today-is-a-good-day
9.4 C
Athens

Το μοντέλο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2025 θα λειτουργήσει υπό διαφορετικές συνθήκες

Τη διαπίστωση ότι το μοντέλο ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το 2025 θα λειτουργήσει υπό διαφορετικές συνθήκες, ακολουθώντας τις μεταρρυθμίσεις του έτους 2024 και ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων NEPA Economic Consulting, Κωνσταντίνος Πατήρης σε εκδήλωση με θέμα «Επιχειρηματικότητα και διαχείριση οικονομικών μεγεθών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Κεντρική Ελλάδα», παρουσία του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και άλλων ομιλητών.

Ειδικότερα, ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης που έγινε στο Βόλο, ο κ. Πατήρης επισήμανε την αναγκαιότητα από μέρους των επιχειρήσεων να επενδύσουν σε νέα συστήματα και διαδικασίες, σε ανθρώπινο δυναμικό, να αναπτύξουν σύγχρονες τεχνολογίες, να εκπαιδεύσουν και να εκπαιδευτούν, προκειμένου να εφαρμόσουν σωστά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή και σταδιακά εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερους κλάδους.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειώνουν σταδιακά τα λειτουργικά τους κόστη, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να διατηρήσουν υψηλούς δείκτες απόδοσης, ούτως ώστε να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί και ταυτόχρονα σύννομοι με τις όποιες αλλαγές νομοθεσιών, πρόσθεσε.

Εκτίμησε επίσης ότι λόγω των θετικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας περιμένουμε περαιτέρω αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις άρα και πιθανή αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας, καλύτερους δείκτες, ευκολότερους δανεισμούς, με αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων για επενδύσεις και άρα στο σύνολο υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας πολιτείας, δήμων και περιφερειών προκειμένου να υλοποιηθούν με επιτυχία οι πρωτοβουλίες στήριξης της Θεσσαλίας από τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα η συνεργασία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είπε ο κ. Τριαντόπουλος, επισημαίνοντας την σημασία αξιοποίησης κοινοτικών προγραμμάτων από τις επιχειρήσεις με την συμβολή και συμβουλευτικών εταιριών.

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας αναφέρθηκε στις στρατηγικές οικονομικής στήριξης που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος «Θεσσαλία» 2021-2027 τονίζοντας τη σημασία της στήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας ως βασικού μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

Το συνολικό ποσό στήριξης φτάνει τα 68,3 εκατ. ευρώ με δράσεις που αφορούν στην άμεση ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς, σε ψηφιακές υπηρεσίες στήριξης, στην ενίσχυση ερευνητικών υποδομών και εξοπλισμού δημοσίων φορέων Έρευνας της Θεσσαλίας και στην ενίσχυση του μηχανισμού σύνδεσης των επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για προώθηση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ανέφερε ο κ. Κουρέτας. Αναφέρθηκε επίσης και στις προσκλήσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί και τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους ώστε να χρηματοδοτηθούν και να δοθεί χρήμα στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) μιλώντας γενικότερα για τις επιχειρήσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα είπε ότι σε όλη την Ευρώπη, η πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, με τη διαφορά ότι στην Ελλάδα το μέγεθός τους είναι ακόμη μικρότερο, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερη παραγωγικότητα λόγω της αδυναμίας επίτευξης οικονομιών κλίμακας, περιορισμένη ανάληψη επιχειρηματικών ρίσκων και δυσκολία στην πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Δεν προτείνουμε την άποψη ότι η ελληνική οικονομία πρέπει αναγκαστικά να οδηγηθεί σε αύξηση μεγέθους όλων των επιχειρήσεων. Χρειάζεται όμως η θέσπιση απλών κανόνων, ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μην φοβούνται να μεγαλώσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα, είπε.

Η υποδιευθύντρια του ΣΒΘΣΕ -υπεύθυνη του Enterprise Europe Network κ. Γεωργία Φράγκου επισήμανε ότι στόχος του Δικτύου είναι να βοηθήσει τις φιλόδοξες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να καινοτομήσουν και να αναπτυχθούν διεθνώς. Παρουσίασε αναλυτικά τις υπηρεσίες του Δικτύου προσκαλώντας τις επιχειρήσεις να τις διερευνήσουν και να τις αξιοποιήσουν.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας αναφέρθηκε διεξοδικά στα νέα φορολογικά δεδομένα για την λειτουργία των επιχειρήσεων. Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να δίνεται ικανός χρόνος στις επιχειρήσεις για την φορολογική τους συμμόρφωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση προτάσεων του ΟΕΕ από την πολιτεία αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις και άλλες ρυθμίσεις.

Η κ.Ευγενία Θωμοπούλου, διδάσκουσα Οικονομικού Πανεπιστημίου, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω εστίασε την ομιλία της στην προετοιμασία των επιχειρήσεων για φορολογικό έλεγχο τρέχουσας χρήσης καθώς και σε φορολογικό έλεγχο που τυχόν διενεργηθεί για παρελθοντικές φορολογικές περιόδους.

Το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι δαιδαλώδες και αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνείας. Ωστόσο, η ψηφιακή εποχή είναι εδώ, η πιθανότητα φορολογικού ελέγχου πιο υπαρκτή από ποτέ και είναι πλέον κρίμα, ενώ διαθέτουμε τα μέσα, να εμμένουμε πεισματικά σε στρεβλές πρακτικές του παρελθόντος και τελικώς να βρισκόμαστε απολογούμενοι και φορολογικά και οικονομικά εκτεθειμένοι, ανέφερε.

Ο κ. Μιχαήλ Φέκκας, Α’ αντιπροέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τονίζοντας ότι αποτελεί τον δεύτερο σημαντικό πυλώνα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς παρέχοντας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Για τους επενδυτές, προσφέρει ευκαιρίες επένδυσης σε ανερχόμενες επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας παράλληλα την καινοτομία και τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος μίλησε επίσης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΒΕΘ) Γεώργιος Ρουπακιάς αναδεικνύοντας τις προκλήσεις των ΜΜΕ σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε δυο μεγάλες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ΜΜΕ στην χώρα μας που σχετίζονται με τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε ανθρώπινο δυναμικό και στη υιοθέτηση νέων τεχνολογιών στη λειτουργία τους μετά από σχετική αξιολόγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ