today-is-a-good-day
16.7 C
Athens

Τέλη κυκλοφορίας: Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου η πληρωμή τους – Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής

Έως τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στο TAXISnet τα τέλη κυκλοφορίας του 2025, προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή τους. Αν και το ύψος των τελών θα παραμείνει σταθερό και φέτος, έρχονται αλλαγές στα πρόστιμα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων σε περίπτωση που καθυστερήσουν να τα εξοφλήσουν, ενώ οριστικό τέλος μπαίνει και στις παρατάσεις. 

Με το νέο σύστημα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης της εξόφλησης. Όσο νωρίτερα, μετά την λήξη της προθεσμίας γίνει η εξόφληση τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο που θα πληρώνουν οι  παραβάτες. 

Με το νέο έτος, τα πρόστιμα θα διαμορφωθούν ως εξής:        

-25% επί του τέλους αν η εξόφληση των τελών γίνει εντός του Ιανουαρίου

-50% επί του τέλους αν τα τέλη πληρωθούν τον Φεβρουάριο

-100% αν εξοφληθούν από την 1η Μαρτίου και μετά.

Με το νέο πλαίσιο οι ποινές καθίστανται δικαιότερες και αναλογικότερες ενώ διασφαλίζεται ο στόχος για εισπράξεις 1,2 δισ. ευρώ από την επιβολή των τελών κυκλοφορίας.

Αν για παράδειγμα για τέλη κυκλοφορίας είναι 240 ευρώ, για έναν μήνα καθυστέρησης, το πρόστιμο θα διαμορφωθεί στα 60 ευρώ, για δύο μήνες στα 120 ευρώ και μετά την 1η Μαρτίου στα 240 ευρώ, συν βέβαια και τα τέλη κυκλοφορίας, οπότε αν η καθυστέρηση φτάνει τους 3 μήνες οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρώσουν το διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.  

Σημειώνεται ότι η εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας γίνεται από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει τη δυνατότητα για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Έτσι, αν ένας ιδιοκτήτης προχωρήσει σε άρση ακινησίας μετά τον Απρίλιο του 2025, δεν θα χρειάζεται πληρώσει το ποσό για όλο το έτος αλλά για τους μήνες που απομένουν.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος των τελών, αυτά καθορίζονται ως εξής:

– Όσα αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στην Ελλάδα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010 πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας με βάση τον κυβισμό τους.

– Όσα κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, πληρώνουν με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2)  που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ τα πιο «καθαρά», δηλαδή κάτω από 90 ή 122 g/km, απαλλάσσονται πλήρως.

Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο του 2025 ξεκινά και η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των οχημάτων για φυσικές καταστροφές, αυξάνοντας έτσι το κόστος των ασφαλιστήριων συμβολαίων, ενώ οι τιμές θα κυμαίνονται ανάλογα με την αξία του οχήματος, την γεωγραφική περιφέρεια και τον βαθμό επικινδυνότητας της περιοχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ