today-is-a-good-day
12.2 C
Athens

Μ.Βορίδης: Η ΝΔ έχει στρατηγική αυτοδυναμίας

Η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ξεκίνησε, ασφαλώς, από τις αμερικανικές εκλογές. Η μάχη είναι «αμφίρροπη», ανέφερε με την ταυτόχρονη διευκρίνιση ότι «δεν υπάρχει προτίμηση από την ελληνική κυβέρνηση, σέβεται απολύτως την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού. Η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι μια βαθιά στρατηγική εταιρική σχέση, αυτό μας ενδιαφέρει να διατηρηθεί». Στη συνέχεια εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαταραχή αυτής της σχέσης ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πιστεύουμε ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει στα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, χθες Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, τόνισε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «ο διάλογος βοηθάει στο να πέφτουν οι τόνοι». «Και δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορετική θέση», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι «πεντέμισι χρόνια τώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιο συμπαγής και αρραγής ΚΟ που έχει υπάρξει. Αν θέλετε να μιλήσουμε για κόμματα που αντιμετωπίζουν κοινοβουλευτικά προβλήματα μετά τις εκλογές, δεν είναι η Νέα Δημοκρατία σε αυτά. Έχουν φύγει άνθρωποι από την Πλεύση Ελευθερίας, από τον ΣΥΡΙΖΑ, (όπου) έχουν δημιουργηθεί εσωκομματικά προβλήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε κατάσταση αποσυνθέσεως. Έχουν δημιουργηθεί εσωκομματικά ζητήματα στην Ελληνική Λύση, έχουν φύγει βουλευτές από την Ελληνική Λύση, έχουν δημιουργηθεί εσωκομματικά προβλήματα στους “Σπαρτιάτες”. Η ΝΔ δεν έχει το παραμικρό θέμα».

Ερωτηθείς για τις παρεμβάσεις του έτερου πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε την πάγια κυβερνητική θέση: «Έχουμε πει ότι δεν σχολιάζουμε τις τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών». Γενικά, δε, για τις κριτικές φωνές που ακούγονται, είπε ότι η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με πολλή προσοχή για να δει τι από αυτά που λέγονται έχουν αντικειμενική βάση.

Μετά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγόρησε πως καταψήφισε σειρά νομοθετημάτων το πρόσφατο διάστημα. Με πρώτο παράδειγμα τη διάταξη για την εντοπιότητα αναφορικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Διάταξη την οποία καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ με τη δικαιολογία ότι δεν λαμβάνονταν υπ’ όψιν τα διδακτορικά, όπως σημείωσε.

Για τον Συνήγορο του Πολίτη, αφού θύμισε ότι έχει λήξει η θητεία του νυν προέδρου εδώ και 2,5 χρόνια, αντέτεινε πως η πρόταση της κυβέρνησης είναι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου με σημαντικό ακαδημαϊκό προφίλ, προέρχεται, επιπλέον, από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και «τον καταψηφίζουν με το σκεπτικό είναι σε εξέλιξη η έρευνα για την Πύλο». Δηλαδή, διερωτήθη, ο προτεινόμενος από την κυβέρνηση, «δεν είναι ακέραιος άνθρωπος, θα τα κουκουλώσει;».

«Στην πραγματικότητα, όλα αυτά φανερώνουν μια αντίληψη. Δεν λέει κανείς να μην κάνει κριτική αντιπολίτευση, αλλά η κριτική να είναι εμπεριστατωμένη για να καταλαβαίνουμε και να μπορούμε να απαντάμε», συμπλήρωσε.

Το τρίτο παράδειγμα που έφερε ο υπουργός Επικρατείας ήταν ο κατώτατος μισθός: «Δεν τους αρέσει η Κοινοτική Οδηγία» για τον καθορισμό του ύψους του, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και έθεσε το ερώτημα αν «με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είχαν πετύχει την αύξηση του κατώτατου μισθού που εμείς έχουμε νομοθετήσει». Εδώ, η απάντηση είναι αρνητική, όπως δήλωσε. «Ο μηχανισμός προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού ανάλογα με τον πληθωρισμό και ανάλογα με την παραγωγικότητα. Και να μην μπορεί να μειωθεί. Δεν τους αρέσει γιατί θέλουν, λέει, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτές δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους κάποιο στοιχείο;», ήταν ένα ακόμη ερώτημα του κ. Βορίδη.

Και, ως γενική πολιτική κριτική, «έχει σημασία η στάση της αντιπολίτευσης να αξιολογείται. Εγώ δεν λέω να συμφωνεί, αλλά να πει γιατί διαφωνεί. Και, κυρίως να πει, τι λέει».

Αμέσως μετά, διευκρίνισε πως «δεν υπάρχει πρόταση για συγκυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ, ίσα ίσα η στρατηγική μας είναι στρατηγική της αυτοδυναμίας». Και, εν συνεχεία, «είμαστε 2,5 χρόνια μακριά από τις εκλογές, είμαστε πολύ μακριά από τις εκλογές. Η στρατηγική μας είναι η αυτοδυναμία γιατί θεωρούμε ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές από τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Κοιτάξτε τι γίνεται στη Γερμανία, τη Γαλλία…».

Τελευταίο θέμα της συνέντευξης ήταν ο/η επόμενος/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Εμείς δεν συζητάμε για το θέμα. Καθόλου δεν έχει απασχολήσει», επεσήμανε εξ’ αρχής, με την παράλληλη υπόμνηση ότι «η θητεία της παρούσης Προέδρου της Δημοκρατίας λήγει τον Μάρτιο, αυτήν τη στιγμή έχουμε Νοέμβριο, είναι πρόωρη η συζήτηση».

Στο ερώτημα, δε, αν είναι καλή Πρόεδρος η κ. Σακελλαροπούλου, απάντησε «μια χαρά» και πρόσθεσε: «Δεν συζητάμε για το αν θα παραμείνει ή όχι γιατί δεν έχουμε συζητήσει ποιος θα είναι ο επόμενος». «Θα μπορούσαμε να βρούμε έναν καλύτερο Πρόεδρο ή κάποιον που ελπίζουμε ότι είναι καλύτερος. Ή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια χαρά (σ.σ. η νυν Πρόεδρος) και να μείνει», υπογράμμισε ο κ. Βορίδης και κατέληξε: «Όλα αυτά προϋποθέτουν να ανοίξει η συζήτηση για την Προεδρία, (αλλά) δεν έχει ανοίξει η συζήτηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ