Με αφορμή την παρακολούθηση ενός σεμιναρίου που αφορούσε το γενεόγραμμα, δόθηκε το ερέθισμα να γραφτεί το παρακάτω άρθρο. Ουσιαστικά το γενεόγραμμα του καθενός αφορά τόσο την οικογένεια του ίδιου όσο και τις γενιές πριν από αυτούς. Μαθαίνει και ανακαλύπτει κανείς την ιστορία των δύο οικογενειών που ενώθηκαν και έφεραν στον κόσμο εκείνον. Σαν πληροφορία σε πρώτη φάση μπορεί κανείς να αναρωτηθεί που θα χρησιμεύσει.
Της Μίκας Πανάγου *
Σύμφωνα όμως με κάποιες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις και επιστημονικά μπορεί να «κληρονομηθούν» τόσο ιατρικά όσο και ψυχικά νοσήματα. Επιπρόσθετα η διαμόρφωση των ιστοριών μας δίνουν συχνά απαντήσεις σε κενά που από πίσω κρύβουν μυστικά. Τέλος, διαπιστώνει κάποιος ότι άθελα του επαναλαμβάνει την ιστορία του γονέα του ή και άλλων προγόνων του. Για να χτίσει κανείς το οικογενειακό του δέντρο ακούγεται απλό όμως χρειάζεται δύναμη και υπομονή. Μπορεί να σας φέρει κοντά με συγγενείς τον θα αναζητάτε πληροφορίες, μπορεί όμως και να ξεθαφτούν καλά κρυμμένα μυστικά. Θα ταυτιστείς με κάποιον άλλον που μπορεί και να μην έχεις γνωρίσει ποτέ, θα εντοπίσεις προσδοκίες καλά επενδυμένες πάνω σου. Μία από τις πιο συχνές ατάκα που ακούει κανείς σε συνεδρίες είναι το «δεν θέλω να επαναλάβω τα λάθη που έκανε η μαμά /ο μπαμπάς μου» και όμως όσο εξιστορεί εντοπίζει πολλά κοινά.
Είναι τόσο ότι οι γονείς λειτουργούν σαν πρότυπο όποτε και το παιδί σαν σφουγγάρι θα αντιγράφει συμπεριφορές όσο και το ότι οι ίδιοι γονείς κουβαλάνε από προηγούμενες γενιές άλλες εμπειρίες και χαρακτήρες. Ένα κουβάρι που θες να ξετυλίξεις και κάποιες φορές να κόψεις κάποιες άκρες αυτού ώστε να λυθεί κάθε δεσμός και επιρροή. Υπάρχουν άραγε στοιχεία που δεν τα ήξερες μέχρι σήμερα και κατά πόσο σε αφορούν; Είναι κληρονομιές που θες να αποκτήσεις και άλλες που θες να αποποιηθείς. Ψάχνεις σε ποιόν μοιάζεις και κουβαλάς ένα βάρος να ολοκληρώσεις όσα έμειναν μισά από τους άλλους . Καλείσαι να συνεχίσεις και το ίδιο έργο με εκείνους, γιατί σαν να έχει σφραγιστεί η οικογένεια σου να είναι όλοι δικηγόροι, γιατροί ή επειδή δεν σπούδασαν να το κάνουν οι νεότεροι. Μπορεί ένα διαζύγιο των γονιών σου εσύ να παλέψεις σκληρά να μην χωρίσεις και ας έχεις εγκλωβιστεί σε έναν νεκρό γάμο. Να δίνεις τα πάντα απλόχερα στα παιδιά σου για να ισορροπήσεις την δίκη σου στέρηση.
Πέρα από τις πληροφορίες και τις απαντήσεις σε θέματα συμπεριφορών, το ιατρικό ιστορικό του καθενός συμβάλλει στην επαγρύπνηση και την πρόληψη του ίδιου. Μπορεί κάποιος να ξέρει τι να προσέχει ή να κάνει ελέγχους συχνά. Ουσιαστικά ψάχνεις και γράφεις την δίκη σου προσωπική ιστορία. Προλαμβάνεις ιατρικά θέματα και το κυριότερο καλείσαι να αποφασίσεις τι θες να συνεχίσεις και τι όχι στη δίκη σου ζωή. Δεν στηρίζονται όλα μόνο στην προσωπικότητα σου ή στα βιώματα σου, υπάρχουν επιρροές από ανθρώπους που δεν πρόλαβες να γνωρίσεις όμως τους κουβαλάς.
* Η Μίκα Πανάγου είναι κοινωνική λειτουργός με εκπαίδευση στη συστημική οικογενειακή θεραπεία – Facebook – Instagram