Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία σε κάποια πρώτα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ, η κούρσα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο που αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη, ωστόσο ίσως χρειαστούν μέρες για να αναδειχθεί ο νικητής ή η νικήτρια, καθώς οι ψηφοφόροι συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να ασκήσουν το δικαίωμά τους στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 19:00 (τοπική ώρα· 02:00 ώρα Ελλάδας) σε έξι πρώτες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, που αναγγέλλονταν εξαιρετικά αμφίρροπες — ειδικά οι προεδρικές, η μάχη ανάμεσα στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ και στη Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις.
Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στην πολιτεία-κλειδί Τζόρτζια και άλλες πέντε και θα συνεχίσουν να κλείνουν προοδευτικά από ανατολική προς δυτική κατεύθυνση. Η απάντηση στο ερώτημα ποιος επικρατεί ενδέχεται να δοθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και δεν αποκλείεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, με δεδομένο πόσο οριακή είναι η διαφορά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικρατεί στην πολιτεία Κεντάκι, σύμφωνα με exit poll της αμερικανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων Edison Research (8 ψήφοι στο σώμα των εκλεκτόρων).
Αναμένεται επίσης να κερδίσει στην πολιτεία Ιντιάνα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξόδου των Fox News, Associated Press και Εdison (11 ψήφοι στο σώμα εκλεκτόρων).
Ο Τραμπ εμφανίζεται ακόμη να κερδίζει στη Νότια Καρολίνα (9 ψήφοι στο σώμα των εκλεκτόρων).
Για μήνες, οι εκστρατείες των δυο αντιπάλων επικεντρώθηκαν στις επτά διεκδικούμενες πολιτείες, τις λεγόμενες «swing states», που θα κρίνουν το αποτέλεσμα (Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν).
Το πρώτο κύμα κλεισιμάτων εκλογικών κέντρων σε εθνική κλίμακα θα καταγραφτεί στις 19:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), κάποιων στην Τζόρτζια, όπου είχε κερδίσει ο κ. Τραμπ το 2016 αλλά ο τότε αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν το 2020. Η Κάμαλα Χάρις ελπίζει ότι θα επικρατήσει εκεί και φέτος.
Οι δυο υποψήφιοι χρειάζονται 270 εκλέκτορες για να αναδειχθούν στην προεδρία. Ο κ. Τραμπ ελπίζει πως θα εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό επικρατώντας στην Τζόρτζια, στη Βόρεια Καρολίνα και στην Πενσιλβάνια.
Η κυρία Χάρις από την άλλη θα μπορούσε να αντέξει την ήττα στην Τζόρτζια (που αναδεικνύει 11 μέλη του εκλεκτορικού σώματος) αν κερδίσει κερδίζει στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν.
Στο Κογκρέσο, κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο των 100 εδρών της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να είναι φαβορί για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, αλλά η αναμέτρηση για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων (για την πλειοψηφία χρειάζονται 219 έδρες) αναμένεται αμφίρροπη.
Ο Τραμπ μιλά για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια
Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε εν μέσω των εκλογών σε «φήμες» κατά τις οποίες η ψηφοφορία στη Φιλαδέλφεια αμαυρώνεται από «τεράστια νοθεία», χωρίς να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτό.
«Υπάρχουν πολλές φήμες για μαζική νοθεία στη Φιλαδέλφεια», υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο, αναφερόμενος στο προπύργιο των Δημοκρατικών στην πολιτεία Πενσιλβάνια.
Οι αρχές στη βορειοανατολική πολιτεία, την πλέον διεκδικούμενη στη σημερινή αναμέτρηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Κάμαλα Χάρις, δεν έχουν κάνει λόγο ως τώρα για καμιάς μορφής νοθεία στη συγκεκριμένη πόλη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε το πρωί χθες Τρίτη πως είναι έτοιμος να αναγνωρίσει την ήττα του από την Κάμαλα Χάρις αν οι εκλογές είναι «δίκαιες», επισείοντας ταυτόχρονα το φάσμα της νοθείας, προτού ψηφίσει στη Φλόριντα.
«Αν χάσω τις εκλογές, κι αν οι εκλογές είναι δίκαιες, θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω», διαβεβαίωσε ο πρώην πρόεδρος (2017-2021) και για τρίτη φορά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ο μεγιστάνας, ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε την ήττα του το 2020, έβαζε τα θεμέλια νέας αμφισβήτησης.
Στην άλλη πλευρά, Δημοκρατικοί λένε πως «αναμένουν» πως ο Ρεπουμπλικάνος θα ανακηρύξει πρόωρα τον εαυτό του νικητή των εκλογών, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2020, όταν έχασε στην αναμέτρησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
Συγκεντρώθηκαν κεφάλαια σχεδόν 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους υποψήφιους, ρεκόρ
Οι υποψήφιοι στις αμερικανικές εκλογές που βρίσκονται σε εξέλιξη έσπασαν ρεκόρ συγκέντρωσης κεφαλαίων, που έφθασαν αθροιστικά τα 15,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την οργάνωση OpenSecrets, που συγκέντρωσε τα δεδομένα.
Το σύνολο αυτό αφορά τόσο τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές, την Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και αυτούς που διεκδικούν έδρες στα δυο σώματα του Κογκρέσου. Το ποσό σπάει το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφτηκε το 2020 και ήταν 15,1 δισεκ. δολάρια.
Είναι εξάλλου υπερδιπλάσιο από αυτό για το οποίο γινόταν λόγος το 2016 (6,5 δισεκ. δολάρια).
Σε ό,τι αφορά την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, η αντιπρόεδρος Χάρις συγκέντρωσε τα περισσότερα, πάνω από 1 δισεκ. δολάρια, με τους δωρητές μικρών ποσών να συνεισφέρουν πάνω από 40%. Σε αυτό προστίθενται 586 εκατ. δολάρια προερχόμενα από πολιτικές επιτροπής που την υποστηρίζουν.
Η εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της συγκέντρωσε 382 εκατ. δολάρια, με το 28% να αντιστοιχεί σε μικρές δωρεές. Οι επιτροπές υποστήριξής του συγκέντρωσαν 694 εκατ. δολάρια.
Ο δωρητής με τη μεγαλύτερη συμβολή σε προεκλογική εκστρατεία ήταν ο Τίμοθι Μέλον, τραπεζίτης, 81 ετών, που προσέφερε 197 εκατ. δολάρια στους υποψήφιους των Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τραμπ.
Στην άλλη πλευρά, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ήταν ο δωρητής με τη μεγαλύτερη συμβολή, που έφθασε τα 93 εκατ. δολάρια, ενώ ο Τζορτζ Σόρος διέθεσε 56 εκατ. μέσω της δικής του επιτροπής υποστήριξης.
Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, 10,5 δισεκ. δολάρια, δαπανήθηκε για εκστρατείες πολιτικής διαφήμισης. Συνολικά, οι εκστρατείες του κ. Τραμπ και της κυρίας Χάρις ξόδεψαν 2,6 δισεκ. δολάρια για διαφημίσεις από τον Μάρτιο ως την 1η Νοεμβρίου: 1,6 δισεκ. δολάρια η αυτή της Δημοκρατικής, 993 εκατ. αυτή του Ρεπουμπλικάνου.
Τα μηνύματα που πρόβαλε η κυρία Χάρις αφορούσαν κυρίως τους φόρους, το δικαίωμα στην άμβλωση, ευρύτερα την υγεία και την οικονομία. Ο κ. Τραμπ έδωσε στα δικά του μηνύματα την έμφαση στη μετανάστευση, στον πληθωρισμό, στο έγκλημα, στους φόρους και στην οικονομία.
Μεταξύ των πολιτειών-κλειδιών, ήταν η Πενσιλβάνια αυτή στην οποία επικέντρωσαν τις δαπάνες τους οι δυο αντίπαλοι, ακολουθούμενη από το Μίσιγκαν και την Τζόρτζια.
Παρότι οι Αμερικανοί περνούν ολοένα περισσότεροι χρόνο δικτυωμένοι, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης δεν προσέλκυσαν παρά το 17% των δαπανών των δυο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές για διαφήμιση.
Οι Δημοκρατικοί δαπάνησαν 132,4 εκατ. δολάρια στους ιστότοπους της Meta (Facebook και Instagram), έναντι 24,7 εκατ. των Ρεπουμπλικάνων. Αντίστροφη είναι η εικόνα στο X (το πρώην Twitter), με τους Ρεπουμπλικάνους να ξοδεύουν 1,1 εκατ., έναντι μόλις 150.000 δολαρίων των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τον φορέα του κλάδου της διαφήμισης AdImpact.