Τον δρόμο για νέα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, κυρίως μέσω μόνιμων μειώσεων φόρων, ανοίγει ο φετινός προϋπολογισμός, καθώς ο περιορισμός της φοροδιαφυγής με τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την εφαρμογή myData, αλλά και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχει αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,8 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και 800 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές).
Της Γωγώς Κατσέλη
Αν και οι παρεμβάσεις δεν αφορούν το 2025, οι ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν μέσα στην επόμενη χρονιά, ενδεχομένως και στη ΔΕΘ, εφόσον βέβαια συνεχίζει να καταγράφεται υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα, ενώ θα πρέπει να υπάρξουν και μετρήσιμα αποτελέσματα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής το 2025.
Πάντως, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το επόμενο έτος τα φορολογικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 69,2 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,49 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τυχόν επιπλέον έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν σε περαιτέρω μειώσεις φόρων τη διετία 2026-2027, όπως:
- Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών για εισοδήματα από 18.000 έως 40.000 ευρώ.
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%
- «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης και πλήρη κατάργηση τους τα επόμενα έτη ώστε να εκλείψουν φαινόμενα στρεβλώσεων και να γίνει δικαιότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών, καθώς οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο με βάση τα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ.
- Πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
Πάντως, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει μόνιμα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής έως το τέλος της τετραετίας.