today-is-a-good-day
8.6 C
Athens

Χτίζουμε τον νέο ισχυρό πυλώνα της οικονομίας – Γράφει η Ασημίνα Σκόνδρα

Η εθνική μας οικονομία πανθομολογουμένως έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο. H ανάκαμψη της είναι σταθερά ανοδική και οι επιδόσεις των παραγωγικών τομέων δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη της χώρας προοιωνίζει ένα μέλλον ευμάρειας.  Το επίτευγμα αυτό της οικονομίας και των ρυθμών ανάπτυξης σε καμία περίπτωση δεν ήταν δεδομένο ή αυτονόητο. Η σωστή στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι πρόωρες αποπληρωμές του χρέους, η εμπιστοσύνη των αγορών που αποκαταστάθηκε, η προσέλκυση επενδύσεων, το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, η πιστή εφαρμογή των προϋπολογισμών και η μείωση φορολογικών συντελεστών συνέβαλαν καταλυτικά στη θεαματική στροφή των οικονομικών μας.

Της Ασημίνας Σκόνδρα*

Η επιτυχία αυτή παίρνει άλλη διάσταση, αν σκεφτεί κανείς το γενικότερο περιβάλλον μέσα στο οποίο επετεύχθη. Πανδημία, γεωπολιτική αναταραχή με δύο πολέμους στη γειτονιά μας και ενεργειακή κρίση εξαιτίας αυτής, κλιματική κρίση και η Ευρώπη σε ύφεση. Επιπρόσθετα, η χώρα μας έπρεπε  ταυτόχρονα να καλύψει και το χαμένο έδαφος της πολυετούς οικονομικής κρίσης, στα χρόνια της οποίας χάθηκε το 25% του ΑΕΠ της Ελλάδος.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησής μας είναι η βιώσιμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Με δεδομένο ότι έχουμε δύο πυλώνες της οικονομίας μας, τον τουρισμό και τη ναυτιλία,  οι οποίοι βρίσκονται σταθερά πολύ υψηλά, καλούμαστε να ενδυναμωσουμε και να αναπτύξουμε τον τρίτο πυλώνα, που έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Αναφέρομαι στον πρωτογενή τομέα, που εκτός της επαγγελματικής ενασχόλησης των  εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σ’ αυτόν,  εκτός της επάρκειας αγαθών που μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα, εκτός  των άμεσων εξαγωγών και τη συνεισφορά στην εθνική οικονομία, μπορεί να καταστεί η βάση μιας νέας και δυναμικής εκβιομηχάνισης της Ελλάδας.

Γιατί πρωτογενής τομέας είναι βεβαίως η γεωργία και η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και η αλιεία, αλλά είναι και οτιδήποτε άλλο λαμβάνουμε σε πρωτογενή μορφή από τη φύση, ο ορυκτός και δασικός πλούτος, τα μεταλλεύματα, η θήρα κτλ

Ανέκαθεν υποστηρίζω στον δημόσιο λόγο μου την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Απαραίτητα στοιχεία για την ενδυνάμωση αυτή είναι η εκπαίδευση, ο συνεργατισμός, η προσέλκυση νέων, η κινητροδότηση για παραμονή στην περιφέρεια, στον κατεξοχήν τόπο δραστηριοποίησης στην πρωτογενή παραγωγή και η αξιοποίηση όλων των οικονομικών εργαλείων.  Έτσι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή βάση, πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας, δηλαδή η μεταποίηση και η εκβιομηχάνιση. Τότε θα έχουμε την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής,  την προστιθέμενη αξία και κατά συνέπεια την παραγωγή πλούτου, που είναι και το ζητούμενο.

Την τελευταία πενταετία  οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης έχουν επιφέρει καλά αποτελέσματα στην αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας,  στην ενίσχυση της βιομηχανίας μετάλλου και δομικών υλικών καθώς και  εξαιρετικές επιδόσεις της βιομηχανίας φαρμάκου. Στοιχεία του περασμένου Απριλίου δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα σημείωσε αύξηση 10,8% σε σχέση με το προηγούμενα έτη. Και όλα αυτά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί το αυξημένο κόστος ενέργειας.

Η κυβέρνηση πρόσφατα κοινοποίησε τον νέο σχεδιασμό της, που βάζει στο επίκεντρο την ενίσχυση της βιομηχανίας και της μεταποίησης μικρού και μεγάλου μεγέθους.

Γιατί η τόνωση των τομέων που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα είναι προϋπόθεση, ώστε η ελληνική οικονομία, να σταθεροποιηθεί και να διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης συμβαδίζει άλλωστε και με την ευρωπαϊκή πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την Ψηφιακή Μετάβαση και την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Πολιτικές αποφάσεις  που αποτελούν ευκαιρίες για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο τρόπο ενίσχυσης της εγχώριας μεταποίησης και βιομηχανίας. Επιπρόσθετα, οι τομείς αυτοί  μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, και να πρωτοπορήσουν στην καινοτομία και τη διασύνδεση με την τεχνολογία.

Τελικός στόχος, όλα τα παραπάνω  να οδηγήσουν σε  κοινωνικό αποτύπωμα. Δηλαδή, τα οφέλη να επιμερισθούν σε όλους τους πολίτες , να βελτιώσουν  την καθημερινότητα και την ποιότητας  ζωής τους.

Το να μπεί η χώρα μας σε  έναν κύκλο αύξησης της παραγωγής ποιοτικών, εξαγώγιμων βιομηχανικών αγαθών δεν είναι ούτε ουτοπικό ούτε ανέφικτο.

Είναι μια απόλυτα ρεαλιστική στρατηγική.

Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει, οι παραγωγικοί φορείς έχουν αντιληφθεί την αναγκαιότητα και είναι ευτυχής συγκυρία πως σήμερα οι πολιτικές χαράσσονται από την αποφασιστική, μεθοδική και υπεύθυνη  κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

* Η Ασημίνα Σκόνδρα είναι βουλευτής Καρδίτσας Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ