today-is-a-good-day
12.2 C
Athens

Χάρις ή Τραμπ: Δύο σενάρια, διαφορετικές προκλήσεις για την Ελλάδα – Το Μαξίμου «σκανάρει» τις εξελίξεις

Με διπλωματική διακριτικότητα, χωρίς να παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ κάποιου από των δυο «μονομάχων», Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, προσεγγίζει η κυβέρνηση τις αμερικανικές εκλογές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στη μεγάλη «εικόνα», την Ευρώπη, που πρέπει να γίνει πιο αυτοδύναμη ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νέος «πλανητάρχης»

Του Κώστα Πασίση

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το άνοιγμα της κάλπης στις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο Ναύπλιο, έστειλε το δικό του μήνυμα στις Βρυξέλλες, που «αγωνιά» για το εκλογικό αποτέλεσμα για μια σειρά λόγων που σχετίζονται με την αυτονομία και την αυτάρκεια της.

«Τέλος, να κάνω μια αναφορά στις αμερικανικές εκλογές. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί ζητούμενο. Οι αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα μας και το λέω με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία. Η δημόσια λογοδοσία αποτελεί κεντρικό πυρήνα και πυλώνα της πολιτικής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, υπονοώντας σαφώς ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να βασίζεται υπερβολικά στις ΗΠΑ και πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τα δικά της συμφέροντα.

Και η αναφορά του, στις καταστροφικές πλημμύρες στην Ισπανία και την σημασία των αποφάσεων που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες ενισχύει αυτό το μήνυμα.

Ίσες αποστάσεις κράτησε και ο Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα προφανώς θα σεβαστεί την ετυμηγορία των Αμερικανών πολιτών και θα συνεργαστεί με τον επόμενο ή την επόμενη πρόεδρο των ΗΠΑ».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η Αθήνα ακολούθησε μια στρατηγική ανοικτών διαύλων με αμφότερα τα «στρατόπεδα».

Έτσι κράτησε – για παν ενδεχόμενο – επικοινωνία τόσο με το επιτελείο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών.

Μια στάση που επιτρέπει στην ελληνική διπλωματία να έχει ευελιξία ανεξαρτήτως της τελικής έκβασης των εκλογών στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προ ημερών άτυπη συνάντηση στην Αθήνα Μητσοτάκη -Πομπέο οποίος πιθανώς να μετέχει εκ νέου στην αμερικανική κυβέρνηση, αν εκλεγεί ο Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση, η χρονική συγκυρία της επίσκεψης, λίγο πριν τις εκλογές, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Πρόκειται για μια κίνηση με πολιτικό βάρος που σηματοδοτεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ανεξάρτητα από τις δημόσιες τοποθετήσεις ουδετερότητας των κυβερνητικών στελεχών, το Μαξίμου παρακωλυθεί τα τεκταινόμενα  στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τις αμερικανικές εκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιρροή που ασκεί η αμερικανική πολιτική στα ανοικτά ζητήματα της περιοχής, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, που έχουν  εισέλθει σε νέα φάση διπλωματικού διαλόγου και προσεκτικής επαναπροσέγγισης και το Κυπριακό.

Αλλά και στα γεωπολιτικά θέματα, όπως η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιπλέον, υπάρχει προβληματισμός για τη στάση της Ουάσιγκτον σε ζητήματα όπως η πώληση F-35 στην Τουρκία.

Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ

Στην προκειμένη περίπτωση τα σενάρια είναι δυο. Εκλογή Κάμαλα Χάρις ή Ντόναλντ Τραμπ.

Η εκλογή της Κάμαλα Χάρις ως προέδρου των ΗΠΑ πιθανότατα δε θα διαταράξει την υπάρχουσα αμερικανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Αυτό μεταφράζεται – εκτός απροόπτου – στη διατήρηση της ισχυρής στρατηγική σχέσης  Ελλάδας και ΗΠΑ, που έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας και την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε ελληνικές βάσεις.

Αλλά και στήριξης σε θέματα ασφάλειας με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ έχουν σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε περιόδους έντασης με την Τουρκία.

Αντίθετα η εκλογή του Τραμπ δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Κατά την προηγούμενη θητεία του, ο Τραμπ είχε επιδείξει για μια μεγάλη χρονική περίοδο, φιλική στάση απέναντι στην Τουρκία και προσωπικά στον Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον ερωτηματικά…

Επιπλέον, η επανεκλογή του Τραμπ μπορεί να δυσκολέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να διατηρήσει τον αμυντικό και ενεργειακό της ρόλο στην περιοχή, καθώς η στάση του απέναντι στα εξοπλιστικά ζητήματα της Τουρκίας, όπως η ενδεχόμενη πώληση F-35, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ