today-is-a-good-day
10.9 C
Athens

Ο Καραμανλής θέτει «κόκκινες γραμμές» στο Μαξίμου. Τι κρύβεται πίσω από την «ήπια» επίθεση

Κρίσιμα ζητήματα, που σχετίζονται με τη στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής, με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τη λειτουργία της Δημοκρατίας στη χώρα και τη σχέση της κυβέρνησης με τις παραδοσιακές αξίες της Νέας Δημοκρατίας, ανέδειξε με την τελευταία παρέμβαση του στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Καραμανλής, προκαλώντας αμηχανία στο Μαξίμου για τις μελλοντικές προθέσεις του…

Του Κώστα Πασίση 

Αυτή τη φορά ο πρώην Πρωθυπουργός δεν έδωσε μόνο πολιτικό «στίγμα», δεν περιορίστηκε σε μια απλή τοποθέτηση, αλλά έθεσε στο δημόσιο διάλογο, με ήπιο τρόπο, ένα ευρύτερο πλαίσιο προβληματισμού, καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση  να αλλάξει ρότα…

Στον πρώην Πρωθυπουργό απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, λέγοντας:

«οι πρώην πρωθυπουργοί όπως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής έχουν δικαίωμα να εκφράζονται με τον τρόπο που επιλέγουν. Οι απόψεις τους είναι σεβαστές προφανώς και η ΝΔ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα όπου ακούγονται όλες οι απόψεις».

Μια δήλωση που αρχικά δείχνει ότι το Μαξίμου δε θέλει κλιμάκωση της έντασης. Αντίθετα επιδιώκει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο, τουλάχιστον στη δημόσια εικόνα του…

Η ομιλία του Κώστα Καραμανλή, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα δεν έγινε, πιθανότατα, τυχαία.

Η χρονική συγκυρία δείχνει ότι θέλει να στείλει σαφή μηνύματα σχετικά με την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας υπογραμμίζοντας τις «κόκκινες γραμμές» που, η χώρα δεν πρέπει να υποχωρήσει σε σχέση με την Τουρκία.

Δηλαδή συζήτηση μόνο για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να δεχθεί άλλο ζήτημα να μπει στο τραπέζι του διαλόγου.

«Θέλω να υπογραμμίσω, οι προβληματισμοί και ανησυχίες που εκφράζονται για τα εθνικά μας θέματα είναι εύλογες και υπαρκτές. Τους δημιουργεί άλλωστε η επιθετικότητα και ο αυξανόμενος αναθεωρητισμός της Τουρκίας. Η ανάδειξή τους στην ουσία ενισχύει τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, ιδίως όταν εκφράζονται από υπεύθυνα χείλη».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού φαίνεται να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πως υπάρχει ανησυχία για μια πιθανή διεύρυνση της ατζέντας στις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, πέρα από το μοναδικό ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ανομία και την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς, ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη. Επισήμανε ότι η αμφισβήτηση της νομιμότητας, από τον χουλιγκανισμό μέχρι το οργανωμένο έγκλημα, είναι ανησυχητική.

Επιπλέον, τόνισε ότι η αίσθηση μεροληψίας της Δικαιοσύνης υπέρ των ισχυρών και η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, υπονομεύουν τη δημοκρατία, καθώς η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της.

Η τοποθέτηση αυτή ενισχύει την εικόνα ρήξης μεταξύ Καραμανλή και Μητσοτάκη και υπογραμμίζει τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις σε θεμελιώδη ζητήματα.

Ενώ γίνεται ορατό ότι ο πρώην Πρωθυπουργός μιλά για τους ευάλωτους συμπολίτες μας και απευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες που ενδεχομένως αισθάνονται παραμελημένες από την κυβερνητική πολιτική.

Και αυτή η ατάκα ενόχλησε περισσότερο την κυβέρνηση.

Επιπλέον, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τις ιδρυτικές της αρχές και εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να χάσει την ιδεολογική της ταυτότητα.

Γιατί έσπασε τη σιωπή του ο Καραμανλής

Οι συχνές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος μέχρι …χθες απέφευγε οποιαδήποτε ανάμειξη του στα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο εσωτερικό της ΝΔ.

Σύμφωνα με συνεργάτη του η απόφαση του να βγει στο προσκήνιο και να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία του για την πορεία της χώρας.

Επίσης ο πρώην Πρωθυπουργός αυτή την περίοδο δέχεται πιέσεις από βουλευτές της ΝΔ που πρόσκεινται στο «καραμανλικό» στρατόπεδο να πάρει θέση απέναντι στην κυβέρνηση.

Μια άλλη ερμηνεία που δίδεται είναι ότι θέλει να διαχωρίσει τη σημερινή ΝΔ από τις παραδοσιακές αξίες του ιδρυτή του κόμματος.

Τέλος, παρότι ο ίδιος δεν έχει εκφράσει δημοσίως κάτι για το μέλλον του, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως να προετοιμάζει το έδαφος για μια πιο ενεργή πολιτική παρουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ