today-is-a-good-day
10 C
Athens

ΥΔΩΡ 2.0: Σε πλήρη εξέλιξη αρδευτικά έργα ΣΔΙΤ ύψους 534,5 εκατ. ευρώ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση των έργων του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0» που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την ανακοίνωση του μεγαλύτερου προγράμματος αρδευτικών έργων των τελευταίων 50 ετών στη χώρα. Σε αυτό περιλαμβάνονται έργα που θα πραγματοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

«Η κυβέρνηση με την προσωπική καθοδήγηση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με την συνδρομή του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νικολάου Παπαθανάση, ανασυγκροτεί με όραμα και σχέδιο τον πρωτογενή τομέα στον τομέα των υποδομών, ιδιαίτερα στις περιοχές της Ελλάδος που σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, υποφέρουν από έλλειψη αρδευτικού νερού» δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «με τα έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, σε βάθος χρόνου 25 ετών με δαπάνες του αναδόχου και όχι των αγροτών εξασφαλίζεται η υλοποίηση και η άριστη λειτουργία των αρδευτικών έργων».

Στόχος του προγράμματος, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγιαννίδης, είναι μεταξύ άλλων «η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος με την παροχή νέων ποσοτήτων νερού, η ορθολογικότερη χρήση του νερού με την μείωση των απωλειών και την εισαγωγή προηγμένων αρδευτικών συστημάτων, οι νέες πρακτικές για την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών, η κατάργηση των υφιστάμενων γεωτρήσεων και την μείωση των εκπομπών αερίων με τη στροφή σε πιο φυσικά προς το περιβάλλον μέσα προμήθειας και διανομής νερού και η εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για να γίνει η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη έως το 2050».

Τα έργα

Συνολικά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί 5+1 μεγάλα αρδευτικά Έργα, τα οποία είναι ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω πέντε διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 534.500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (Πληρωμές διαθεσιμότητας σε καθαρή παρούσα αξία) με παράλληλη χρηματοδότηση από το ΤΑΑ ύψους 157.377.407,40 ευρώ.

Η συμβατική διάρκεια των έργων είναι 25 έτη, περιλαμβανομένου του χρόνου μελέτης-κατασκευής, δοκιμών και λειτουργίας ενώ οι διαγωνισμοί διεξήχθησαν με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου.

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί η Α΄ Φάση και η Β.Ι Φάση των διαγωνισμών, για το σύνολο των Έργων, καθώς και ο Ανταγωνιστικός διάλογος και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της Τελικής Β.ΙΙ Φάσης, που αφορά στην Πρόσκληση Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (ΠΥΔΠ).

Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους υποψηφίους αναδόχους, βάση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών του κάθε έργου.

Η πορεία υλοποίησης

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης των αρδευτικών έργων ΣΔΙΤ καθώς και του έργου της Τεχνικής Βοήθειας.

Αναλυτικά:

1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ (ΤΟΕΒ) ΤΑΥΡΩΠΟΥ.

Βρίσκεται στην Φάση Β.ΙΙ του Διαγωνισμού, η διαδικασία Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών με καταληκτική ημερομηνία (20-9-2024) ολοκληρώθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ με την υποβολή μίας προσφοράς από την ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. και έπειτα από τον έλεγχο της προσφοράς ως προς τα δικαιολογητικά και την τεχνική και οικονομική προσφορά, η ένωση προσώπων έχει ανακηρυχθεί Προσωρινός Ανάδοχος του έργου από τις 30/10/2024.

Οι πληρωμές διαθεσιμότητας έργου σε καθαρή παρούσα αξία ανέρχονται σε 105.400.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), ενώ η χρηματοδοτική συμβολή του ΤΑΑ σε 34.200.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία υπογειοποιημένου κλειστού αρδευτικού δικτύου, που θα εξυπηρετεί έκταση 115.000 στρεμμάτων.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής:

* κεντρικό προσαγωγό, πρωτεύον και δευτερεύον αρδευτικό δίκτυο (δίκτυα διανομής),

* τριτεύον δίκτυο,

* Η/Μ εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την σωστή λειτουργία του δικτύου και τέλος,

* επεμβάσεις για τη βελτίωση / αναβάθμιση των έργων υδροληψίας συμπεριλαμβανομένης κατάλληλης διάταξης απομάκρυνσης εσχαρισμάτων στην είσοδο του δικτύου.

Το πρώτο τμήμα του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των τριτευόντων δικτύων που αναπτύσσονται σε 12 από τους 24 αρδευτικούς τομείς και αποτελούνται από 39 υποδίκτυα από το σύνολο των 81 υποδικτύων που καλύπτουν το σύνολο της αρδευόμενης έκτασης των 115.000 στρεμμάτων, μετά των απαραίτητων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού για την σωστή λειτουργία τους, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε 18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

2. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΣΤΟ ΣΤΗΝ ΠΕΔΙΑΔΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Το εν λόγω έργο βρίσκεται στην Φάση Β.ΙΙ του Διαγωνισμού, η διαδικασία Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών με καταληκτική ημερομηνία (23-9-2024) ολοκληρώθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ με την υποβολή μίας προσφοράς από τον οικονομικό φορέα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και έπειτα από τον έλεγχο της προσφοράς ως προς τα δικαιολογητικά και την τεχνική και οικονομική προσφορά, ο οικονομικός φορέας έχει ανακηρυχθεί Προσωρινός Ανάδοχος του έργου από τις 25/10/2024.

Οι πληρωμές διαθεσιμότητας έργου σε καθαρή παρούσα αξία είναι 169.500.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η χρηματοδοτική συμβολή του ΤΑΑ σε 51.000.000 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών, καθώς και την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία έργων απόληψης νερού από τον ποταμό Νέστο (φράγμα Τοξοτών) και διάθεσής του στην ανατολική πεδιάδα της Ξάνθης, η οποία παρουσιάζει τα σοβαρότερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην Ελλάδα, για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών περίπου 56.000 στρεμμάτων.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση των εξής υποδομών:

(Α) Των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής), που περιλαμβάνουν:

* Βελτιωτικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις έργων υδροληψίας Τοξοτών

* Επισκευή της επένδυσης της υφιστάμενης ανατολικής προσαγωγού διώρυγας από την κεφαλή της (κατάντη των έργων υδροληψίας Τοξοτών)

* Νέα διώρυγα μεταφοράς τραπεζοειδούς διατομής, μεταβλητής παροχής, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών τεχνικών έργων λειτουργίας της

* Δύο (2) αντλιοστάσια και δύο (2) αναρρυθμιστικές δεξαμενές

(Β) Των έργων μεταφοράς και διανομής νερού της περιοχής Α2 της ανατολικής πεδιάδας της Ξάνθης στις πέντε αγροτικές εκτάσεις, Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας, που περιλαμβάνουν:

* Κεντρικούς αγωγούς μεταφοράς και διανομής νερού, πέντε (5) αντλιοστάσια και επτά (7) αναρρυθμιστικές δεξαμενές

* Δίκτυα άρδευσης Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας-Πεζούλας

(Γ) Την εγκατάσταση έξυπνων αρδευτικών συστημάτων (συστήματα τηλεμετρίας – τηλελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λπ..).

Το πρώτο τμήμα του έργου αφορά στην υλοποίηση των κύριων έργων μεταφοράς νερού της ανατολικής πεδιάδας Ξάνθης (έργα κεφαλής) και θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε 18 μήνες, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύμπραξης.

3. ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΕΙΑΣ Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ-ΟΡΦΑΝΩΝ Ν.ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Αυτό το έργο βΒρίσκεται στην Φάση ΒΙΙ του Διαγωνισμού, η διαδικασία Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών με καταληκτική ημερομηνία (24-9-2024) ολοκληρώθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ με την υποβολή δύο προσφορών από τους οικονομικούς φορείς: α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και β) ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και έπειτα από τον έλεγχο των προσφοράς ως προς τα δικαιολογητικά και την τεχνική προσφορά τους, βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών για την ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου.

Σε ότι έχει να κάνει με τις πληρωμές διαθεσιμότητας έργου σε καθαρή παρούσα αξία φτάνουν τα 107.200.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η χρηματοδοτική συμβολή του ΤΑΑ σε 24.044.507,40 ευρώ.

Αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Υπέρειας-Ορφανών, που θα αξιοποιεί τις υφιστάμενες εν λειτουργία γεωτρήσεις, αρδεύοντας συνολικά περί τα 67.800 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά στην υλοποίηση έντεκα (11) αυτόνομων αρδευτικών δικτύων τα οποία θα περιλαμβάνουν τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, τα έργα μεταφοράς (δίκτυα προσαγωγών από τις γεωτρήσεις στις δεξαμενές), τις δεξαμενές αναρρύθμισης, τα αντλιοστάσια και τα έργα διανομής του νερού (πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο) μέχρι και τις υδροληψίες.

Το πρώτο τμήμα του Έργου, το οποίο περιλαμβάνει την υλοποίηση των πέντε (5) αυτόνομων αρδευτικών δικτύων που θα παραδοθούν ολοκληρωμένα και λειτουργικά σε περίοδο 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του Έργου.

4. ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΜΗΝΑΓΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ

Βρίσκεται στην Φάση Β.ΙΙ του Διαγωνισμού, η διαδικασία Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών με καταληκτική ημερομηνία (26-9-2024) ολοκληρώθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ με την υποβολή δύο ενεργών προσφορών από τους οικονομικούς φορείς: α) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και β) ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. και έπειτα από τον έλεγχο των προσφοράς ως προς τα δικαιολογητικά και την τεχνική προσφορά τους, βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών για την ανακήρυξη Προσωρινού Αναδόχου.

Οι πληρωμές διαθεσιμότητας έργου σε καθαρή παρούσα αξία αγγίζουν τα 96.500.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η χρηματοδοτική συμβολή του ΤΑΑ τα 29.550.000 ευρώ.

Το Έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος Μιναγιώτικου και ενός σύγχρονου αρδευτικού δικτύου με στόχο την κάλυψη των αναγκών άρδευσης της περιοχής, με αρδευόμενη έκταση 35.000 στρεμμάτων περίπου στο Δήμο Πύλου – Νέστορος και στον Δήμο Μεσσήνης στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη (25) περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του Έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά, το Φράγμα Μιναγιώτικο που είναι φράγμα βαρύτητας από σκληρό επίχωμα, ύψους 49 μέτρων, του οποίου ο συνολικός όγκος του ταμιευτήρα είναι περί τα 11 εκατ. κ.μ.. Το αρδευτικό δίκτυο αποτελείται από πέντε (5) αρδευτικές ζώνες. Περιλαμβάνονται τα έργα προσαγωγής, οι απαιτούμενες δεξαμενές αναρρύθμισης, τα αντλιοστάσια το πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυο άρδευσης που καταλήγει στις υδροληψίες.

Η Α’ Φάση του Έργου, η οποία περιλαμβάνει τα έργα που θα κατασκευαστούν στην περιοχή του Φράγματος, ήτοι το έργο εκτροπής, το πρόφραγμα, το έργο υδροληψίας, Αντλιοστάσιο Α1, τους αγωγούς προσαγωγής έως τη Δεξαμενή Δ1, τη Δεξαμενή Δ1 που αρδεύει έκταση 18.810 στρεμμάτων και το αντίστοιχο δίκτυο άρδευσης, θα παραδοθεί ολοκληρωμένη και λειτουργική στους 18 μήνες.

Το δε σύνολο του έργου θα κατασκευαστεί σε 36 μήνες. Με το πέρας της κατασκευής του φράγματος σε 24 μήνες θα γίνει η πλήρωση του ταμιευτήρα του φράγματος και η δοκιμαστική λειτουργία του έργου.

5. ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΧΟΧΛΑΚΙΩΝ Δ.Δ. ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟΥ, Δ. ΙΤΑΝΟΥ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΑ ΕΡΓΑ-ΦΡΑΓΜΑ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Βρίσκεται στην Φάση ΒΙΙ του Διαγωνισμού, η διαδικασία Υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών με καταληκτική ημερομηνία (27-9-2024) ολοκληρώθηκε στο ΕΣΗΔΗΣ με την υποβολή μίας προσφοράς από τον οικονομικό φορέα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και έπειτα από τον έλεγχο της προσφοράς ως προς τα δικαιολογητικά και την τεχνική και οικονομική προσφορά, ο οικονομικός φορέας έχει ανακηρυχθεί Προσωρινός Ανάδοχος του έργου από τις 18/10/2024.

Σε 55.900.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανέρχονται οι πληρωμές διαθεσιμότητας έργου σε καθαρή παρούσα αξία και σε 18.582.900 ευρώ η χρηματοδοτική συμβολή του ΤΑΑ.

Το έργο αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Αγ. Ιωάννη (Δήμος Ιεράπετρας) και Χοχλάκια (Δήμος Σητείας στην Π.Ε. Λασιθίου και περιλαμβάνουν την κατασκευή φράγματος στον Άγιο Ιωάννη και του αρδευτικού δικτύου του καθώς και λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια με τα συνοδά έργα και την αξιοποίηση με την υπογειοποίηση και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου στην περιοχή. Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της ΠΕ Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας.

Η κατασκευή του Έργου θα υλοποιηθεί με την παράλληλη κατασκευή δύο ανεξάρτητων γεωγραφικά και λειτουργικά αρδευτικών δικτύων, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δ. Σητείας και το δεύτερο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη του Δ. Ιεράπετρας. Οι δύο αυτές αρδευτικές υποδομές συνθέτουν το σύνολο του Έργου.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη (25) περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του Έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά:

* Στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δ. Σητείας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια συνολικού όγκου περίπου 825.000 κ.μ., με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, αντλιοστάσια. δεξαμενές κ.λπ.), για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και καλύπτει αρδευόμενη έκταση 6.000 στρεμμάτων περίπου.

* Στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη αφορά την κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας ύψους 52 μ. και συνολικού όγκου περίπου 1,7 εκατ. κ.μ. και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, αντλιοστάσιο, δεξαμενές, έργα διανομής των δικτύων άρδευσης) και καλύπτει αρδευόμενη έκταση 7.500 στρεμμάτων περίπου.

Το πρώτο τμήμα του Έργου στο Δήμο Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του Έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ