Την «εικόνα» μιας κυβέρνησης που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας, δίνοντας χειροπιαστές λύσεις στους πολίτες, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου και «υπηρετεί» το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο επικεντρώνεται στο νέο μηχανισμό για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Του Κώστα Πασίση
Η κεντρική κατεύθυνση της εισήγησης του Πρωθυπουργού αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχύσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, κυρίως μέσω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού και άλλων φορολογικών ρυθμίσεων, που θεσπίζονται με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, εκτιμάται ότι η νέα προσέγγιση στο εν λόγω καυτό ζήτημα αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο σε μια μεγάλη κατηγορία εργαζομένων.
Επιπλέον ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών μηχανισμών καθώς όσο περιορίζεται η φοροδιαφυγή, τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι φόροι.
Το μήνυμα στο Υπουργικό είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά…
Οι κινήσεις του Μαξίμου
Επί της ουσίας το Μαξίμου έχει αρχίσει να ξετυλίγει μια νέα πολυδιάστατη πολιτική στρατηγική που επικεντρώνεται:
Πρώτον. Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, που είναι και το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη τριετία, με δεδομένο ότι η κοινωνία ουδόλως ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές ίντριγκες και προσωπικές στρατηγικές των κυβερνητικών στελεχών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει και το ίδιο θα κάνει και σήμερα από τους υπουργούς του να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, στον τομέα ευθύνης τους.
Δεύτερον. Στην προσέλκυση ψηφοφόρων από το κέντρο αλλά και την κεντροαριστερά. Και όπως επισημαίνεται αυτό θα επιτευχθεί δίνοντας έμφαση η κυβέρνηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών με κοινωνικό πρόσημο αλλά και την οικονομία, που είναι το «κλειδί» για τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης της Νέας Δημοκρατίας.
Στη βάση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν και η επιλογή του Περιστερίου για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια λαϊκή περιοχή, που ενισχύει το προαναφερόμενο κυβερνητικό αφήγημα.
Εμμέσως πλην σαφώς την ίδια στόχευση υπηρετεί και το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων και του …αγύριστου κατοχικού δανείου, που έθεσε μετ επιτάσεως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.
«…Όπως γνωρίζετε, για την Ελλάδα το ζήτημα των επανορθώσεων και ειδικά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αυτά τα ζητήματα είναι ακόμα πολύ “ζωντανά” και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα τα επιλύσουμε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός θέτοντας θέμα.
Προηγουμένως πάντως ο Γερμανός Πρόεδρος …ξέκοψε κάθε σχετική συζήτηση, λέγοντας ότι για τη χώρα του το ζήτημα θεωρείται λήξαν…
Τρίτον. Στην επικοινωνιακή διαχείριση της ενότητας της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η κοινή παρουσία Μητσοτάκη, Καραμανλή και Σαμαρά στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής δείχνει μια προσπάθεια για μια «εικόνα» ενότητας και ιστορικής συνέχειας, παρά τις διαπιστωμένες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους και έχουν καταγραφεί δημόσια…
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά στο Ινστιτούτο Καραμανλή, δήλωσε πως δεν προβλέπεται να είναι δύσκολη.
Τόνισε ότι η ανησυχία του πρωθυπουργού αφορά την πρόοδο της χώρας και την ανάγκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις μεταρρυθμίσεις, επιβεβαιώνοντας τη νέα στρατηγική της κυβέρνησης.
Ενώ επισήμανε με νόημα ότι η ΝΔ διαθέτει συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα, ειδικά για κυβέρνηση δεύτερης θητείας, και πως οι πολίτες ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και όχι για εσωκομματικές συζητήσεις.