today-is-a-good-day
16.6 C
Athens

Αρ.Σάμιτας: Tο FinTech στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση έντονης ανάπτυξης

Tο FinTech στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση έντονης ανάπτυξης, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με έναν τομέα που συνδυάζει την τεχνολογία με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η συνεργασία ακαδημαϊκών και επιχειρηματικών φορέων, σε συνδυασμό με τη στήριξη της έρευνας, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα ισχυρό κέντρο FinTech στην περιοχή, επισημαίνει ο Αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) καθηγητής Αριστείδης Σάμιτας.

Με αφορμή τη διοργάνωση το FinTech Athens 3.0. την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα (21 και 22 Νοεμβρίου) ο κ.Σάμιτας τονίζει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι οι επενδύσεις στην εκπαίδευση, τη δικτύωση και την καινοτομία αποτελούν το θεμέλιο για ένα λαμπρό μέλλον, τόσο για τους νέους επαγγελματίες όσο και για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει ο κ.Σάμιτας το ελληνικό οικοσύστημα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) συνδυάζει την ανάγκη για καινοτόμες λύσεις στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με την ευρύτερη ψηφιακή μεταμόρφωση, σε μια εποχή όπου η αυξανόμενη υιοθέτηση τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και τα big data ενισχύουν τη θέση της χώρας ως κέντρου ανάπτυξης FinTech στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση του Fintech στην Ελλάδα διαδραματίζουν τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με στόχο τη δικτύωση, την ανταλλαγή γνώσεων και την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Ο ρόλος του ΕΚΠΑ στην προώθηση της Καινοτομίας στα χρηματοοικονομικά

Ο Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρεται ειδικότερα στη σημασία του συνεδρίου FinTech καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών FinTech του ΕΚΠΑ, αλλά και των δράσεων της μονάδας «Αρχιμήδης του ίδιου Πανεπιστημίου προς την κατεύθυνση της προώθησης της καινοτομίας και της καλλιέργειας του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος είναι η δικτύωση, η ανταλλαγή γνώσεων και η προώθηση συνεργασιών μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, το εξειδικευμένο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (MSc) πάνω στη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία-FinTech του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του ΕΚΠΑ, έχοντας καινοτόμο για την χώρα μας περιεχόμενο, έρχεται να καλύψει το κενό της στοχευμένης εξειδίκευσης των νέων επιστημόνων στη χρήση και στις οργανωσιακές και λειτουργικές συνέπειες των νέων τεχνολογιών στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής, προσφέροντας έναν σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό.

Η εκπαιδευτική του προσέγγιση συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη, ενσωματώνοντας πραγματικά case studies από τον κλάδο. Παράλληλα, το πρόγραμμα συνεργάζεται στενά με startups, επιχειρήσεις και θεσμικούς φορείς, εξασφαλίζοντας πρακτική εμπειρία και δικτύωση για τους φοιτητές. Η ενίσχυση της διασύνδεσης με τη μονάδα «Αρχιμήδης» προσδίδει στο πρόγραμμα ιδιαίτερη δυναμική, καθώς οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε πρωτοποριακά ερευνητικά έργα.

Η μονάδα “Αρχιμήδης” του ΕΚΠΑ όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Σάμιτας, αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες ερευνητικές μονάδες στην Ελλάδα, με στόχο τη σύνδεση της επιστήμης με την επιχειρηματικότητα. Με ερευνητικά έργα σε τομείς όπως η ασφάλεια δεδομένων, οι FinTech εφαρμογές βασισμένες στο AI και το blockchain, και οι αναλυτικές λύσεις για τις χρηματοοικονομικές αγορές, η μονάδα προωθεί την καινοτομία και στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η συνεργασία της μονάδας με το Μεταπτυχιακό FinTech του ΕΚΠΑ δημιουργεί μια ιδανική σύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και πρακτικής εφαρμογής. Επιπλέον, η μονάδα “Αρχιμήδης” του ΕΚΠΑ συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα καινοτομίας, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του FinTech.

Το φετινό Συνέδριο

Το συνέδριο πραγματοποιείται από το Greek Fintech Hub (https://www.fintechhub.gr/).To Greek Fintech Hub είναι μια πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας μαζί με την Endeavor Greece, το Ίδρυμα Ωνάση, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την πρωτοβουλία στηρίζει η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Crowd Dialog. Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η Eκπαίδευση στο FinTech -Education in FinTech. Στα δέκα πάνελς του συνεδρίου, θα συζητηθεί η διαδικασία αποτελεσματικής ενσωμάτωσης του FinTech στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα συστήματα πληρωμών, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τις δημιουργικές βιομηχανίες. Το συνέδριο έχει σκοπό να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς με πρωτοβουλίες στο χώρο του FinTech, διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας το διάλογο, την αλληλεπίδραση και τη δικτύωση.

Μέσω αυτών των εκδηλώσεων, δημιουργείται μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και των επενδυτών. Ταυτόχρονα, αναδεικνύεται η σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της έρευνας, με τους συμμετέχοντες να αποκτούν πρόσβαση σε πόρους, συνεργασίες και νέες αγορές. Η σύνδεση με πανεπιστημιακά προγράμματα, όπως αυτό του ΕΚΠΑ, προσφέρει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης ερευνητικών αποτελεσμάτων στις πραγματικές εφαρμογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ