Το βασικό συμπέρασμα των κοινών δηλώσεων Γεραπετρίτη – Φιντάν είναι το καλό κλίμα και η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου, καθώς δεν προέκυψε κάποια άμεση εμπλοκή, ενώ το «win-win» παραμένει ευσεβής πόθος, με δεδομένες τις υπάρχουσες διαφορές για τις οποίες συμφωνούν ότι χωρίζουν τις δυο χώρες.
Του Κώστα Πασίση
Οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών εξωτερικών έδειξαν ξεκάθαρα ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν θετικό, με διάθεση για διατήρηση της σταθερότητας και του διαλόγου εμπιστοσύνης…
Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απέφυγε την επιθετική ρητορική και κράτησε χαμηλό προφίλ, όπως και ο Έλληνας ομόλογός του προηγουμένως. Και η «εικόνα» συμπληρώθηκε από τον εναγκαλισμό των δυο υπουργών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συνομιλίες των δυο χωρών θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί…
Επιπλέον ενισχυτικό του καλού κλίματος είναι το γεγονός ότι συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος συνομιλιών να πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, αποκαλύπτοντας την πολιτική βούληση των δυο πλευρών να συνεχίσουν τις συνομιλίες.
Επίσης κρατάμε και την αναφορά του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ότι «Οι επαφές μας με την Τουρκία αποκτούν πλέον μια κανονικότητα».
Μια δήλωση που στην πρώτη ανάγνωση της αντικατοπτρίζει την επιθυμία για σταθεροποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενδεχομένως και την αλλαγή …πίστας όπου ο διάλογος και η συνεργασία θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία, όπως ειπώθηκε, έχουν υποβάλει από κοινού υποψηφιότητες για δύο κορυφαίες θέσεις στον ΟΑΣΕ.
Αυτή η συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, αν μη τι άλλο μας λέει, πως, παρά τις διμερείς διαφορές, υπάρχει βούληση να …συντονιστούν σε διεθνή θέματα, αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ενώ η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση των κριτηρίων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις πολλές συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ των ηγετών και των αξιωματούχων των δύο χωρών, με στόχο τη διατήρηση της επικοινωνίας και την αποφυγή κρίσεων.
Ειδικότερα επεσήμανε ότι έχουν γίνει δύο γύροι πολιτικού διαλόγου, ενισχύοντας την εντύπωση ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας που αποτρέπει τις εντάσεις, που καραδοκούν για τα θαλάσσια πάρκα αλλά και τις …τσιπούρες των ψαράδων στην Κάλυμνο και το Καστελόριζο.
Η έμφαση που δόθηκε στη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι χαρακτηριστική επίσης της βούλησης των δύο πλευρών να καλλιεργήσουν ένα κλίμα καλής θέλησης.
Ιδιαίτερα προσεκτική ήταν και η διατύπωση, για τις μειονότητες, ζήτημα που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία.
Και οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της ισονομίας και της ισοπολιτείας για τις μειονότητες στις χώρες τους και στη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, δείχνοντας την κοινή τους βούληση να συνεργαστούν σε κοινωνικά ευαίσθητα θέματα.
Επίσης ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε τη σημασία της «win-win» προσέγγισης, δηλαδή της εξεύρεσης λύσεων που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές….
Ο κ. Φιντάν χαρακτήρισε τη στιγμή ως ιστορική ευκαιρία για μόνιμη φιλία, προσπαθώντας να δείξει τις …ευγενικές έως αγαθές προθέσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.
Τα σημεία διαφωνίας
Η καυτή ατζέντα, τα βαριά πολιτικά ζητήματα συζητηθήκαν αλλά δεν προχώρησαν… Αντίθετα παραπέμφθηκαν στο μέλλον, γενικώς και αορίστως….
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
Υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Παραμένει ένα από τα βασικά ζητήματα διαφωνίας.
Η Ελλάδα επιθυμεί να συζητηθεί η μοναδική αυτή διαφορά, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αντίθετα, η Τουρκία, όπως ανέφερε ο Φιντάν, υποστηρίζει ότι πρέπει να συζητηθούν συνολικά όλα τα θέματα που προκαλούν τριβές στο Αιγαίο, θέτοντας διευρυμένη ατζέντα.
Κυπριακό Ζήτημα: Προς το παρόν τουλάχιστον οι θέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι παράλληλες, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα ένα σημείο σύγκλισης.
Η χώρα μας στηρίζει τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αντίθετα, ο γείτονας τάσσεται υπέρ μιας λύσης, αυτής των δυο ανεξάρτητων κρατών και ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Ωστόσο στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί η φωτό της Βουδαπέστης όπου έδειχνε μια άλλη πρωτόγνωρη …κανονικότητα, με τον Μητσοτάκη, τον Ερτογάν, τον Χριστοδουλίδη (κυρίως τον πρόεδρο της Κύπρου) και τον Ράμα, να αναλύουν χαλαρά και πίνοντας τσάι, τη διπλωματική επικαιρότητα…