Η κυβερνητική σταθερότητα είναι διασφαλισμένη, οι εκλογές θα γίνουν, στην ώρα τους, στο τέλος της 4ετίας και ο Αντώνης Σαμαράς αποτελεί …παρελθόν. Αυτό το τριπλό μήνυμα εκπέμπει το Μαξίμου, την επόμενη ημέρα της διαγραφής του Μεσσήνιου πολιτικού.
Του Κώστα Πασίση
«Έχουμε μια άνετη, σταθερή πλειοψηφία και μια ισχυρή δέσμευση από εμένα ότι θα ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής στις αρχές άνοιξης του 2027», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg.
Ενώ «έκλεισε» το κεφάλαιο Σαμαράς, χρησιμοποιώντας, σε ελεύθερη μετάφραση, την αρχαία ελληνική φράση «ο γέγονε γέγονε» και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο ίδιος κοιτάζει μπροστά…
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν Συμπιλιδήδες.
Το αφήγημα περί πολιτικής σταθερότητας είναι μείζον για το Μαξίμου καθώς η Ελλάδα δεν έχει φύγει από τα ραντάρ των διεθνών αγορών, αναφορικά με την προσήλωση της στα δημοσιονομικά πλεονάσματα και τη μείωση του δημόσιου χρέους, που είναι το διαβατήριο για την επενδυτική Ba1.
Μια βαθμίδα που δεν έχει «κερδίσει» η οικονομία μας, παρά την καλή πορεία της και τις θετικές προοπτικές της.
Για το Μαξίμου η κυβερνητική σταθερότητα δεν είναι μόνο θέμα αριθμών και δη των 155 βουλευτών που σήμερα αριθμεί στο Κοινοβούλιο, για να ψηφίζονται τα νομοσχέδια.
Είναι θέμα κλίματος, εικόνας, και ενότητας. Στη διαγραφή Σαμαρά, αν και δημιουργεί μια μικρή «ρωγμή», στο οικοδόμημα της ΝΔ, το πρόβλημα είναι η παραφιλολογία, το πολιτικό κουτσομπολιό, που συντηρεί την αβεβαιότητα για το αύριο και ενδεχομένως επηρεάζει τη δημόσια εικόνα του κόμματος, σε μια περίοδο που η κεντροαριστερά αναζητεί τα πατήματα της…
Στο «κομμάτι» της διαχείρισης του εσωκομματικού θέματος που προέκυψε από τη συνέντευξη Σαμαρά στο Βήμα, η απόφαση της διαγραφής παρουσιάζεται ως «one-off» (μια κι έξω) και μη επαναλαμβανόμενη, με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί να την αφήσει στο πίσω του…
Ο Πρωθυπουργός προβάλλει τον εαυτό του ως τον εγγυητή της σταθερότητας και της ενότητας, ενώ παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί επιθέσεις που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής κριτικής, όπως υποστηρίχθηκε ότι έκανε ο Μεσσήνιος πολιτικός.
Επίσης το κυβερνητικό επιτελείο υποβαθμίζει τη σημασία των φημών για ίδρυση νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό δεν απασχολεί τη Νέα Δημοκρατία. Και αν κάποιος πρέπει να τοποθετηθεί ευθέως για τη διασπορά τέτοιων πληροφοριών είναι ο ίδιος.
Είναι ακόμη αυτονόητο ότι το Μαξίμου θέλει να αποφύγει την ενίσχυση τέτοιων σεναρίων και γι αυτόν ακριβώς το λόγο δείχνει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσανατολισμένη στις πολιτικές της προτεραιότητες…
Επιπλέον δίνεται έμφαση και βάρος στη διαφύλαξη του θεσμικού κύρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η όλη συζήτηση είναι άκαιρη και προσβλητική για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Και ότι ο Πρωθυπουργός στο γραφείο του δεν έχει κάποια λίστα με υποψηφίους για την Ηρώδου Αττικού.
Ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ανοίξει για τα καλά στο δημόσιο διάλογο, από τη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ όταν βουλευτές έθεσαν σχετικό θέμα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι η ψήφος τους δεν είναι δεδομένη…
Επί παραδείγματι ο πολύπειρος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ερωτηθείς για την υποψηφιότητα Καραμανλή, εξέφρασε την εκτίμηση του ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέλος, πολιτική αξία έχουν και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ο όποιος διέψευσε τις …πληροφορίες για ανασχηματισμό και αλλαγή του εκλογικού νόμου…