρόσθεσε «όταν δουλεύουμε με καθορισμένο περιθώριο κέρδους, με καθορισμένο πακέτο προσφορών, με εθελοντική μείωση τιμών, με την τιμή αναφοράς στο 30 ημερών, με απαγόρευση των προσφορών 90 μέρες μετά από ανατίμηση αυτό σημαίνει ότι δεν εμπιστευόμαστε την αγορά και δεν την αφήνουμε να λειτουργήσει σωστά με αυτόν τον τρόπο. Η ΕΣΕ πιστεύει στη συνεργασία και όχι στις συγκρούσεις, με τους προμηθευτές, με την κυβέρνηση, όσο και αν μερικές φορές μας παιδεύει. Ο διάλογος και όχι η κόντρα είναι αυτός που φέρνει καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Παντελιάδης.