today-is-a-good-day
8.7 C
Athens

Σ.Ζαχαράκη στην ΚΕΔΕ: «Η κυβέρνηση δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερους πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής»

«Η κυβέρνηση μας έδωσε και δίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση περισσότερους πόρους και εργαλεία για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, για να σταθούν δίπλα στους πλέον ευάλωτους». Αυτό τόνισε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στη Ρόδο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «είστε τα “μάτια” της πολιτείας στον εντοπισμό και την καταγραφή των συμπολιτών μας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες, των οικογενειών, των παιδιών, των ατόμων με αναπηρία, των ανθρώπων σε επισφάλεια στέγης, των ηλικιωμένων μας, των γυναικών που ζουν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα».

Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε σε όλο το πλέγμα των δράσεων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το υπουργείο, όπως το δημογραφικό ζήτημα, το στεγαστικό πρόβλημα, την ενίσχυση των οικογενειών, τη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και την προώθηση της ισότητας, θέματα για τα οποία η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι καθοριστική.

Αναφερόμενη στο δημογραφικό, το χαρακτήρισε «κορυφαία προτεραιότητα», καθώς για την Ελλάδα, όπως ανέφερε, «αποτελεί ζήτημα εθνικής ύπαρξης και συνέχειας, μία σοβαρή απειλή για το σύνολο της χώρας, εξαιτίας και των συνεπειών που έχει για την ελληνική περιφέρεια, η οποία κινδυνεύει από οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό». Επισήμανε δε ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό που «είναι το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης στην ΕΕ με βάση το tool box της Ευρωπαικής επιτροπής», περιλαμβάνονται 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δις ευρώ.

Η υπουργός εστίασε στην περιφερειακή διάσταση, που έχει σημαίνοντα ρόλο στο σχέδιο, λέγοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει την παρουσίαση και συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε τα Περιφερειακά Σχέδια Δράσης, τα οποία θα απευθύνονται στοχευμένα στις ανάγκες και τα δεδομένα κάθε περιοχής», όπου η συνεισφορά των δήμων είναι απαραίτητη, «καθώς απαιτείται συντονισμός και συνεννόηση για την καταγραφή των αναγκών και την εκπόνηση πολύ συγκεκριμένων προτάσεων».

Ήδη, όπως είπε η υπουργός, «ξεκινήσαμε με μια ευρεία δέσμη μέτρων για τη στήριξη του Έβρου, τα οποία μέχρι το 2030 θα απορροφήσουν περισσότερα από 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ», με στόχο την επανεγκατάσταση κατοίκων, την απασχόληση ανέργων, την απόκτηση εμπειρίας νέων ανέργων με σύγχρονες καινοτόμες πρακτικές και μια σειρά από άλλες δράσεις που θα λειτουργήσουν ως κίνητρο ανάπτυξης και πληθυσμιακής ενίσχυσης.

Η κ. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι «ένα πολύ στοχευμένο Σχέδιο παρουσιάσαμε και στην Αργολίδα. Εκεί όπου κατέστησα αδιαπραγμάτευτη τη στόχευσή μας να συστήσουμε στην Πελοπόννησο το 13ο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας του υπουργείου μας, καθώς είναι η μόνη περιφέρεια που δεν έχει! Και απευθύνομαι στους Δημάρχους της Πελοποννήσου και τους καλώ να αναλογιστούν πόσο πολύ θα αναβαθμιστεί το κοινωνικό πρόσημο των κατά τόπους περιοχών. Και πόσες επιλογές θα τους δοθούν στην κάλυψη των ευάλωτων δημοτών τους, με την ύπαρξη ενός σύγχρονου Κέντρου πολλαπλών δυνατοτήτων».

Για το πρόβλημα της στέγασης, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι «τα προγράμματά μας για την εξασφάλιση κατοικίας και τη μείωση των ανισοτήτων έχουν έναν στόχο: να προσφέρουν σταθερότητα και ηρεμία στις οικογένειες που παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες», καθώς το 37% του οικογενειακού εισοδήματος καταναλώνεται για στέγαση λόγω της τεράστιας αύξησης των ενοικίων, με μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 20%.

Η υπουργός αναφέρθηκε μάλιστα στη σημασία προγραμμάτων, όπως αυτό της «Κάλυψης», με προϋπολογισμό 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν 44 δήμοι, για την αξιοποίηση ακινήτων που θα ωφελήσουν πολύτεκνες η τρίτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία, νοικοκυριά που βρίσκονται υπό έξωση κλπ, καλύπτοντας δωρεάν τη μίσθωση του ακινήτου για τρία έτη και την κάλυψη δαπανών. Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, ήδη 168 νοικοκυριά έχουν στεγαστεί με 330 ωφελούμενους εκ των οποίων 134 ανήλικα μέλη.

Η υπουργός έκανε μνεία και στην ενίσχυση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία», που βοήθησε 883 πολίτες οι οποίοι ήταν σε καθεστώς αστεγίας να βρουν το δικό τους σπίτι, ενώ σημείωσε και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη στέγαση των πλέον ευάλωτων ομάδων στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των οικογενειών, είπε ότι αυτό επιτυγχάνεται «με τα voucher: 379,2 εκατ. ευρώ, τα περισσότερα που έχουν δοθεί ποτέ στο πρόγραμμα, για την κάλυψη επιπλέον 4.856 βρεφών και νηπίων, 1.336 ατόμων με αναπηρία άνω των 22 ετών για την ένταξη στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία και επιπλέον 106 παιδιών για ένταξη στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης τυπικής ανάπτυξης». Και συμπλήρωσε ότι άμεσα θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων για βρέφη 2 μηνών έως 2,5 ετών σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς.

Ακόμη, υπενθύμισε την ενίσχυση των οικογενειών με τα Σχολικά Γεύματα σε 153 δήμους της χώρας και την ειδική μέριμνα για την πολύπαθη Θεσσαλία, τις Νταντάδες της Γειτονιάς, ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε 62 δήμους και θα επεκταθεί πανελλαδικά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, στη διεύρυνση των κατασκηνωτικών περιόδων για παιδιά, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους, ενώ έκανε γνωστό ότι το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν κατασκηνώσεις στο Θέρμο και στον Γαλατά. Επιπροσθέτως, στηρίχθηκε η αγροτική οικογένεια, καθώς δόθηκαν μέσω του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας 1.000 ευρώ σε 544 πολύτεκνες οικογένειες και 700 ευρώ σε 2.107 τρίτεκνες οικογένειες.

Για τη στήριξη των ευάλωτων πληθυσμών και την προστασία των δικαιωμάτων τους, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι η κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, έχει καταφέρει να ενδυναμώσει τα Κέντρα Κοινότητας, ενώ για τα ΑμεΑ, που παραμένουν στις οικογένειές τους, τρέχει το πιλοτικό πρόγραμμα του Προσωπικού Βοηθού σε όλους τους Δήμους, με τη βοήθεια του οποίου 1.159 άτομα έχουν τον δικό τους Προσωπικό Βοηθό. Επιπλέον, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, έχει ήδη κατοχυρωθεί η συνέχιση της επισιτιστικής βοήθειας, η οποία τώρα θα διανέμεται από τις Περιφέρειες, με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα που προσφέρουν δωρεάν νομική και συμβουλευτική υποστήριξη, στα οποία έχουν απευθυνθεί 55.925 γυναίκες από την έναρξη λειτουργίας τους έως το β’ τρίμηνο του 2024.

Ακόμη, όπως είπε, υπάρχουν 20 ξενώνες φιλοξενίας, ασφαλή σπίτια προσωρινής φιλοξενίας τα πρώτα 24ωρα, η 24ωρη γραμμή SOS 15900 που έχει δεχτεί πάνω από 6.800 κλήσεις, ενώ παρατήρησε ότι έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος στη σύσταση των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας, καθώς έχουν συσταθεί 277 επιτροπές σε 332 δήμους.

Τέλος, η κ. Ζαχαράκη, απευθυνόμενη στους συνέδρους, τόνισε ότι «στην κοινωνική πολιτική δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, κατά τη γνώμη μου. Τα προβλήματα είναι οριζόντια, δεν γνωρίζουν διαχωρισμούς. Γι’ αυτό και η συνεργασία μας είναι εγγύηση της αποτελεσματικότητας που πρέπει να έχουμε σε αυτά τα πεδία. Διότι η κοινωνία περιμένει αποτελέσματα. Δεν την ενδιαφέρουν οι διαφορετικές αρμοδιότητες. Αυτή είναι δική μας δουλειά να βρίσκουμε τις λύσεις. Οι πολίτες περιμένουν από εμάς το αποτέλεσμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ