today-is-a-good-day
16.9 C
Athens

Η επόμενη ημέρα της διαγραφής Σαμαρά: Το παρασκήνιο, τα μηνύματα και οι ψίθυροι…

Μια τολμηρή-ηγετική κίνηση που στέλνει σαφές μήνυμα, ότι η πορεία της χώρας στη νέα εποχή προϋποθέτει πειθαρχία, στρατηγική και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες, ήταν η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Του Κώστα Πασίση 

Ο πρωθυπουργός, με τη συγκεκριμένη απόφασή του, δείχνει ότι δεν φοβάται να πάρει ρίσκα και να συγκρουστεί ακόμη και με «βαρόνους» του κόμματος, εφόσον κρίνει ότι υπονομεύουν τη συνοχή και την κατεύθυνσή της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη στάση του, επιβεβαιώνει την προσήλωσή του σε μια σύγχρονη, μετριοπαθή και φιλελεύθερη ΝΔ, που επιδιώκει να αφήσει πίσω της τα βαρίδια του παρελθόντος και να επικεντρωθεί σε πολιτικές που ενισχύουν τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κατ αρχήν ο Πρωθυπουργός οδηγήθηκε σε αυτή την σκληρή αλλά καλοζυγισμένη απόφαση καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός με τη συνέντευξη στο «Βήμα» αμφισβήτησε με αφορμή τον εν εξελίξει ελληνοτουρκικό διάλογο τον πατριωτισμό του, γεγονός που δεν μπορούσε να …συγχωρεθεί καθώς υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια πολιτικής ανοχής.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σχετική δήλωση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη οποίος μετείχε στη σύσκεψη για την …τύχη του Αντώνη Σαμαρά.

«Εγώ καταλαβαίνω ότι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι, μπορεί να θέλουν με δημόσιες παρεμβάσεις τους να επισημάνουν κάτι στην κυβέρνηση, κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση. Το ποσοτικό κομμάτι υπεισέρχεται στο όταν η επισήμανση γίνεται, δίνονται εξηγήσεις επανειλημμένως από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά. Υπάρχει και κάτι σημαντικό στην χθεσινή συνέντευξη που είναι ποιοτική διαφοροποίηση. Για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τοποθετηθεί εκεί από τον πρωθυπουργό. Αν αμφισβητείται σοβαρά ο πατριωτισμός του ΥΠΕΞ, προφανώς αμφισβητείται και ο πατριωτισμός του πρωθυπουργού», δήλωσε και ο νοών νοείτω …

Η επίμονη κριτική του Αντώνη Σαμαρά σε θέματα όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και η πολιτική κατεύθυνση της ΝΔ είχε αρχίσει να λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την κυβέρνηση.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το αυτονόητο. Διέγραψε μια «φωνή» που συστηματικά έθετε σε κίνδυνο τη συνοχή της παράταξης.

Μηδενική ανοχή στην εσωστρέφεια 

Στη βάση αυτή, η Νέα Δημοκρατία απαλλάσσεται από έναν διαρκή παράγοντα εσωστρέφειας, επιτρέποντας στον Πρωθυπουργό να επικεντρωθεί στις προτεραιότητες της διακυβέρνησης.

Επίσης έθεσε σαφή όρια στις εσωτερικές αμφισβητήσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι όμηρος κανενός και κυρίως των λαϊκιστικών που δεν συμβαδίζουν με την κεντροδεξιά ταυτότητά της.

Ενώ παράλληλα ενίσχυσε και το ηγετικό προφίλ του καθώς η διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού, που φέρεται να έχει ερείσματα στην κοινοβουλευτική ομάδα δεν είναι και το πιο εύκολο εγχείρημα

Ήδη στα πολιτικό δημοσιογραφικά στέκια έχει αρχίσει να ξετυλίγεται μια τέτοια συζήτηση με δεδομένο ότι η ΝΔ σήμερα έχει 155 βουλευτές και επίκειται η ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ένα ακόμη «καυτό» ζήτημα.

Μετά τη διαγραφή Σαμαρά, τα τηλέφωνα στη ΝΔ πήραν φωτιά για να δουν τα …απόνερα της.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η συνοχή και η κυβερνητική σταθερότητα δεν απειλείται καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών, ακόμη και των λεγόμενων Σαμαρικών δεν βρίσκουν …άλλοθι για να δικαιολογήσουν την κατηγορία Σαμαρά για έλλειψη πατριωτισμού από πλευράς του Πρωθυπουργού.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την εκτίμηση του λέγοντας ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλοι συνάδελφοι του

Ωστόσο στο παρασκήνιο υπάρχουν ψίθυροι για τρεις βουλευτές που μπορεί να λοξοδρομήσουν στην πορεία.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως, για τους λόγους που προέβη σε αυτή την αντάρτικη κίνησή ο κ. Σαμαράς όπως και τα επόμενα βήματα του, δεν έχουν διευκρινιστεί…

Όπως και να χει πάντως η διαγραφή του επαναφέρει τις μνήμες της εσωκομματικής κρίσης που προκάλεσε ο Αντώνης Σαμαράς το 1993 όταν οδήγησε σε κατάρρευση την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ