today-is-a-good-day
12.9 C
Athens

Θ.Κοντογεώργης: Υπάρχει στρατηγικό βάθος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Οι αμερικανικές εκλογές και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στον τηλεοπτικό σταθμό “Open”.

Για τα ελληνοτουρκικά ειδικότερα, αφού επεσήμανε ότι υπήρξε «αναλυτική και εξαντλητική ενημέρωση από τον κ. Γεραπετρίτη για όλο το εύρος των σχέσεων με την Τουρκία», διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «το πλαίσιο (σ.σ. του ελληνοτουρκικού διαλόγου) είναι καθορισμένο». Από εκεί και πέρα, «όντως επιθυμούμε ήρεμα νερά ειδικά σε μια περίοδο που έχεις πόλεμο στην Ουκρανία, πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ο νοτιοανατολικός πυλώνας του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ισχυρός για πολλούς λόγους, θα πρέπει να υπάρξει ηρεμία στην περιοχή, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Αμερικής και της Ευρώπης». Επιπροσθέτως, «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να κάνει ένα βήμα για τη ενεργειακή, οικονομική και αμυντική αυτονομία της ειδικά αυτήν την περίοδο».

Κληθείς να διατυπώσει τη θέση της κυβέρνησης για όσα λένε το τελευταίο διάστημα οι πρώην πρωθυπουργοί κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς, την επομένη, μάλιστα, σχετικής ομιλίας του πρώτου, ο Θ. Κοντογεώργης σημείωσε ότι «ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον τουρκικό αναθεωρητισμό και είναι υποχρέωση της χώρας μας να προετοιμασθούμε σε αυτό». Άλλωστε, πρόσθεσε, «ως πρώην πρωθυπουργοί που έχουν και μια μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αυτά, προφανώς τοποθετούνται επ’ αυτών που θεωρούν σημαντικά».

Την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της, εκφράζεται δια του πρωθυπουργού. Υπάρχει μια καθαρή θέση στα ζητήματα αυτά. Όλοι οι πολίτες έχουν καθαρή εικόνα για το τι συζητείται», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ θυμίζοντας συγχρόνως ότι «πριν από λίγες ημέρες ήταν εδώ ο Κύπριος Πρόεδρος, ο κ. Χριστοδουλίδης, και φανερώθηκε για μια ακόμη φορά η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, η απόλυτη ταύτιση στο Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε ήρεμα αυτά τα οποία συζητάμε». Δηλαδή, συμπλήρωσε, «εργαζόμαστε προκειμένου να υπάρχει ήρεμο πεδίο στην περιοχή προκειμένου να έχουμε οικονομική ανάπτυξη, να κάνουμε αυτά που πρέπει για τον ελληνικό λαό». Και, «ό,τι έπρεπε να κάνουμε για την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας έχει γίνει», τόνισε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Θ. Κοντογεώργης δήλωσε ότι «το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κύριο Καμμένο είχαν 40% περίπου. Η λογική που είχε επικρατήσει τότε, ήταν “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Αυτή ήταν η ρητορική τότε, αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει σελίδα, δεν θέλγεται από αυτά. Θέλει να βλέπει αποτέλεσμα και συναινέσεις. Χρειάζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, το δυτικό κόσμο να υπάρχει μια εξήγηση των πολιτικών και να υπάρχουν ταυτόχρονα πολιτικές συνοχής που ενσωματώνουν όλους τους πολίτες, οι οποίοι να αισθάνονται συμμέτοχοι. Η κυβέρνηση γι’ αυτό προσπαθεί, δεν απορρίπτει κανένα πολίτη, γι’ αυτό και οι πολιτικές μας αφορούν όλους τους πολίτες».

Αλλάζοντας θέμα, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και όσα είπε από εκεί, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεκαθάρισε ότι «η ιστορική μνήμη δεν παραγράφεται και η σύγχρονη μνήμη (επίσης)». Ενώ θύμισε ότι «πριν λίγες εβδομάδες υπήρξε μια απόφαση στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από τις 27 χώρες – μέλη, που λέει ότι για την απρόσκοπτη πορεία της Αλβανίας στον ευρωπαϊκό δρόμο θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή». «Αυτά είναι συστατικά στοιχεία της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραγνωρισθούν», υπογράμμισε κλείνοντας τη σχετική απάντηση.

Με αφορμή, τέλος, τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Θ. Κοντογεώργης που έχει σπουδάσει στη χώρα αυτή, με εμπειρία από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών εκεί, σημείωσε εν πρώτοις ότι «παρότι οι ΗΠΑ είναι μεγάλη χώρα, είναι άμεση η σχέση με τον πολίτη σε κάθε περιοχή».

Ενώ ειδικώς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις παρατήρησε πως «υπάρχει ένα στρατηγικό βάθος σε αυτή τη σχέση και διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας». Και, μάλιστα, είναι τέτοιο το στρατηγικό βάθος στη σχέση μας με τις ΗΠΑ που «έχει αποτυπωθεί σε πολλά επίπεδα». Συγχρόνως, όμως, «υπάρχει η διεθνής συγκυρία που ενισχύει αυτή τη θέση. Όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος, η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργασθεί αγαστά». Πάντως, «η πολιτική μας δεν ετεροπροσδιορίζεται, οι σχέσεις είναι εξελικτικές, όσο δυναμώνεις τη χώρα σου αυτό λαμβάνεται υπ’ όψιν από όλες τις χώρες».

Κλείνοντας, ο κ. Κοντογεώργης αξιοποίησε τις αμερικανικές εκλογές για να μιλήσει για την Ευρώπη, η οποία, όπως επεσήμανε, «πρέπει να σταθεί στα πόδια της αφ’ εαυτής, να αποκτήσει την αυτονομία της». Άλλωστε, η έκθεση του Μάριο Ντράγκι είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, ό,τι και αν συμβεί στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε και επικαλέσθηκε στο σημείο αυτό τον «καταλυτικό ρόλο και παρέμβαση» του Έλληνα πρωθυπουργού, το «διεθνές κεφάλαιο» που έχει. «Η Ευρώπη ως περιφερειακή δύναμη – και η Ελλάδα ως κομμάτι αυτής στον πυρήνα της ΕΕ – πρέπει να μπορεί να δίνει λύσεις, προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς, αλλά και ευρύτερα στο δυτικό κόσμο αξιών», κατέληξε ο κ. Κοντογεώργης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ