today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Πώς υποδέχθηκε το Μαξίμου τη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ και το …project Ευρώπη

Επί ρεαλιστικής βάσης βλέπει το Μαξίμου την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, μετά την νίκη του στις αμερικανικές εκλογές, ενώ ταυτόχρονα η στρατηγική της κυβέρνησης προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με προτεραιότητα τη διατήρηση των ισχυρών, στρατηγικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Του Κώστα Πασίση

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός άμεσα με ανάρτησή του στο «X» τόνισε πως η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και στη συνεργασία σε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Ένα  συγχαρητήριο «τουίτ» που αποκαλύπτει ότι η χώρα μας επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν, παρά τις αλλαγές στην αμερικανική ηγεσία και ότι η Ελλάδα είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Ενώ λίγη ώρα αργότερα, στην παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο ελληνισμό, επανήλθε με πιο …πλούσιο περιεχόμενο.

«Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα είναι σταθερά ισχυρές και παραγωγικές. Ο χαρακτήρας τους είναι στρατηγικός και το πρόσημό τους εθνικό και όχι παραταξιακό. Προσδοκώ σε ακόμα στενότερη συνεργασία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία Αθήνας – Ουάσιγκτον ήταν στενή και στην πρώτη προεδρική θητεία του Ντ. Τραμπ και  ότι η πρόσκληση που έλαβε να μιλήσει στο Κογκρέσο ήταν και από τους δημοκρατικούς και από τους ρεπουμπλικάνους…

Παράλληλα το νέο …ελληνοαμερικανικό αφήγημα ξετύλιξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ δεν θα επηρεαστούν καθώς είναι στρατηγικής σημασίας και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο. Και ο Πρωθυπουργός διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με αμφότερα τα κόμματα, γεγονός που δείχνει αποτελεσματική διπλωματία.

Κάτι που τεκμηριώνεται από την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη  με τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή Μάικ Πομπέο ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στη κυβέρνηση Τραμπ σε κομβική θέση.

Αλλά και την επίσης συνάντηση τον Οκτώβριο του Πρωθυπουργού με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές παρουσία Δένδια και Τσούνη στην οικία του στα Χανιά.

Συνοπτικά το μήνυμα που εκπέμπουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού είναι ότι  η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί αρνητικά από τη νίκη του Ντόναντ Τραμπ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ και υπενθυμίζουν τις σχετικές αναφορές του Πρωθυπουργού τόσο κατά την επίσκεψη του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου όσο και στην ομιλία του στην Αργολίδα.

Στην προκείμενη περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης είχες τονίσει την ανάγκη για γεωπολιτική αυτονομία της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εξαρτά την πολιτική της από τρίτες χώρες.

Μια αναφορά που μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς επαναλήφθηκε και χθες στο ΥΠΕΞ.

 Το «σχέδιο» Ευρώπη

«Αν είχα να κάνω ένα πρώτο σχόλιο αυτό θα αφορούσε την Ευρώπη. Η ήπειρός μας οφείλει να αναζητήσει δυναμικά τη θέση της σε έναν παγκόσμιο χάρτη που αλλάζει διαρκώς. Να κάνει πιο ανταγωνιστική την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε αυτό το …project (Ευρώπη) πλέον εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με άλλους …ομοϊδεάτες ευρωπαίους ηγέτες, μόλις καθίσει η «σκόνη» από την επανεκλογή του απρόβλεπτου Τραμπ στις ΗΠΑ.

Και όπως επισημαίνεται το εν λόγω σχέδιο περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες.

—Την  αμυντική αυτονομία, ήτοι, την ενίσχυση των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, με ανάπτυξη κοινής αμυντικής πολιτικής και μείωση της εξάρτησης από το ΝΑΤΟ.

Την οικονομική αυτονομία σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια και η τεχνολογία, μέσω της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής  αγοράς

Τη διπλωματική αυτονομία, άλλος ένας κομβικός  τομέας με την Ευρώπη να είναι δυσκίνητη και πολλές φορές να ετεροκαθορίζεται από τις διαθέσεις του εκάστοτε πλανητάρχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ