today-is-a-good-day
21.9 C
Athens

Γεραπετρίτης – Φιντάν: Διερευνητικές επαφές στη «σκιά» των αμερικανικών εκλογών

Κομβικό σημείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελεί η επικείμενη συνάντηση του  Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στις 8 Νοεμβρίου  στην Αθήνα, ενώ θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών…

Του Κώστα Πασίση

Η Αθήνα επιδιώκει να συζητήσει τη μόνη διαφορά που υφίσταται μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, ειδικότερα, το δίκαιο της θάλασσας.

Αυτή είναι η πάγια Ελληνική θέση η οποία όπως τονίζεται είναι «κόκκινη γραμμή», που δεν μπορεί να παραβιαστεί, με άλλα ζητήματα…

Ωστόσο στην επικείμενη συνάντηση οι δυο υπουργοί δε θα μπουν στα …βαθιά. Αντίθετα θα διερευνήσουν τη δυνατότητα καθορισμού ενός κοινού πλαισίου που θα επιτρέψει τη μετάβαση της συζήτησης στο επόμενο στάδιο, το οποίο αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας θα παραπεμφθεί στη μελλοντική συνάντηση κορυφής, Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Το Μαξίμου, όμως, σήμερα κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το τετ-α-τετ των δυο υπουργών Εξωτερικών, με δεδομένο ότι η Άγκυρα  έχει διαμηνύσει ότι θέλει διάλογο εφ’ όλης της ύλης, που στην τουρκική …μετάφραση σημαίνει, υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση, εναέριος χώρος, κυριαρχικά δικαιώματα ακόμη και οι δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης.

«Είναι πολύτιμη η ηρεμία στο Αιγαίο, αλλά ο Στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση», ανέφερε ο κ. Φιντάν λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα και συμπλήρωσε τορπιλίζοντας τη συζήτησή, πριν καν αρχίσει: «Υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα της “τουρκικής” μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, τον διορισμό του μουφτή, την Εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, το Αιγαίο».

Παρά ταύτα η εν λόγω συνάντηση θεωρείται γενικά ως ένα θετικό βήμα για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την επιθυμία για διάλογο και συνεργασία.

Σύμφωνα με πηγή από το ΥΠΕΞ, «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο καθώς προϋποθέτει τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και τη συναίνεση τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και της κοινωνίας».

Η συναίνεση, όμως, παραμένει ζητούμενο καθώς στο εσωτερικό της ΝΔ, κυρίως από τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για τον Ελληνοτουρκικό διάλογο και την κατάληξη του. Αλλά και τη Χάγη, ακόμη πιο μακρινό ενδεχόμενο…

Αμερικανικές εκλογές

Εκτός, όμως, από τις «εσωτερικές» παραμέτρους, υπάρχει και ο παράγοντας των αμερικανικών εκλογών, που δείχνουν ντέρμπι…

Σύμφωνα με τους «ειδικούς» οι εκλογές στις ΗΠΑ ενδεχομένως να επηρεάζουν και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι απίθανο να υπάρξει επαναξιολόγηση της πολιτικής των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επί παραδείγματι, ένα θέμα είναι η  αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας και ΗΠΑ – Τουρκίας. Αλλά και η πιθανότητα διαφορετικής προσέγγισης στο ζήτημα της διαμεσολάβησης ή της πίεσης προς τις δύο χώρες.

Στο Μαξίμου, που δεν εκφράζει δημοσίως προτίμηση, πάντως λένε ότι οι σχέσεις Ελλάδος-ΗΠΑ είναι στέρεες και πλέον στρατηγικές και δεν επηρεάζονται από τον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ. Και υπενθυμίζουν ότι επί διακυβέρνησις Τραμπ, η Τουρκία «κόπηκε» από το πρόγραμμα των F-35…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ