today-is-a-good-day
14.3 C
Athens

Οι στόχοι του νέου νόμου για την ανακύκλωση

Εχθές ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Όπως δήλωσε σχετικά σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος: «Από Δευτέρα όλοι μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινούμε την εφαρμογή του, σε μια απαιτητική και επίπονη διαδικασία, που όμως είναι καλά σχεδιασμένη».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας, οι στόχοι είναι σαφείς:

Εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας στο σύνολο της χώρας μέχρι το τέλος το 2025. Οι πολίτες θα έχουν ένα δίκτυο με 15.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπου θα μπορούν εύκολα να επιστρέφουν τα πλαστικά και τα μεταλλικά μπουκαλάκια ποτών ώστε να εισπράττουν το εγγυοδοτικό αντίτιμο των 10 ή 15 λεπτών. Λαμβάνουμε έτσι πίσω καθαρά υλικά, με χαμηλό κόστος διαχείρισης που δεν το επιβαρύνονται οι πολίτες, ενώ ενισχύουμε ουσιαστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα μας.

Σε συνεργασία με τους υπόχρεους παραγωγούς σχεδιάζουμε ένα ενιαίο σύστημα ανακύκλωσης στη χώρα, που θα καλύψει και τη συλλογή, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στους Δήμους.

Σχεδιάζουμε σύστημα υπόχρεων παραγωγών για τη συλλογή και επεξεργασία βιοαποβλήτων από ξενοδοχεία και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, προσφέροντας έτσι άλλη μια σημαντική βοήθεια στους Δήμους.

Παρέχουμε σε όλους τους νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους της χώρας κάτω των 10.000 κατοίκων, βοήθεια για τη συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, ενισχύοντας έτσι και το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας.

Αποκτούμε πλέον τη δυνατότητα να παρεμβαίνουμε για το αυτονόητο. Να βοηθάμε την τοπική αυτοδιοίκηση να καθαρίσει χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων και να αποτρέπουμε καταστάσεις που θα οδηγήσουν σε πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πρόστιμα που θα επιβαρύνουν τους Έλληνες φορολογούμενους.

Ενισχύουμε τους Φορείς Διαχείρισης Αποβλήτων. Η χώρα έχει πλέον 14 ισχυρούς φορείς, που με την ενίσχυση που δίνουμε σε προσωπικό, σε εκείνους που έχουν ανάγκη, θα μπορούν μέχρι 31/12/2024 να πιστοποιηθούν από τη ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής διαχείρισης αποβλήτων που λειτουργούν, κατασκευάζονται ή δρομολογούνται σε όλη τη χώρα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γραφάκος: «Αποφασιστικά, με τόλμη θα κάνουμε την πατρίδα μας μέχρι το 2030 να είναι μια από τις χώρες που θα πετύχουν τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, από ουραγός που ήταν το 2019».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ