today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

Αλλαγή στρατηγικής από Μαξίμου: Πολιτική σταθερότητα, επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και επιστροφή στις …ρίζες 

Μετά τις αμερικανικές εκλογές και το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το Μαξίμου σπεύδει να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του, επενδύοντας περισσότερο στην κοινωνική πολιτική και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και λιγότερο στη λεγόμενη «Woke» ατζέντα, που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στην παραδοσιακή βάση του κόμματος.

Του Κώστα Πασίση 

Αυτή την πολιτική λογική και «φιλοσοφία» υπηρετεί και η χθεσινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, για την αναμόρφωση του θεσμού του «Προσωπικού Ιατρού», που είναι η έμπρακτη δέσμευση της κυβέρνησης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την εξασφάλιση ενός πιο σύγχρονου  συστήματος υγείας.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε πολιτικά αλλά ταυτόχρονα η ομιλία του είχε κοινωνική χροιά.

Ειδικότερα δεσμεύθηκε ότι από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. Ενώ σημείο αναφοράς ήταν ο προσωπικός γιατρός, που θα λειτουργήσει ευεργετικά για όλη την οικογένεια.

Τόνισε τη σημασία του νέου νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, το οποίο στοχεύει στην πρόληψη, την πρωτοβάθμια φροντίδα και την ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης βελτιώσεις στις αποδοχές των υγειονομικών, νέα κίνητρα για γιατρούς σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για διαφάνεια και δικαιοσύνη στο σύστημα υγείας, προειδοποιώντας για αυστηρούς ελέγχους στην υπερσυνταγογράφηση και άλλες παρανομίες.

Μετά  τις ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό και κάποια εσωτερικά τζαρτζαρίσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να παίζει πάλι το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας, επιχειρώντας παράλληλα να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης ως μιας  αποτελεσματικής δύναμης  που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο αύριο, χωρίς κλυδωνισμούς.

Με αφορμή μάλιστα το πρόταγμα της πολιτικής σταθερότητας στα πολιτικό-δημοσιογραφικά στέκια έχει φουντώσει η φημολογία περί σκέψεων για αλλαγή του εκλογικού νόμου, με όριο εισόδου 5% των μικρών κομμάτων στη Βουλή.

Κάτι βέβαια που μέχρι στιγμής η κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ένα δεύτερο πολιτικό συμπέρασμα που προέκυψε από την παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ήταν η προσπάθεια ταύτισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας το ως ένα κόμμα που επιτίθεται στην κυβέρνηση, αλλά δεν προτείνει λύσεις.

Πριν ακόμα διαλυθεί (προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ) σπεύδετε να πάρετε την θέση του κάτω από την σκιά του λεφτόδεντρου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην τροπολογία της Χαριλάου Τρικούπη, για την ένταξη ιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά – θέμα που παλαιότερα είχε φέρει με ερώτηση στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός όμως της ενίσχυσης της εικόνας σταθερότητας της κυβέρνησης και της επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ, στην αναθεωρημένη στρατηγική του Μαξίμου, ίσως και αναγκαστικά, περιλαμβάνεται και το … τέλος της «Woke» ατζέντας.

Αυτό προκύπτει από την προ ημερών δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία συνήθως προαναγγέλλει τις εντυπωσιακές αλλαγές και στάσεις της κυβέρνησης ή επεμβαίνει σε ζητήματα ειδικού χειρισμού.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών η έμπειρη πρώην υπουργός Εξωτερικών η οποία έχει και πλήρη αντίληψη των εσωτερικών διεργασιών στη ΝΔ, επέκρινε την υπερβολή της «Woke» ατζέντας στις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών.

Η σχετική αναφορά, με αντανάκλαση στην ελληνική πραγματικότητα  φαίνεται να συμβολίζει μια προσπάθεια να απευθυνθεί η ΝΔ στη συντηρητική της  βάση, αυτούς δηλαδή που νοιώθουν ότι οι γνωστές  αξίες και παραδόσεις απειλούνται από  τα  νέα κινήματα που βλέπουν διαφορετικά την κοινωνία.

Κατά πολλούς μάλιστα εντός ΝΔ, αυτή η στρατηγική ενδεχομένως να βάλει και ένα φρένο στις διαρροές του κόμματος προς την Ελληνική Λύση, τη Φωνή Λογικής και τη Νίκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ