today-is-a-good-day
18.7 C
Athens

Το διπλό «όχι» της κυβέρνησης και η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής

«Φρένο» στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και πρόωρης συζήτησης για την  Προεδρία της Δημοκρατίας, βάζει η κυβέρνηση η οποία προωθεί θετική ατζέντα εστιάζοντας,  σε πρωτοβουλίες που αφορούν τη μείωση των φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που θα ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Του Κώστα Πασίση  

Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης συντηρώντας στην επικαιρότητα το σχετικό θέμα.

Εν ολίγοις ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε με νέες δηλώσεις του, ότι κουλτούρα συνεργασίας δεν υπάρχει στην Ελλάδα και λόγω αυτής της συνθήκης οι κυβερνήσεις συνασπισμού  αδυνατούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Αντίθετα προκρίνει ένα εκλογικό σύστημα που θα ευνοεί την αυτοδυναμία και θα δίνει σαφές πλεονέκτημα στο πρώτο κόμμα, ώστε να μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά.

Το εν λόγω ζήτημα έχει βέβαια πολιτική αξία καθώς οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, κατόπιν ερώτησης, συμπίπτουν χρονικά με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δε δείχνουν αυτοδυναμία σε κάποιο κόμμα στην παρούσα φάση βέβαια…

Ως γνωστόν οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – και είναι νωρίς για τέτοιου τύπου συμπεράσματα.

«Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τις πάγιες θέσεις του. Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», υπογράμμισε ο Παύλος Μαρινάκης, «αδειάζοντας» εμμέσως πλην σαφώς για άλλη μια φορά τον κ. Γεωργιάδη.

Ταυτόχρονα το Μαξίμου επιλέγει να μη δώσει συνέχεια στις συζητήσεις περί Προεδρικής εκλογής και  επιχειρεί να μετατοπίσει το βάρος σε άλλα, πιο …βατά ζητήματα…

«Η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρόωρη. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιτελεί με εξαιρετική σοβαρότητα τα καθήκοντα της», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον Πρωθυπουργό. Το θέμα θα συζητηθεί στην ώρα του…»

Στην πολιτικό-δημοσιογραφική πιάτσα, το επίμαχο θέμα έχει αρχίσει να συζητείται ενώ παίζουν και ονόματα υποψηφίων.

Στην πολιτική εξίσωση, εσχάτως, προστέθηκε, και το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ίσως και ως ευσεβής πόθος, κάποιων καραμανλικών στελεχών που προωθούν την υποψηφιότητα του, ύστερα από την «κάλυψη» που του προσέφερε στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έριξε την ευθύνη της χρεοκοπίας της χώρας στο ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνεται πάντως ότι την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «1974 – 2024: 50 χρόνια από τη μετάβαση στη Δημοκρατία – Η Δημοκρατία στην εποχή μας».

Στο συνέδριο, όπου την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Monti, έχει προσκληθεί και θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό έχει τη σημασία του…

Στο επίκεντρο η πάταξη της φοροδιαφυγής

Εκτός όμως της συγκεκριμένης πολιτικής ατζέντας, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της και στην οικονομία και δη στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ένα πρόβλημα που έχει «εκθέσει» πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν οι οποίες υποσχέθηκαν πολλά, αλλά έμειναν στα λόγια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός έκανε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα βρίσκονται οι κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και προέβη σε σημαντικές δηλώσεις.

«…Τα έσοδα μπορούν να έρθουν και από τη μείωση της φοροδιαφυγής με την οποία είμαστε σε διαρκή πόλεμο. Όσο περιορίζεται και μικραίνει το κενό στον ΦΠΑ και εξιχνιάζονται φορολογικές απάτες τόσο θα προσθέτετε μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος ώστε να μπορέσουμε να μειώνουμε φόρους όπως είναι η πρόθεσή μας μέχρι το τέλος της κυβερνητικής θητείας το 2027», ανέφερε μεταξύ άλλων δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο περιορισμός του κενού στον ΦΠΑ και η αποκάλυψη «καραμπινάτων» φορολογικών παραβάσεων όχι μόνο προσθέτουν έσοδα στο δημόσιο ταμείο, αλλά δημιουργούν και ένα πλαίσιο φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς οι πολίτες που ήταν συνεπείς στις  υποχρεώσεις τους προς το κράτος,  βλέπουν τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ως δίκαιο και επιβεβλημένο μέτρο.

Επιπλέον η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν παρουσιάζεται απλά ως δημοσιονομική αναγκαιότητα, αλλά και ως πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου τα οφέλη επιστρέφουν στους  πολίτες και δη στα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεντεύξεις του.

Τέλος, η δέσμευση για μείωση φόρων αποτελεί και μήνυμα προς τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις ότι η Ελλάδα προσανατολίζεται σε ένα πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα φορολογικό περιβάλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ