today-is-a-good-day
22.9 C
Athens

Τα «Ανδρείκελα» σε σκηνοθεσία Σπ. Στεριάδη έρχονται στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Ο Σπύρος Στεριάδης σκηνοθετεί τα «Ανδρείκελα», μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντο που φωτίζει τις ιστορίες και τις σκέψεις πέντε ανδρών που έχασαν τη ζωή τους απρόσμενα και βάναυσα, όταν βρέθηκαν μπροστά στον δρόμο σκοτεινών ομοιωμάτων «ανδρείας». Πώς φτιάχνονται λοιπόν τα «ανδρείκελα»; Και τι θα έλεγαν τα θύματά τους, αν είχαν την ευκαιρία να μας αντικρύσουν ξανά;

Άνθρωποι που χάθηκαν σε μια στιγμή. Χωρίς να ξέρουν το γιατί. Άνθρωποι που γνωρίσαμε μετά τον θάνατό τους. Όταν αρχίσαμε να ψάχνουμε το γιατί. Μικρά ονόματα που έγιναν γνώριμα όταν πλέον κανείς δεν γυρνούσε στο άκουσμά τους. Ζακ, Αντώνης, Αλέξης, Βαγγέλης, Σαχζάτ. Ταυτότητες που έγιναν στερεότυπα και στερεότυπα που έγιναν φονικά όπλα.

Ο Σπύρος Στεριάδης γράφει στο σκηνοθετικό του σημείωμα: Η παράσταση «Ανδρείκελα» πραγματεύεται τη στεγνή και αδικαιολόγητη βία. Φωτίζοντας πέντε πρόσωπα των οποίων ο πρόωρος και βίαιος θάνατος τα μετέτρεψε από ανώνυμα σε δημόσια – τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, τον Ζακ Κωστόπουλο, τον Αντώνη Καρυώτη, τον Βαγγέλη Γιακουμάκη και τον Σαχζάτ Λουκμάν, η παράσταση υπογραμμίζει ότι η βία δεν είναι σύμπτωμα ψυχοπαθολογίας ενός ατόμου, αλλά το φυσικό αποτέλεσμα μίας ολόκληρης κοινωνίας που νοσεί.

Στον βίαιο θάνατο των ανθρώπων αυτών συνοψίζονται όλα τα δεινά της κοινής μας ζωής: ο φόβος όλων για όλους, η εσωστρέφεια, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η κατάχρηση της εξουσίας, η ανασφάλεια, η αδικία. Και πιο πολύ από όλα η συλλογική αδράνεια.
Το Θέατρο Ντοκουμέντο, ή αλλιώς το Θέατρο του Πραγματικού, έχει ως στόχο να κάνει τον άνθρωπο συμμέτοχο στη ζωή του και όχι θεατή. Να τον κάνει ενεργό πολίτη, ενεργό άνθρωπό.

Να του δείξει την οδό διαχείρισης της πραγματικότητας και της προσωπικής αλήθειας του καθενός μας. Μια οδό χρήσιμη για να βρούμε την αυτογνωσία, την ελπίδα και τη συμπόνοια. Και την επόμενη φορά να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να αρθρώσουμε λόγο. Την επόμενη φορά να μην πεθάνει κανείς.

O Σπύρος Στεριάδης γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού ΜΑ Acting (honours) του University of East London. Είναι επίσης απόφοιτος του University Queen Margaret, όπου σπούδασε Film Production & Direction (Β.Α. with merit) και Performing Arts (B.A. honours). Έχει επίσης σπουδάσει σκηνοθεσία στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ, υποκριτική στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και στο Θέατρο των Αλλαγών, δημοσιογραφία στη Σχολή του ΑΝΤ1.

Παρακολούθησε για πέντε έτη τα συστήματα κινησιολογίας του R. Laban – M. Graham με την Δρ. Κική Σελιώνη και συνεργάστηκε μαζί της ως βοηθός κινησιολόγου στη δραματική σχολή «Πρώτη Πράξη» του Τ. Χαλκιά και στην Ανώτερη Σχόλη Δραματικής Τέχνης της Μαίρης Βογιάτζη-Τράγκα. Στο πλαίσιο της μεταδιδακτορικής έρευνας της Δρ. Σελιώνη, σκηνοθέτησε «Το κουκλόσπιτο» του Χ. Ίψεν (work in progress) στο ίδρυμα Μ. Κακογιάννη.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «361 Μοίρες» με την οποία έπαιξε και σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: «Οι ήρωες μου πεθαίνουν με όλους τους τρόπους εκτός από όπλο», «Τιμωρία» του Κ. Καραφύλλη, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα σαν παραμύθι» του Ο. Σαίξπηρ και τα μονόπρακτα «Χειμωνιάτικη μέρα», «Η πιο ζεστή νύχτα του καλοκαιριού» και «Βραδινός περίπατος» του Κ. Καραφύλλη.

Έχει επίσης πάρει μέρος στις παραστάσεις «Ολική έκλειψη» του Κ. Καραφύλλη σε σκηνοθεσία Α. Σιδηροπούλου , «Οι ήρωες μου πεθαίνουν με όλους τους τρόπους εκτός από όπλο» του Κ. Καραφύλλη σε σκηνοθεσία Α. Φλουράκη.
Συνεργάστηκε με την Μ. Μπουζιούρη στην παράσταση «Ιπποδάμεια» θέατρο ντοκουμέντο στο Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο Φεστιβάλ των Φιλίππων, με τον Ν. Χαραλάμπους «Φαντάσματα και Φαντασιώσεις» σύνθεση κειμένων από την αρχαία τραγωδία, με τον Ε. Τσολακίδη «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ο. Σαίξπηρ θέατρο δρόμου, με τον Θ. Σαράντο «Αποσπάσματα από τις Χοηφόρες» στο φεστιβάλ «days off youth theater» στην Βοσνία, και με την ομάδα «Μηδέν Αρνητικό» στην παράσταση «Εικοσιτέσσερα Ψέματα» της Μ. Καρβουνίδου.

Έχει σκηνοθετήσει τις ταινίες μικρού μήκους «Οι ήρωες μου» (συμμετοχή στο 29ο Φεστιβάλ Δράμας), «Κλάους και Σόνια» (συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Νάουσας) και «Κόκκινη γραμμή» (video art), ενώ συμμετείχε στη ταινία μικρού μήκους της Ι. Ασμενιάδου «ο διάδρομος» και στο ντοκιμαντέρ «Παύση -Πύλη» του Γιάννη Φερχάτη.

Από την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, έως τις 17 Δεκεμβρίου, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Σπύρος Στεριάδης
Επιμέλεια Έρευνας: Αγγελική Σπανού
Κείμενο: Σπύρος Στεριάδης, Δώρα Φιλίππα
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ρήγας
Επιμέλεια Κοστουμιών & Επιμέλεια βίντεο: Γιώτα Σιάπκα
Φωτισμός: Σπύρος Στεριάδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Σακελλάρη
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Κώστας Κοχαϊμίδης
Παίζουν: Θοδωρής Λουφόπουλος, Σπύρος Στεριάδης, Αποστόλης Τζίκας, Δώρα Φιλίππα.
Παραγωγή: Habemusproductions

Παραστάσεις:
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 μ .μ. ( 25 /11, 26/11, 2/12, 3/12, 9/12, 10/12, 16/12, 17/12).
(Πρεμιέρα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024)

Τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ.

Διάρκεια 60 λεπτά
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος
Τηλέφωνο 210 3418550

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ