today-is-a-good-day
12.8 C
Athens

Βράβευση Μ.Χαρακόπουλου στο Σαράγεβο με το “Χρυσό Παράσημο” του Αγίου Πέτρου Δαμπροβοσνίας

«Σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την ύψιστη τιμή να μου απονείμετε το “Χρυσό Παράσημο” του Αγίου Πέτρου Δαμπροβοσνίας. Δεν σας κρύβω ότι διακατέχομαι από ιδιαίτερη συγκίνηση για αυτή σας την χειρονομία.

Στο πρόσωπό μου θεωρώ ότι δεν τιμάται μόνο η δραστηριότητά μας όσο διάστημα έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), όσο πλούσιο και πολυσχιδές κι αν είναι αυτό, αλλά τιμάται στο σύνολό του το έργο της ΔΣΟ, αλλά και όλοι όσοι εμπνεύστηκαν, εργάστηκαν και εργάζονται για την υλοποίησή του», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο Σαράγεβο και Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Χρυσόστομο για την απονομή του “Χρυσού Παρασήμου” του Αγίου Πέτρου Δαμπροβοσνίας, για τη συνολική προσφορά του στην Ορθοδοξία.

Ο ορθόδοξος κόσμος διεκδικεί το αποτύπωμά του στο κοινό αύριο

Στην έδρα της Μητροπόλεως, σε μια σεμνή τελετή, παρουσία βουλευτών από 10 κοινοβούλια, και με τους παρισταμένους να αναφωνούν «άξιος», ο επικεφαλής της ΔΣΟ δέχθηκε από τον Μητροπολίτη το “Χρυσό Παράσημο”. Στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι «σε αυτές τις τρεις δεκαετίες, η ΔΣΟ υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό τις ορθόδοξες αξίες. Δημιούργησε δεσμούς ακατάλυτους μεταξύ των μελών της, ιδιαίτερα μεταξύ των βουλευτών που συμμετείχαν στις εργασίες της. Συνέβαλε, στο μέτρο του δυνατού, στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία, σε ένα συχνά αντίξοο περιβάλλον.

Έδειξε στην παγκόσμια κοινότητα ότι ο ορθόδοξος κόσμος αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη που διεκδικεί δικαιωματικά το δικό της αποτύπωμα στο κοινό αύριο. Βρέθηκε στην πρωτοπορία αυτών που ύψωσαν τη φωνή τους απέναντι σε ισοπεδωτικές ιδεοληψίες, που επιθυμούν να εξαλείψουν την χριστιανική παράδοση από τον ευρωπαϊκό χώρο. Επέκτεινε την εμβέλεια των δράσεών της και σε άλλες ηπείρους, όπου δοκιμάζεται ο γηγενής χριστιανισμός, όπως είναι η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική.

Συνομίλησε με εκπροσώπους άλλων θρησκειών και δογμάτων, πάντοτε σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης. Ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται εν κινδύνω, όπως στην κατεχόμενη Κύπρο, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στη Μέση Ανατολή αλλά και στην Τουρκία, με σημαντικότερο μνημείο βέβαια τον Ναό της Αγίας Σοφίας».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε, ότι «η σημερινή βράβευση μας δίνει επομένως τη δύναμη να συνεχίσουμε, με ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, το έργο που εκκίνησε το 1993. Με τις δικές σας ευλογίες και την βοήθεια του Θεού, είμαστε βέβαιοι ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες για τα Βαλκάνια, για την Ορθοδοξία και την ανθρωπότητα».

Οι πόλεμοι εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κόσμο

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, στο Σαράγεβο, πραγματοποιήθηκε και παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Ανατολικό Σαράγεβο. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην εισήγησή του ανέφερε ότι «οι πόλεμοι, η χρήση της βίας, η επιβολή της ισχύος έναντι του δικαίου, εξακολουθούν να ταλανίζουν τον κόσμο μας.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι κάτοικοι αυτής της χώρας, με την εμπειρία των θλιβερών γεγονότων της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, όπως όλοι μας διαπιστώνουμε, ο πόλεμος έχει και πάλι εισέλθει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Στην γειτονική στην βαλκανική χερσόνησο Ουκρανία, όπου οι στρατιωτικές συγκρούσεις, με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα και τα εκατομμύρια πρόσφυγες, πλησιάζουν τα 3 χρόνια. Αλλά και στην επίσης κοντινή Μέση Ανατολή, όπου πλέον του ενός χρόνου από την έναρξή των πολεμικών επιχειρήσεων, ο όλεθρος είναι πέραν πάσης περιγραφής, ενώ ο κίνδυνος για την εξάπλωσή του πολέμου είναι πάντα υπαρκτός».

Όλοι μαζί να ασκήσουμε πίεση για την Αγία Σοφία

Επίσης, για την Αγία Σοφία, ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η αθρόα καθημερινή προσέλευση πιστών μουσουλμάνων, σε μεγάλα μεγέθη, που μοιραία επιβαρύνουν τη στατικότητα του Ναού και επιφέρουν διάφορες ζημιές, που είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να περιοριστούν. Οι επιστήμονες μιλούν για μια διαδικασία που, αν συνεχιστεί, μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες συνέπειες. Αυτή η αγωνία αποτέλεσε και για εμάς στη ΔΣΟ το έναυσμα για να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη και διεθνείς παράγοντες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Αγία Σοφία. Έτσι, ώστε όλοι μαζί να πιέσουμε για να αλλάξει η απόφαση της τουρκικής ηγεσίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ