today-is-a-good-day
11.2 C
Athens

Καραμανλής στην Πάτρα: Η ομιλία που θα κρίνει τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Ν.Δ.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την πολυσυζητημένη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη ΝΔ, στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η σημερινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή στην Πάτρα.

Του Κώστα Πασίση

Η τοποθέτηση του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ίσως και με αγωνία για κάποιους, καθώς το ερώτημα που «πλανάται» είναι αν θα λειτουργήσει είτε  «πυροσβεστικά», είτε ως «καύσιμη ύλη» στην αναζωπύρωση της εσωκομματικής έντασης.

Ο πρώην πρωθυπουργός, είναι ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του Γιώργου Χαρβαλιά με τους παρευρισκόμενους και όχι μόνο, να είναι έτοιμοι να αποκωδικοποιήσουν τα πιθανά μηνύματα που θα στείλει στο Μαξίμου αλλά ενδεχομένως και στη βάση της Παράταξης, όπου για κάποιους θεωρείται ακόμη ιερό τοτέμ…

Επιπλέον η σημερινή παρέμβαση του ενδέχεται να  ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το αν υπάρχει «μέτωπο» μεταξύ Καραμανλή και Σαμαρά, και αν έγινε οποιαδήποτε προ συνεννόηση σχετικά με την πρόταση του Μεσσήνιου πολιτικού, στο «Βήμα της Κυριακής», για την υποψηφιότητα Καραμανλή ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαγραφή του πρώην Πρωθυπουργού και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, δημιούργησαν θόρυβο σχετικά με τις εσωτερικές ισορροπίες στην Πειραιώς.

Εντός του κόμματος κυκλοφορούν σενάρια που παρουσιάζουν έναν «άξονα» μεταξύ των δυο πρώην Πρωθυπουργών, κάτι που η σημερινή ομιλία του μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει…

Αν ο Κώστας Καραμανλής τοποθετηθεί με σαφήνεια είτε υπέρ είτε κατά της διαγραφής, θα διαφωτίσει τη σχέση του με τον Μεσσήνιο.

Η πρόταση  να είναι ο Κώστας Καραμανλής υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ερμηνεύθηκε ποικιλοτρόπως. Κάποιοι είδαν πολιτική κίνηση με συμβολισμούς, και άλλοι μίλησαν  για μια παρασκηνιακή συμφωνία, στη διάρκεια των τελευταίων, μυστικών και φανερών, ραντεβού τους.

Ωστόσο, η δημόσια απάντηση του Κώστα Καραμανλή σε αυτό το ζήτημα, ειδικά εάν δηλώσει  ότι δεν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση, θα μπορούσε να αποκλείσει το σενάριο της προ συνεννόησης.

Αντίθετα, αν αποφύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, οι εικασίες μπορεί να ενταθούν…

Σε αυτό το σημείο πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής σε …ανύποπτο χρόνο, είχε δηλώσει ότι δεν έχει νόημα να διεκδικήσει το εν λόγω αξίωμα καθώς ο θεσμός δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Μάλιστα τάχθηκε υπέρ της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ενώ το 2015 είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποφασίσει να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Τα δυο σενάρια

Στη βάση όλων αυτών τα σενάρια για το περιεχόμενο της σημερινής ομιλίας Καραμανλή είναι δυο:

Το πρώτο είναι να κρατήσει μια κριτική στάση έναντι του Μαξίμου, αλλά να χρησιμοποιήσει ήπιο πολιτικό λόγο, όπως έχει κάνει στις τελευταίες ομιλίες του.

Ενδεχομένως να κάνει λόγο για την ανάγκη ανοχής στη διαφορετική άποψη, στο πλαίσιο των δημοκρατικών  αρχών  που διέπουν τη ΝΔ και ισχύουν και στην Ευρώπη

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να αποκλείσει και το γεγονός να αναφερθεί  στις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απομάκρυνση ιστορικών στελεχών από τη ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ρήγματα στην Παράταξη σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Όσον αφορά τα εθνικά θέματά στο ήπιο σενάριο, ο Κώστας Καραμανλής θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις, αποφεύγοντας όμως να προσωποποιήσει την κριτική.

Το δεύτερο είναι το λεγόμενο σκληρό σενάριο. Αυτό προϋποθέτει ότι θα τοποθετηθεί ευθέως για τα γεγονότα, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του τόσο για τη διαγραφή Σαμαρά (ότι ήταν αχρείαστη)  όσο και για τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες εμφανίζεται να είναι αντίθετος με τη διαγραφή του Μεσσήνιου πολιτικού

Μια τοποθέτηση βέβαια, που αν γίνει θα πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο συζητήσεων.

Τέλος, ένα μεγάλο «κομμάτι» θα είναι ο απόηχος των Αμερικανικών εκλογών, οι επιπτώσεις του στην Ευρώπη, αλλά και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, που είναι σε μια κρίσιμη καμπή, μετά την «ανταλλαγή» πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ